Eselchen Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Cześć, ostatnio robiłem Hellesa, 100% słód pilznenski, chmiel Tettnanger, drożdże wlp800. Piwo na początku kwietnia było bardzo dobre, fajny aromat chmielu itp. Dzisiaj otworzyłem 3 butelki i w każdej piwo jest ciemniejsze i zero aromatu chmielu. Leżakuje w temperaturze 12 stopni. Bardzo pilnuje temperatury fermentacji. Rozlew beergunem i glukoza do każdej butelki. Co może być przyczyną tak szybkiej zmiany smaku piwa i jak unikać tego w przyszłości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Możliwe utlenienie - zabójca aromatu chmielu lub dzikie drożdże (powoli już zaczynają działać). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Cześć, Pomyśl nad dodawaniem wit. C podczas rozlewu. Ewidentnie masz problem z utlenieniem. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 5 minut temu, Paweł76 napisał(a): Cześć, Pomyśl nad dodawaniem wit. C podczas rozlewu. Ewidentnie masz problem z utlenieniem. Pozdrawiam, Paweł. W jakim stężeniu ją dodawać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Zalecane 4 g / 20 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazeper Opublikowano 27 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia W moim przypadku, jednym z powodów utlenienia piwa, mogłobyć OXI. Po dezynfekcji butelek zostawało tego trochę na dnie. Teraz dodaję witaminę C i używam starsanu. Butelki dezynfekuję kilka h przed rozlewem żeby wszystko ładnie obciekło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się