kopyr Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Pewnie mi się udało, dzięki właśnie tej jednej z ostatnich próbek.Kwaskowatość jest i szczerze to mi bardzo przeszkadza w tym piwie. E nie sądzę. 36,37, 38 to tak, ale nie 31. Tu jeszcze chyba ten efekt nie działa. Zresztą trzeba przyznać, że nie do końca widać prawidłowość, gratulacje dla jury. W końcu piwo szopa było wniesione w kiepskiej kolejności, ale mu to nie zaszkodziło. No chyba, że byłoby złoto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Pewnie mi się udało' date=' dzięki właśnie tej jednej z ostatnich próbek.Kwaskowatość jest i szczerze to mi bardzo przeszkadza w tym piwie.[/quote'] E nie sądzę. 36,37, 38 to tak, ale nie 31. Tu jeszcze chyba ten efekt nie działa. Zresztą trzeba przyznać, że nie do końca widać prawidłowość, gratulacje dla jury. W końcu piwo szopa było wniesione w kiepskiej kolejności, ale mu to nie zaszkodziło. No chyba, że byłoby złoto. Będziesz miał okazję spróbować na WWP, na stoisku PSPD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 36Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 59,00 Zajęte miejsce 28 Ocena zgłoszonego piwa Niepoprawny kolor, zbyt ciemny. Klarowność idealna ale piana mało obfita. W zapachu karmelowe i chmielowe. W smaku intensywnie goryczkowe, a na podniebieniu aromat intensywnie chmielowy, karmel i lekki Diacetyl. Finisz długi i gorzki. Pełnia podwyższona. Generalnie piwo odbiegające od stylu. Oj przechmielone to ono jest w istocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabi Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 24Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 75' date='00 Zajęte miejsce 7 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd dobry. W aromacie nieznaczny poziom DMS. Na finiszu lekko powyżej zauważalna kwaśność. Pełnia w kierunku niepełnego. Bardzo dobrze pijalne i dobrze zbalansowane piwo.[/quote'] Jestem w szoku . Idę otworzyć piwo :beer: Gabi - coraz bliżej sukcesów. Gratulacje wysokiej pozycji. Dzięki bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 No to i ja się pochwalę co mi tam napisali Imię: Łukasz Nazwisko: Chrząszcz Kolejność podania próbek sędziom: 18 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych): 89,25 Zajęte miejsce: 1 Ocena zgłoszonego piwa: Idealny kolor i klarowność. Jedynie piana nie jest zbyt trwała. Pozostałe cechy piwa dobrze lub idealnie wpisują się w profil stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 No to i ja się pochwalę co mi tam napisali Imię: Łukasz Nazwisko: Chrząszcz Kolejność podania próbek sędziom: 18 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych): 89,25 Zajęte miejsce: 1 Ocena zgłoszonego piwa: Idealny kolor i klarowność. Jedynie piana nie jest zbyt trwała. Pozostałe cechy piwa dobrze lub idealnie wpisują się w profil stylu. Brawo! Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom 38 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 61,33 Zajęte miejsce 25 Ocena zgłoszonego piwa Kolor celujący, ale piana bardzo zła. Lekki zapach kartonowy świadczy o utlenieniu. W smaku niska goryczka a od wewnątrz aromaty chmielowe i ponownie papierowy, utleniony. Finisz pusty i bardzo krótki. Nasycenie niskie. Piwo generalnie bardzo nie zbalansowane ? niska pijalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Metryka Imię Łukasz Nazwisko Jajecznica Kolejność podania próbek sędziom 33 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 72,50 Zajęte miejsce 8 Ocena zgłoszonego piwa Dobra klarowność i piana, ale kolor o ton za ciemny. W aromacie poprawne choć delikatnie wychodzi zapach prześwietlony (skunksowy). Goryczka wysoka i pikantna. Na podniebieniu karmelowe. Finisz długi i goryczkowy co ewidentnie obniża pijalność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Imię Maciej Nazwisko Kapuścik Kolejność podania próbek sędziom 3 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 62,5 Zajęte miejsce 19 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd piwa poprawny, choć na granicy klarowności. W zapachu wyczuwalny nikły aldehyd octowy o aromacie zielonych jabłek. Wada ta jeszcze wyraźniej wychodzi od wewnątrz nosa po skosztowaniu piwa. Podwyższona goryczka również wychodzi na długim finiszu. Generalnie piwo ma jedną poważną wadę (aldehyd), która nie pozwala opisać piwa jako zharmonizowane w smaku i aromacie. Podwyższonej goryczki się spodziewałem od razu. Gdybym jeszcze wiedział jak rozpoznać ten zapach aldehydu i jak go uniknąć byłoby fajnie A swoją drogą nie spodziewałem się tak udanego moim zdaniem debiutu - bo to moja warka numer 5 w życiu (druga z procesem zacierania! ) Co do klarowności to zauważyłem, że