Skocz do zawartości

Zmiana smaku piwa po krótkim czasie


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ostatnio robiłem Hellesa, 100% słód pilznenski, chmiel Tettnanger, drożdże wlp800. Piwo na początku kwietnia było bardzo dobre, fajny aromat chmielu itp. Dzisiaj otworzyłem 3 butelki i w każdej piwo jest ciemniejsze i zero aromatu chmielu. Leżakuje w temperaturze 12 stopni.
Bardzo pilnuje  temperatury fermentacji. Rozlew beergunem i glukoza do każdej butelki.

 

Co może być przyczyną tak szybkiej  zmiany smaku piwa i jak unikać tego w przyszłości? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim przypadku, jednym z powodów utlenienia piwa, mogłobyć OXI. Po dezynfekcji butelek zostawało tego trochę na dnie. Teraz dodaję witaminę C i używam starsanu. Butelki dezynfekuję kilka h przed rozlewem żeby wszystko ładnie obciekło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.