lechu555 Opublikowano Czwartek o 10:55 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 10:55 (edytowane) BIAB i zacieranie w większej ilości wody równej docelowej ilości piwa + wody na odparowanie podczas chmielenia. W taki sposób może nawet mąkę zacierać... Edytowane Czwartek o 10:56 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 22 godziny temu Udostępnij Opublikowano 22 godziny temu (edytowane) @lechu555 No ja właśnie zrobiłem pierwsze warki w BIAB i bałem się o wydajność, ale wyszło całkiem dobrze, a śrutowanie było przez sklep czyli dość grube. Pytanie - skoro w biab worek jest filtrem, a nie łuska, to rozumiem że na młynku żarnowym można naprawdę drobno zmielić/ześrutować? Na smak drobne śrutowanie nie wpływa? Obawiałem się też o klarowność, ale wyszło co najmniej tak klarowne, jak po sraczwężyku, co mnie zszokowało, bo wydawało mi się, że brzeczka jest bardziej mętna niż tradycyjnie filtrowana Edytowane 22 godziny temu przez arek-lin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 20 godzin temu Udostępnij Opublikowano 20 godzin temu Można śrutować dużo drobniej, nie ma zresztą też raczej obaw przy użyciu dużych ilości słodu pszenicznego lub żytniego. Mimo to lepiej nie uszkadzać łuski, bo może puścić więcej tanin, zwłaszcza przy zbyt wysokim pH. Zacieram metodą BIAB od jakichś 60 warek, u mnie brzeczka nie jest raczej bardziej mętna, ale jest trochę więcej osadów, co mi nie przeszkadza. Co do śrutowania, w niektórych sklepach możesz prosić o drobne ześrutowanie pod BIAB, trzeba wpisać w uwagach. Robiłem tak w TB zanim kupiłem śrutownik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się