po przelaniu z butelki, na dnie szkła osadzają się drobinki białka albo czegoś innego niezidentyfikowanego nie wiem skąd to się wzięło - zła filtracja czy co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Gdybym jeszcze wiedział jak rozpoznać ten zapach aldehydu i jak go uniknąć byłoby fajnie Aldehyd octowy daje aromat zielonych jabłek. Powstaje głównie w pierwszej fazie fermentacji burzliwej. Jest przedostatnim związkiem w cyklu przemiany glukozy i przy intensywnej fermentacji może wymykać się drożdżom poza komórkę. Dużej ilości w piwie sprzyja: intensywna fermentacja, zbyt duża ilość drożdży, podwyższona temperatura fermentacji burzliwej, zbyt słabe natlenienie. Poziom aldehydu w piwie obniża: dobre dofermentowanie i dojrzewanie piwa w lekko podniesionej temperaturze, dobre natlenienie brzeczki nastawnej, podwyższona ilość drożdży w trakcie dojrzewania. Podobnie jak w przypadku diacetylu z czasem aldehyd octowy w piwie zanika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dziękuję za informacje. Drożdży użyłem suchych z saszetki bezpośrednio do fermentora, więc raczej ich za dużo nie było, czyli raczej temperatura - w piwnicy trochę się zmieniała, a jedyne co mogłem robić to ciągle otwierać okno na przekór sąsiadom A jeśli aldehyd zanika to podejrzewam, że w październiku moje OktoberfestBier powinno być dużo smaczniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dziękuję za informacje. Drożdży użyłem suchych z saszetki bezpośrednio do fermentora, więc raczej ich za dużo nie było, czyli raczej temperatura - w piwnicy trochę się zmieniała, a jedyne co mogłem robić to ciągle otwierać okno na przekór sąsiadom A jeśli aldehyd zanika to podejrzewam, że w październiku moje OktoberfestBier powinno być dużo smaczniejsze Jesli będziesz przechowywać to piwo w niskich temp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarzyciel Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 ale zobaczcie jaki równy poziom miedzy mną a coderem 7 pkt różnicy' date=' a miejsc 14[/quote']Ja zauważyłem coś jeszcze innego. Po opisie moje piwo jest gorsze niż Wiktora, ale punktowo jest wyżej. IMO podstawowa przyczyna, to kolejność wnoszenia. Zgadza się, poziom był wyrównany. Opis są bardziej abstrakcyjną forma opisu profilu więc mogą być mniej lub bardziej "kwieciste", pełne lub ubogie. Nie przywiązywałbym wagi do porównań. Czasem piwo ma kilka cech "o niskim stopniu szkodliwości" które warto opisać, a czasem ma jedną poważną wadę. Jak tu się porównywać? Warto chyba jeszcze spojrzeć na punktację, która jest uśredniona i wyraża ocenę czterech sędziów. Jeżeli chodzi o kolejność wnoszenia to można założyć, że ma wpływ ale mogę zapewnić, że niewielki. Absolutnie mogę odrzucić wpływ alkoholu na ocenianie przez sędziów. Jury miało sporo czasu i długie przerwy. Zaczęliśmy po obiedzie (po posiłku) a na półmetku mieliśmy długa przerwę z kolacją. Każde piwo było solidnie ocenione bez pośpiechu i jakiejś rutyny lub znudzenia jury ? zapewniam. Raf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toto Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Moja metryczka: Kolejność podania próbek sędziom 8 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 65,75 Zajęte miejsce 16 Ocena zgłoszonego piwa Kolor piwa o ton zbyt ciemny a piana nieobfita i szybko zanika. W zapachu piwo lekko chmielowe i o podwyższonym poziomie estrów. Również poziom kwaśności powyżej oczekiwanego. Na finiszu wychodzi jego chmielowy i goryczkowy charakter oraz ponownie kwaśność, która nie do końca harmonizuje z innymi komponentami smakowymi. Mimo to dość dobra pijalność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgadza się, poziom był wyrównany. Opis są bardziej abstrakcyjną forma opisu profilu więc mogą być mniej lub bardziej "kwieciste", pełne lub ubogie. Nie przywiązywałbym wagi do porównań. Czasem piwo ma kilka cech "o niskim stopniu szkodliwości" które warto opisać, a czasem ma jedną poważną wadę. Jak tu się porównywać? Warto chyba jeszcze spojrzeć na punktację, która jest uśredniona i wyraża ocenę czterech sędziów. Jeżeli chodzi o kolejność wnoszenia to można założyć, że ma wpływ ale mogę zapewnić, że niewielki. Absolutnie mogę odrzucić wpływ alkoholu na ocenianie przez sędziów. Jury miało sporo czasu i długie przerwy. Zaczęliśmy po obiedzie (po posiłku) a na półmetku mieliśmy długa przerwę z kolacją. Każde piwo było solidnie ocenione bez pośpiechu i jakiejś rutyny lub znudzenia jury ? zapewniam. Raf. Wydaje mi się, że udało nam się uniknąć korelacji między kolejnością podania a zajętym miejscem. Ostatnie piwo nie było najgorsze a wygrało środkowe przed piwem z ostatniej dziesiątki. Stasiek