Yeti81 Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Witam ponownie. Dzisiaj dodatkowo nastawiłem Coopers Dark Ale z dodatkiem niechmielonym ekstraktem słodowym ciemnym ( 1,7 kg). Wartość początkowa to 1046 Brix. Wiem, że to jest jak żłobek wśród was robiących z prawdziwych słodów, ale czy coś można do tego piwa dodać od siebie aby było ciut lepsze niż oryginalny Coopersa? Dodam, że mój rynek sklepowy jest bardzo ograniczony i na przesyłki z polski muszę czekać około 2 tygodni. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ☺️ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 16 Czerwca Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca Pewnie że tak. Możesz zaparzyć słody karmelowe lub użyć chmielu w około 78 stopniach. Coopers ma stronę swoją z przepisami na różne piwa i ich modyfikowaniem. Sam z tego korzystam od wielu miesięcy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 9 godzin temu, Reters napisał(a): Pewnie że tak. Możesz zaparzyć słody karmelowe lub użyć chmielu w około 78 stopniach. Coopers ma stronę swoją z przepisami na różne piwa i ich modyfikowaniem. Sam z tego korzystam od wielu miesięcy Dzięki za info. Fajne przepisy tam mają 👍🏻🍻 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Spoko. Tak, te przepisy są super. Np takie piwko jak Fruit of the woods jest bardzo ciekawe. Podpiąłem w zakładkach. Mam tak ściągnięte około 30 przepisów takich najciekawszych już przetłumaczonych. Ekstra pomoc. Fruit Of The Woods IPA.pdf Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 1.046 to raczej skala SG, na brix będzie w okolicy 11,5. W kwestii ulepszenia brewkitu - na przyszłość można spróbować dodać lepszych drożdży niż z zestawu. Yeti81 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 5 godzin temu, Reters napisał(a): Spoko. Tak, te przepisy są super. Np takie piwko jak Fruit of the woods jest bardzo ciekawe. Podpiąłem w zakładkach. Mam tak ściągnięte około 30 przepisów takich najciekawszych już przetłumaczonych. Ekstra pomoc. Fruit Of The Woods IPA.pdf 570.91 kB · 2 pobrania Patrząc na skład tego piwka to widzę że muszę 90% z tego zamawiać w pl bo u mnie nie dostanę takich chmieli. Ale jak to mówią wszystko można ogarnąć 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 17 Czerwca Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Plus jeszcze są zamienniki więc na luzie, oczywiście nie musisz się w 100% trzymać przepisu. Możesz sobie to modyfikować w składnikach i ilości:) Też ten Saison z przepisu jest super. Robiłem go rok temu. Tylko drożdże zastosowałem Lallemand LalBrew Farmhouse i temp. fermentacji około 24-25 stopni. Jak na suche dobre drożdże i dobre piwko wyszło. Ekstrakt płynny pilzneński możesz zastąpić ekstraktem suchym jasnym. Wyjedzie troszkę jaśniejsze piwo. +Saison.pdf Edytowane 17 Czerwca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti81 Opublikowano 17 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca Godzinę temu, Reters napisał(a): Plus jeszcze są zamienniki więc na luzie, oczywiście nie musisz się w 100% trzymać przepisu. Możesz sobie to modyfikować w składnikach i ilości:) Też ten Saison z przepisu jest super. Robiłem go rok temu. Tylko drożdże zastosowałem Lallemand LalBrew Farmhouse i temp. fermentacji około 24-25 stopni. Jak na suche dobre drożdże i dobre piwko wyszło. Ekstrakt płynny pilzneński możesz zastąpić ekstraktem suchym jasnym. Wyjedzie troszkę jaśniejsze piwo. +Saison.pdf 395.63 kB · 0 pobrań Pogrzebałem i znalazłem trochę składników na to piwko. Trzeba będzie się za to wziąć. Dzięki 😉 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się