Dawid Szatan Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Witam starszych i młodszych piwowarów. Jestem Dawid, pochodzę i mieszkam w Pabianicach pod Łodzią, mam 38 lat, piwo warzę od 10 miesięcy, a że od początku wiedzę swą czerpię głównie z piwo.org (za co dziękuję wszystkim, którzy dzielili się nią na przestrzeni tylu lat), to postanowiłem się przyłączyć, bo czasem też mam chęć o coś spytać/ dodać od siebie. Póki co jestem w trakcie fermentacji warki #13 - quadrupel. Wcześniejsze to kilka IPEk, stout owsiany, dwa podejścia do weizenów, dwa FESy, koźlak wędzony (spaskudzony śliwką wędzoną), porter bałtycki, a ostatnio fermentowane fm25 wersje witbiera, belgijskiej IPY i wspomniany quad, który sobie bulka mi za plecami i obecnie z 23blg zszedł do ok. 3/4 (strasznie ubrudzony fermentor, że ledwo balingomierz widzę). I to chyba tyle, reszta może wyjdzie kiedyś w praniu, na forum. Pozdrawiam i udanych warek życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Cześć, powodzenia w warzeniu, powodzenia w forumowaniu! Spławik zostawiaz w wiadrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 30 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja Tak, w przezroczystym fermentorze świetnie się sprawdza, bo nie trzeba otwierać go, żeby sprawdzić blg. Niestety tym razem piana wypełniła 13 litrów wolnego miejsca, aż się blow off tubem musialem ratować, no i przez to całe ścianki i balingomierz są upaprane. Ale świecąc latarką coś tam widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 30 Maja Udostępnij Opublikowano 30 Maja Pomiar robiony w ten sposób nie zawsze będzie wiarygodny, bo w piwie w fermentorze masz już trochę rozpuszczonego gazu, który wypycha spławik. Dla pewności warto robić pomiary na odgazowanej próbce w probówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 31 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja Pewnie tak, ale w sumie wypycha czy nie, jak się nie zmienia blg, to podejmuję kolejne kroki i w sumie do tego służy wrzucenie spławika na czas fermentacji - by bez otwierania widzieć zmiany na skali i ich ustanie. Po otwarciu wiadra i odgazowaniu z reguły spławik czyszczę i wrzucam do piwa, by jeszcze raz zmierzyć. Póki co różnic nie widziałem. Inna sprawa, że to mierzenie i tak jest "na oko" - mam dwa spławiki i pomiar na każdym z nich różni się o ok. 2 blg. Oczywiście preferuję używanie tego wskazującego wyższy ekstrakt 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się