kilis Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 To dlaczego woda pilzneńska ma Ca+ 7ppm? Pytałem o to Czesa ostatnio. Prawdopodobnie jak w większości browarów to już historia, tzn. nie woda tylko jej używanie w takim składzie. Muszą ją modyfikować, żeby nie mieć podobnych problemów takich jak Rafał. Ja na RO samej nie robiłem. Zbijałem twardość prawie do zara dodatkiem CaO. Efekt bardzo dobry tylko czasu dużo to zajmuje. Lepsze RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Ja też mam chyba ten problem. Robiłem z demineralizowanej i kranowej w proporcji 9:1 i już drugi dzień drożdże nie chcą ruszyć. Czy można coś teraz dodać, żeby im pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Ja też mam chyba ten problem. Robiłem z demineralizowanej i kranowej w proporcji 9:1 i już drugi dzień drożdże nie chcą ruszyć. Czy można coś teraz dodać, żeby im pomóc? Troszkę za późno moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Robiłem z demineralizowanej i kranowej w proporcji 9:1 i już drugi dzień drożdże nie chcą ruszyć. I nie ma się co dziwić, woda dejonizowana pozbawiona jest jonów, a jak wiadomo jony dwuwartościowe są niezbędne dla prawidłowej pracy wszelakich enzymów. Dla przykładu jony wapnia poprzez łączenie się z grupami karboksylowymi białek stabilizują ściany komórkowe drożdży i pracę wewnątrzkomórkowych enzymów, dodatkowo stymulują wzrost drożdży, więc warto im zapewnić optymalną ilość jonów dwuwartościowych. Dane literaturowe wskazują, że minimalna ilość jonów wapnia wynosi od 0,25mM (10mg/l) do 0,5mM (20mg/l), a magnezu od 0,65 do 1,7mM (16-40mg/l). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A gdyby tak dodać kredy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A gdyby tak dodać kredy? Pieknie opadnie na dno. Chyba gips sie szybciej rozpusci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Najlepiej rozpuszcza się chlorek wapnia, kredę można rozpuścić w gazowanej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 To powstanie chyba wodorowęglan wapnia, też rozpuszczalny. Wody gazowanej nie mam, ale mam butlę co2 i nieużywany dyfuzor akwarystyczny, to i woda się znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Pytałem o to Czesa ostatnio. Prawdopodobnie jak w większości browarów to już historia, tzn. nie woda tylko jej używanie w takim składzie. Muszą ją modyfikować, żeby nie mieć podobnych problemów takich jak Rafał. Jestem w trakcie czytania książki "Water. A comprehensive guide for brewers" (J. Palmer, C. Kaminski). I tam piszą mniej więcej tak (tłumaczenie własne jednego akapitu, bez odniesień do sąsiednich): "Zalecana zawartość wapnia w wodzie do warzenia wynosi 50-150 ppm. Jednak piwo może być skutecznie warzone z większą lub mniejszą od zalecanej zawartości wapnia". Dzisiaj wieczorem zadałem drożdże do Bohemian Pilsnera, którego warzyłem na wodzie z RO z niewielkimi dodatkami soli, celując w profil Pilzna (wg obliczeń w BS2 mam 7.5 ppm Ca). Z obserwacji do tej pory: zacier sam z siebie miał pH=5.7, po dodaniu 2ml kwasu fosforowego 75% spadło do 5.5; brzeczka po schłodzeniu do 11C była klarowna (pierwszy raz ever), starter bez problemu ruszyl w lodowce w ok 6C (1.5 litra, z czego ok 0.5 to byla gestwa - chcialem rozruszac grzyby). Dalsze obserwacje wkrotce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Wczoraj dodałem kredy, a dzisiaj fermentacja ruszyła. Może to przypadek, bo w końcu drożdże suche nie raz mi startowały 2 dni w temperaturze 10C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Tutaj ludzie piszą, że robią piwo na czystej wodzie z RO i nie mają problemów: http://www.homebrewtalk.com/f128/why-not-100-ro-water-305863/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 I agree 100% RO with no additions would be pretty foul. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Uwaga, będzie trudne: I use nothing but RO from Glacier water machines outside grocery stores and have made some great tasting beers of all styles. Most of the brewers I've met here in Phoenix do the same. I'm not knocking or disputing those that get scientific with mineral additions, but until I run into a style that isn't turning out like I expect, I'm keeping it simple. