Jump to content

Zmiana smaku piwa po krótkim czasie


Recommended Posts

Cześć, ostatnio robiłem Hellesa, 100% słód pilznenski, chmiel Tettnanger, drożdże wlp800. Piwo na początku kwietnia było bardzo dobre, fajny aromat chmielu itp. Dzisiaj otworzyłem 3 butelki i w każdej piwo jest ciemniejsze i zero aromatu chmielu. Leżakuje w temperaturze 12 stopni.
Bardzo pilnuje  temperatury fermentacji. Rozlew beergunem i glukoza do każdej butelki.

 

Co może być przyczyną tak szybkiej  zmiany smaku piwa i jak unikać tego w przyszłości? 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Paweł76 napisał(a):

Cześć,

Pomyśl nad dodawaniem wit. C podczas rozlewu. Ewidentnie masz problem z utlenieniem.

Pozdrawiam, Paweł.

W jakim stężeniu ją dodawać? 

Link to comment
Share on other sites

W moim przypadku, jednym z powodów utlenienia piwa, mogłobyć OXI. Po dezynfekcji butelek zostawało tego trochę na dnie. Teraz dodaję witaminę C i używam starsanu. Butelki dezynfekuję kilka h przed rozlewem żeby wszystko ładnie obciekło.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.