wyliczył, że około 7-8 minut poświęcaliśmy na każde piwo. Podaj może Rafał, konstrukcję arkusza ocen, to wyjaśni wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Gdybym jeszcze wiedział jak rozpoznać ten zapach aldehydu i jak go uniknąć byłoby fajnie Zapach jest opisywany jako aromat zielonych jabłek. Dla mnie jest taki ostry chemiczno-owocowy, czuć go aż w zatokach. Aldehyd to półprodukt fermentacji, pozostaje w piwie jeżeli nie damy drożdżom dość czasu i warunków na dokończenie fermentacji, np. za szybkie przelanie na cichą. Jest to bardzo powszechna wada piw domowych. Ostatni szansa na jego usunięcie jest przy rozlewie - trzeba dla refermentacji dodać krausen - brzeczkę zaszczepioną nowymi drożdżami, fermentującą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Jest to bardzo powszechna wada piw domowych. Chyba nie aż tak powszechna. Najwyżej 10-20% piw konkursowych ja wykazywało. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jana Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Moja metryka Imię Jan Nazwisko Adamczyk Kolejność podania próbek sędziom 1 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 75,75 Zajęte miejsce 6 Ocena zgłoszonego piwa Piwo w zapachu oddawało lekki aromat chmielu i podwyższone owocowe aromaty estrów. W smaku zbyt wysoki poziom goryczki a na podniebieniu znów wychodziły owocowe nuty mało charakterystyczne dla piwa Marcowego. Finisz poprawnie wytrawny ale trochę zbyt długi i chmielowy. Piwo lekko ściągające i trochę ponad normę nasycone CO2. Ogólnie piwo poprawne choć aromaty słodowe zdominowane przez estry. O ludzie! Jestem w małym szoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Imię Andrzej Nazwisko Smyk Kolejność podania próbek sędziom 5 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 62,75 Zajęte miejsce 18 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd piwa poprawny. Lekko podwyższone estry i niepotrzebny aromat chmielu dominują zapachy słodowe. W smaku podwyższona ponad normę goryczka. Na podniebieniu wychodzi zapach skórzany i lekko kartonowy/utleniony. Na finiszu piwo nakładająca się goryczka. Piwo w kierunku niepełnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Imię AndrzejNazwisko Smyk Kolejność podania próbek sędziom 5 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 62,75 Zajęte miejsce 18 Znaczy ex aequo. Też miałem 18. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 I razem podawane sędziom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Generalnie nie mam się czym chwalić, ale wkleję również moją ocenę: Kolejność podania próbek sędziom 12 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) 53,4 Zajęte miejsce 32 Ocena zgłoszonego piwa Niepoprawny wygląd piwa: zbyt ciemny kolor oraz na granicy klarowności. Piana szybko opada. W zapachu wyraźnie rozpuszczalnikowe, stęchłe i chmielowe. Na podniebieniu dodatkowo wychodzi karmel i ponownie owocowe aromaty. Finisz mógłby być bardziej wytrawny i nico mniej mogłaby zalegać kwaśność. Generalnie piwo odbiega profilem od stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Kolejność podania próbek sędziom - 7 Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) - 84,25 Zajęte miejsce - 3 Ocena zgłoszonego piwa Kolor i klarowność dobra, jednak piana o strukturze dużych pęcherzy co ma bezpośrednio swoje źródło w tym, ze trunek jest przesycony CO2. Poprawne aromaty jednak w smaku piwo wykazuje podwyższoną kwaśność co wychodzi również na finiszu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Dziękuję za informacje. Drożdży użyłem suchych z saszetki bezpośrednio do fermentora' date=' więc raczej ich za dużo nie było, czyli raczej temperatura - w piwnicy trochę się zmieniała, a jedyne co mogłem robić to ciągle otwierać okno na przekór sąsiadom A jeśli aldehyd zanika to podejrzewam, że w październiku moje OktoberfestBier powinno być dużo smaczniejsze [/quote']Jesli będziesz przechowywać to piwo w niskich temp Niskich to znaczy ile? 5°C ? Czy piwniczne 10 -15 °C wystarczy - poniżej tego nie zejdę bez lodówki ... A leżakownię dopiero mam w planach zacząć budować na ogródku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Imię Nazwisko Kolejność podania próbek sędziom Uzyskana ilość punktów (na 100 możliwych) Zajęte miejsce Piotr Musielak 22 67,00 13 Ocena zgłoszonego piwa Wygląd dobry. W zapachu jednak natarczywy aromat kanalizacji / rurowy. Od wewnątrz wyczuwalny zapach siarkowy, nieznacznie zapałczany, SO2. Nasycenie trochę podwyższone. Piwo lekko ściągające. Ogólnie pijalność ograniczają intensywne zapachy. Skąd się biorą aromaty kanalizacyjno-rurowe? Czy to infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się