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 A to oznacza że " browar to nie apteka " oraz że " jedyne co nas ogranicza to " brzeg garnka" . Jeśli jesteś ciekaw efektów i masz możliwośc to po prostu spróbuj i opisz swoje spostrzeżenia . Bardzo chętni się z nimi zapoznam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Uwaga, będzie trudne: I use nothing but RO from Glacier water machines outside grocery stores and have made some great tasting beers of all styles. Most of the brewers I've met here in Phoenix do the same. I'm not knocking or disputing those that get scientific with minevral additions, but until I run into a style that isn't turning out like I expect, I'm keeping it simple. Czy fakt, że jest to napisane po angielsku ma byc dowodem na poprawność takiego rozwiązania? Moja woda kranowa jest ektremalnie miękka. Zanim zaczalem dodawać sole, miałem sporo problemów z piwem. Piwo ciężko fermentowało i nie chcialo sie klarowac w butelkach. zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Jake, masz możliwość, uwarz piwo na RO, rozlej na dwa fermentory, do jednego dodaj soli w postaci łatwo rozpuszczalnej (np. CaCl2 chodzi głównie o wapń, żeby był na co najmniej 100ppm), podziel się spostrzeżeniami odnośnie szybkości startu fermentacji, samej fermentacji, flokulacji, smaku piwa. Sam jestem ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 100% RO Glacier water. To samo stwierdzenie powinno wam wystarczyc. W tamtym watku jest tylko JEDEN post wychwalajacy zacieranie w100% RO, gdy reszta uczestnikow zgadza sie co do RO +sole= sukces. Nawet ajdelange (google him) Do zwolennikow 100% RO: dlaczego jestescie tacy niedobrzy dla drozdzy, co? Sprobujcie sami przezyc 2 tyg. wylacznie spozywajac 100% RO! Jak trakrujecie deozdze, tak one was. O co chodzi? Wywalacie kase na system RO a szkoda wam na kilkadziesiat gramow soli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Do zwolennikow 100% RO: dlaczego jestescie tacy niedobrzy dla drozdzy, co? Sprobujcie sami przezyc 2 tyg. wylacznie spozywajac 100% RO! Abstrahując od głównego wątku: nawet jeśli do zacieru weźmie się 100%RO, to po zacieraniu już taka nie będzie, bo zostanie wzbogacona minerałami ze słodu, więc porównanie użycia wody demineralizowanej do zacierania z piciem takiej jest chybione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Nie jest, bo my prócz picia także jemy. Drożdże mają to wszystko wkomponowane w jednym roztworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Czy fakt, że jest to napisane po angielsku ma byc dowodem na poprawność takiego rozwiązania? Moja woda kranowa jest ektremalnie miękka. Zanim zaczalem dodawać sole, miałem sporo problemów z piwem. Piwo ciężko fermentowało i nie chcialo sie klarowac w butelkach. Mnie tam obojętne w jakim języku co kto napisał. Ale widocznie dla kolegi Piter ma to znaczenie, że aż zacytował pierwsze lepsze zdanie. Mając do wyboru opinię "Robiłem trochę piw na czystej wodzie z RO i wiele osób w moim mieście tak robi" z "Piwo na czystej wodzie z RO pewnie wyjdzie kiepskie" oprę się raczej na tej pierwszej, nawet jeżeli będzie napisana po chińsku, co nie znaczy, że zamierzam robić piwo na czystej wodzie z RO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Czy fakt, że jest to napisane po angielsku ma byc dowodem na poprawność takiego rozwiązania? Moja woda kranowa jest ektremalnie miękka. Zanim zaczalem dodawać sole, miałem sporo problemów z piwem. Piwo ciężko fermentowało i nie chcialo sie klarowac w butelkach. Mnie tam obojętne w jakim języku co kto napisał. Ale widocznie dla kolegi Piter ma to znaczenie, że aż zacytował pierwsze lepsze zdanie. Mając do wyboru opinię "Robiłem trochę piw na czystej wodzie z RO i wiele osób w moim mieście tak robi" z "Piwo na czystej wodzie z RO pewnie wyjdzie kiepskie" oprę się raczej na tej pierwszej, nawet jeżeli będzie napisana po chińsku, co nie znaczy, że zamierzam robić piwo na czystej wodzie z RO. Wlasnie ze powinieneś robic piwo na RO, ale modyfikuj ja poprzez dodatek odpowiednich soli do własnych potrzeb. Bedziesz miał dokladnie to co potrzebujesz, kiedy potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 I tak zamierzam robić, co nie znaczy że na czystej wodzie z RO piwo nie wyjdzie. No chyba, że te wszystkie opinie na forach amerykańskich to teoria spiskowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 Woda z domowych instalacji RO nie jest pozbawiona soli mineralnych. Większość jonów wielowartościowych zostaje w odcieku ale wszystkie jony jednowartościowe przechodzą do wody (Na+, K+, Cl-). Część jonów wielowartościowych (Ca++, Mg++) także przechodzi przez membranę i twardość wody z RO nie jest zerowa (około 1-2 stopnie niemieckie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 (edytowane) U mnie w wodzie z RO po jednej kropli z testera zrobiło się zielono, na kranówie 15 musiałem kapnąć. Tyle że mam jeszcze to złoże żywiczne czy jak tam to się nazywa. Ponoć ma dodatkowo demineralizować wodę. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2013 U mnie też wyszło 0 testem akwarystycznym, ale ja też mam filtr zmiękczający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się