Jump to content

Olejek hopzoil

Recommended Posts

Część witam wszystkich. Czy ktoś was może stosował olejek hopzoil??;) jeśli tak to proszę mi powiedzieć jak to się dodaje bo na ulotce pisze że wlać bezpośrednio do zbiornika 48 godzin przed rozlewem . Ale czy jeśli zamieszam ten olejek w piwie czy drożdże się nie napowietrzą ?? Jak to zrobić najbezpieczniej ??;)

Swojego czasu szukałem info, jednak po dokopaniu się do informacji zrezygnowałem z eksperymentu, z olejkiem któryś typ hopzoil trzeba 48h przed rozpuszczać w stężonym alkoholu bo nie rozpuszcza się w piwie. Następcy hopzoil majik, i hopzoil hazy już się chyba rozpuszczają. 

Coś u Janisha  czytałem o dodatkach i hopzoil to trzeba dać na zimno połowę chmielu, i potem dowalić hopzoil. Wtedy pisał ze to jakoś smakuje.

I potem zainteresowałem się tym

https://www.barthhaas.com/hops-and-products/products/spectrum

Lecz nie do dostania w Polsce.

Spectrum jest rozpuszczalne w piwie i jest to 100% chmielu.

8 minut temu, BROWAR KWARTA napisał(a):

Co rozumiesz pod pojęciem rak ? Rozumiem, że biorąc pod uwagę znaczenia tego słowa w sensie choroby to efekty według Ciebie są niespecjalne ?

Drogo, upierdliwie, chemicznie