bogdan62 Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Dopiero zaczynam przygodę z warzeniem, dlatego przepraszam jeżeli pytanie jest głupie. Od początku nasuwa mi się jedna myśl z winiarstwa. Żeby uzyskać szampana metodą naturalną po zakapslowaniu butelki codziennie obraca się o 180°. W końcowej fazie fermentacje zatrzymuje się szyjką skierowaną w dół. W szyjce przy kapslu zbiera się cały osad. W następnym etapie zamraża się samą szyjkę, odwraca butelkę i otwiera kapsel. CO2 wpycha czop z osadem i ponownie korkuje się butelkę. Czy są jakieś przeciwwskazania do zastosowania tej metody przy produkcji piwa? Pomijając brak konieczności takiego postępowania, ale jak w warunkach domowych przeprowadzić tą procedure ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Tu są linki: http://www.piwo.org/forum/p65910-20-09-2010-09-58-33.html#p65910 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Pamiętać należy' date=' że butelki stosowane po raz enty tracą na szkliwie powłokę ochronną zarówno na zewnątrz jak i na wewnątrz.[/quote']Co to za powłoka? Nie pamiętam jak się nazywa, ale najlepiej ją widać a dokładnie jej brak na zewnątrz butelki. Pojawiają się białe tak jakby przetarcia. Wiedza z tej dziedziny skąpa ale pamiętam to z przedmiotu ze studiów "opakowalnictwo i przechowalnictwo" Pamiętać należy' date=' że butelki stosowane po raz enty tracą na szkliwie powłokę ochronną zarówno na zewnątrz jak i na wewnątrz.[/quote']Myślisz o Post Washer Coating System? Nie mam zielonego pojęcia czy to tak się nazywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Pamiętać należy' date=' że butelki stosowane po raz enty tracą na szkliwie powłokę ochronną zarówno na zewnątrz jak i na wewnątrz.[/quote']Co to za powłoka? Nie pamiętam jak się nazywa' date=' ale najlepiej ją widać a dokładnie jej brak na zewnątrz butelki. Pojawiają się białe tak jakby przetarcia. Wiedza z tej dziedziny skąpa ale pamiętam to z przedmiotu ze studiów "opakowalnictwo i przechowalnictwo"[/quote'] A to nie jest czasem zmatowane/porysowane szkło od wielokrotnego ocierania się o inne butelki na taśmie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Co to za powłoka? Nie pamiętam jak się nazywa' date=' ale najlepiej ją widać a dokładnie jej brak na zewnątrz butelki. Pojawiają się białe tak jakby przetarcia. Wiedza z tej dziedziny skąpa ale pamiętam to z przedmiotu ze studiów "opakowalnictwo i przechowalnictwo"[/quote'] A to nie jest czasem zmatowane/porysowane szkło od wielokrotnego ocierania się o inne butelki na taśmie? Też, to właśnie się dzieje, gdy butelka jest wykorzystywana któryś raz, i nie ma już powłoki ochronnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 To zjawisko nazywa się scuffing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 mam coś w tym stylu w świeżej pszenicy,a może coś nawet gorszego,drożdże nie są pyliste,a zbijają sie w jakieś kępki,wstrząsanie nic nie daje,dalej utrzymują sie w formie farfocli ,pewnie jakaś infekcja,co ciekawe,w następnej pszenicy (gęstwa z pierwszej),nie widać czegoś takiego, a co jeszcze ciekawsze, kapslowałem jedno po drugim,nie myjąc pierwszego fermentatora,no zagadka w którym momencie nastąpiła ta infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 [...]drożdże nie są pyliste,a zbijają sie w jakieś kępki,wstrząsanie nic nie daje,dalej utrzymują sie w formie farfocli A może to nie drożdże tylko jakieś osady białkowe? Czy też może osady białkowe do których przyklejają się drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Też tak sądzę, infekcja objawia się raczej jako pyliste zmętnienie, albo jakiś kożuszek na powierzchni. Takie farfocle przy ściankach często widzę w fermentorze w czasie fermentacji, potem ładnie opadają na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 W obserwowanych butelkach osad na dnie zbił się porządnie i wstrząsanie nie powoduje już wznoszenia się chmury pyłu. Na ściankach nadal siedzi sobie pylisty osad. Za parę dni wezmę flaszeczkę z piwnicy na spróbowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 [...]drożdże nie są pyliste' date='a zbijają sie w jakieś kępki,wstrząsanie nic nie daje,dalej utrzymują sie w formie farfocli[/quote']A może to nie drożdże tylko jakieś osady białkowe? Czy też może osady białkowe do których przyklejają się drożdże... może,dodam,ze piwo było na cichej,tak ,ze kiedy lałem do butelek,to jak na pszeniczne,było dosyć klarowne,dopiero po refermentacji to sie ujawniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozi Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Ja dwa razy robiłem Grodzisza i za każdym razem po ok. tygodniu od zabutelkowania pojawiało się coś takiego na ściankach. Po przelaniu do szklanki jest niewidoczne i nie powodując zmętnienia piwa, w smaku również nie wyczuwalne więc to może jakiś osad wynikający z zastosowania słodu pszenicznego. Myślę że nie ma się czym przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się