zokol Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Sytuacja wygląda tak. Z początkowego 16blg , po tygodniu spadło do 9 , drożdże s-04 opadły a rurka przestała bulgotać. Prawdopodobnie źle umiejscowilem sondę programatora i przez to za bardzo schlodzilem brzęczke. Czy to dofermentuje czy może powinienem dodać porcje drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Jakie masz temperatury tej fermentacji? W jakiej zaczęły, jaka jest teraz etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Czym mierzone blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca W tym momencie jest 20° . Zaczynałem z 18° . Przez to, że przełożyłem sondę z pułki na której leżał fermentor , na jego wierzch, okazało się, że rzeczywista temperatura była niższa . Blg mierzyłem refraktoometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 37 minut temu, zokol napisał(a): W tym momencie jest 20° . Zaczynałem z 18° . Przez to, że przełożyłem sondę z pułki na której leżał fermentor , na jego wierzch, okazało się, że rzeczywista temperatura była niższa . Blg mierzyłem refraktoometrem. Czyli wszystko jasne, musisz jeszcze poczytać o korekcie Edytowane 24 Czerwca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zokol Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 1 minutę temu, anteks napisał(a): czyli wszystko jasne Przed chwilą zauważyłem, że jednak wypuszcza bombelki przez rurkę. Czy lepiej zostawić to w spokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 13 minut temu, zokol napisał(a): Przed chwilą zauważyłem, że jednak wypuszcza bombelki przez rurkę. Czy lepiej zostawić to w spokoju? Zostaw a wolny czas poświęć na czytanie forum i obsłudze refrakometra Edytowane 24 Czerwca przez anteks zokol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) Zostaw w spokoju. Nawet jakbyś do zera zszedł z temperaturą, to co najwyżej uśpił byś drożdże, ale nie zabił. Poza tym młode piwo po fermentacji ma w sobie rozpuszczony co2 więc będzie bulkać, choć nie fermentować. Cierpliwość to ważna cecha w piwowarstwie, nic nie robiąc, czasem więcej robisz (dobrego), niż grzebiąc i korygując ciągle. I pełni się zgadzam z tym co anteks napisał powyżej Edytowane 24 Czerwca przez arek-lin zokol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się