BrowarmistrzNY Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Mam ochote zrobic cos takiego: http://www.homebrewtalk.com/f51/hopster-hopscreen-157529/ niestety nie wiem gdzie w Polsce moge kupic ta siatke stalowa z malymi oczkami. Czy moge takie cos kupic w Krakowie? Jesli nie, znacie jakas strone internetowa z czyms takim? (aha, i jak sie ta siatka nazywa fachowo?) Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Będąc za wielka wodą kupiłem w sklepie budowlanym (nie pamiętam nazwy-coś ala castorama) taką siateczkę. Nazywa się to paint strainer. Groszowa sprawa. Są różne wielkości, 1 galon i 5 galonów. Zrobię zdjęcie. W jednym opakowaniu jest kilka woreczków. Tamtejsi piwowarzy stosują to z powodzeniem. Ja też już stosowałem i dużo lepiej się sprawdza niż siateczki muślinowe. Kupiłem sobie tez coś takiego: (drugie zdjęcie) http://www.northernbrewer.com/brewing/brewing-equipment/stirring-straining/nylon-hop-bag-8-x-9-1-4.html Oczka są trochę mniejsze i ?w zestawie? jest sznurek do ściągania u góry. U nas chyba nie kupisz. Pytałem w kilku dużych składach budowlanych ale nie mieli nic podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 spróbuj może w sklepie z farbami bo to jest chyba do sączenia farby przed malowaniem, żeby cząstki dysz nie zapchały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 W firmach sprzedających metale kolorowe są dowolne siatki ze stali nierdzewnej stosowane w różnych filtrach, oczka od 0,05mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 11 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 (edytowane) W firmach sprzedających metale kolorowe są dowolne siatki ze stali nierdzewnej stosowane w różnych filtrach, oczka od 0,05mm. Witam sąsiada znad Liwca. A tak w ogóle po co komu te siatki?? Edytowane 11 Listopada 2010 przez radekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 A tak w ogóle po co komu te siatki?? no do chmielenia. Tylko, że w przypadku takich materiałowych to chyba szybciej by było samemu z firanki zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 http://www.niltech.pl http://www.sitono.pl/2,oferta.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam sąsiada znad Liwca. Siedlce przenieśli na Dolny Śląsk? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam sąsiada znad Liwca. Siedlce przenieśli na Dolny Śląsk? :( To Liwiec jest na Dolnym Śląsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 A tak w ogóle po co komu te siatki?? no do chmielenia. Tylko' date=' że w przypadku takich materiałowych to chyba szybciej by było samemu z firanki zrobić [/quote'] Acha. A nie prościej rzucać chmiel prosto do gara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Prościej, w dodatku siatki mają sens raczej tylko przy szyszkach, granulat źle się w nich wypłukuje z dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam sąsiada znad Liwca. Siedlce przenieśli na Dolny Śląsk? :( To Liwiec jest na Dolnym Śląsku? Nie, Węgrów. :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 A tak w ogóle po co komu te siatki?? no do chmielenia. Tylko' date=' że w przypadku takich materiałowych to chyba szybciej by było samemu z firanki zrobić [/quote'] Acha. A nie prościej rzucać chmiel prosto do gara? No prościej. Ale wiele rzeczy czy czynności można po prostu zrobić inaczej lub wygodniej. Zresztą cały postęp technologiczny bierze się z ludzkiego lenistwa, oszczędności czasu czy wygody. Jeśli ktoś lubi zlewać brzeczkę piwną z gara pełnego chmielin nie przejmując się stratami , itp. to przecież można i tak. Jeśli mogę wrzucić szyszki do worka który ma pojemność zbliżoną do pojemności kadzi warzelnej i później w jednej chwili go wyciągnąć wyciskając brzeczkę z chmielu to wybieram takie rozwiązanie. Granulat chmielę w tym woreczku ze sznurkiem lub w dwóch tych mniejszych bez sznurka. Co prawda i tak część chmielu się przedostaje do brzeczki jednak nieporównywalnie mniej niż z woreczków muślinowych. Każdy wybiera technologię jaka mu pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja kupiłem worek do moszczu w sklepie winiarskim i czasem używam, głównie jak chmielę dużą ilością szyszek. Nie lubię go specjalnie, bo pałęta się po garze i utrudnia cyrkulację brzeczki, a przede wszystkim dochodzi dodatkowa rzecz co czyszczenia i mycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Cześć Ja kupiłem worek do moszczu w sklepie winiarskim i czasem używam, głównie jak chmielę dużą ilością szyszek. Nie lubię go specjalnie, bo pałęta się po garze i utrudnia cyrkulację brzeczki, a przede wszystkim dochodzi dodatkowa rzecz co czyszczenia i mycia Odwróć na lewo, wypłycz wodą i wypierz w pralce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 niestety nie wiem gdzie w Polsce moge kupic ta siatke stalowa z malymi oczkami. może taka byłaby odpowiednia ? http://allegro.pl/siatka-nierdzewna-oko-0-08-0-12-0-15-0-4-mm-sito-i1306294993.html#gallery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi