Fenris Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 A co myślicie o takim rozwiązaniu. Biorę wodę w 100% destylowaną czyli mam wszystkie aniony i kationy na 0 i z tego jak rozumiem jest też zerowa alkaliczność co będzie dobre do piwa jasnego. I teraz odpalam jakiś kalkulator czy w beersmithie czy inny i sam sobie obliczam ilość soli itp jakie muszę dodać żeby wysterować sobie wodę idealnie pod moje potrzeby. Myślicie że to zda egzamin ?? Robił kto takie eksperymenty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 (edytowane) W teorii jak najbardziej, w praktyce były głosy że niektóre wody destylowane (np. do chłodnic) dostępne w marketach nie nadaje się do spożycia, bo mogą mieć podwyższony poziom jonów ciężkich (np. ołowiu, jednak nie znalazłem źródeł potwierdzających tę tezę). Jak sam destylujesz to nie ma problemu. Można też chyba kupić wody demineralizowane przez filtr RO. Edytowane 22 Stycznia 2018 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 4 minuty temu, kantor napisał: W teorii jak najbardziej, w praktyce były głosy że niektóre wody destylowane (np. do chłodnic) dostępne w marketach nie nadaje się do spożycia, bo mogą mieć podwyższony poziom jonów ciężkich (np. ołowiu, jednak nie znalazłem źródeł potwierdzających tę tezę). Jak sam destylujesz to nie ma problemu. Można też chyba kupić wody demineralizowane przez filtr RO. Nie sam nie destyluje. Ale średnio mi się chcę wierzyć że są tam jakieś jony, skoro sens tej wody jest taki żeby nic tam nie było ale też głowy nie daje. Muszę chyba taką opcje wypróbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Te jony mogą być na poziomie np poniżej 0,1 ppm, a mogą pochodzić np. od skorodowanych elementów destylarek. PS A widziałem tak skorodowane destylarki, że taką wodę średnio bym ochotę miał pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbsu Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Witam Chciałbym się poradzić o moją wodę. Ogólne wrażenie jakie mam to, że piwa chmielone lubią mieć zalegającą goryczkę. Zainteresowałem się więc składem i co udało mi się uzyskac od wodociagów to: pH: 7,2 Twardość ogólna: 93 mg/l CaCO3, Chlor wolny: 0,07 mg/l, są jeszcze podane glin, zelazo, mangan, chloroform, ale jak myślę to nieistone. Badając kranówe paskiem pH i testem akwarystycznym, dodatkowo wybadałem takie parametry: pH: 6 GH: 6dH KH: 3dH i teraz używając kalkulatora z briewersfirend, chąc uzyskać jakiś zbalansowany profil pokazuje mi żebym dodał 50(mg/l) Ca, 25 Na, 75 Cl, 80 SO, 37 HCO. I pytanko do szanownych piwowarów, jak czytać te zalecenia kupić kredę i gips piwowarski? i dać po łyżecce? jak przeliczyć suchy gips na mg/l. Będę wdzięczny na nakierowanie jakieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 To może i ja podpytam o moją wodę. Dotychczas przez prawie 70 warek nie zawracałem sobie tym głowy. Wiem jednak, że mam twarda wodę. Posiadam trochę danych o mojej wodzie: Twardość CaCO3 - 331 mg/dm3 Ph - 7,3 Siarczany - 18 Chlorki - 28 Sód - 25 Twardość węglanowa - 14 dH (własny pomiar testem kropelkowym akwarystycznym - na stronie wodociągów nie znalazłem tej wartości) Mogę zbić twardość ogólna wody zmiękczaczem ale zwiększy to poziom Sodu. Na pewno do piw jasnych do zbicia jest twardość węglanowa. Nie posiadam żadnych filtrów RO i nie mam dostępu do takiej wody. Wiem że gotowaniem można trochę to zbić. Czy oprócz tego dodawanie kwasów ma jakiś wpływ na tą twardość? Druga sprawa to czy do piw dobrze chmielonych zmieniać stosunek chlorków do siarczanów? Jeżeli tak to dodatkiem gipsu lub soli epsom? Próbowałem coś liczyć na kalkulatorze ale jakoś nie ogarniam tego tematu. Nie potrzebuję jakiegoś idealnego profilu wody a jedynie jakieś drobne modyfikacje pod Pale Ale, APA, AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rikijajko Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) Hej moja woda ma zasadowość 4,3 mval/L. Czy mogę obliczyść zawartość jonów HCO3-. Czyżby 4,3 mval = 215 mg CaCO3/l x 61/50 = 262? Edytowane 29 Marca 2018 przez rikijajko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 31 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Witam serdecznie piwowarską brać. Czy mogę prosić kogoś w miarę obeznanego w temacie wody o porady czy i jak powinienem modyfikować swoją wodę ? Przeważnie warzę piwa w stylu IPA. Chociaż kilka słów porad będzie dla mnie cenne. parametry_wody_wik(1).pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 13 godzin temu, myszarafa napisał: Witam serdecznie piwowarską brać. Czy mogę prosić kogoś w miarę obeznanego w temacie wody o porady czy i jak powinienem modyfikować swoją wodę ? Przeważnie warzę piwa w stylu IPA. Chociaż kilka słów porad będzie dla mnie cenne. parametry_wody_wik(1).pdf ciężko powiedzieć te parametry lekko wybrakowane brakuje w sumie najistotniejszych chlorków i siarczków. Bez tych danych nie ma sensu modyfikować bo nie wiesz co modyfikujesz. Do IPA możesz profilaktycznie sypnąć gipsu 3-5g i sprawdzić efekt. No i na pewno zakwaszaj wodę do wysładzania tzn zjedź poniżej 6Ph ale bez szaleństw 5.5-6ph IMO jest optymalne. I zakwaszaj zacier o ile sam się nie ustabilizuje na odpowiednim PH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Dzieki za odp. Zapytam dostawcę wody czy jest w stanie udostępnić brakujące parametry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, myszarafa napisał: Dzieki za odp. Zapytam dostawcę wody czy jest w stanie udostępnić brakujące parametry. Na pewno jest ale może chcieć za to hajs, najlepiej zbadać konkretnie próbke wody z Twojego kranu ale to już większy koszt i może bez przesady? poza tym u mnie sa badania podawane co miesiąc i to sie zawsze zmienia lekko tzn parametey. Idealnie jest miec RO i wtedy masz wode taką jaką chcesz. Powiem może lekką herezje ale ja od kilkunastu warek jade na 100% destylowanej z auchana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Browar to nie apteka, to laboratorium chemiczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Nigdy nie przykładałem wagi do składu wody przy warzeniu, ale zgłębiając temat, dochodzę do wniosku, że faktycznie może mieć duży wpływ na finalny produkt. Za Waszymi radami wystosowałem prośbę o udostępnienie analizy składu wody do Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w pobliżu mojego miejsca zamieszkania i dostałem od nich takie zestawienie (w załączniku). Czy ktoś bardziej doświadczony może rzucić okiem na ten skład? Warzę raczej mocno chmielone IPA wszelkiej maści, więc z tego co udało mi się odszyfrować stosunek siarczanów do chlorków wynosi 2:1 więc chyba dobrze. A co z resztą? pH, twardość, co powinienem zmodyfikować? woda.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 spoko woda, ph do wysładzania warto zbić poniżej 6 a zacieru w zależności na jakim poziomie się ustali ale pewnie też ze 2-3 ml kwasu będzie przydatne. Stosunek masz niby dobry ale przy mocno chmielonym piwie może się okazać za mało. Zapoznaj się wolnej chwili z tym art. https://www.brewersfriend.com/2018/02/13/brewing-water-basics-putting-it-all-together/ Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Dnia 12.04.2018 o 22:07, Wuuu napisał: Czy ktoś bardziej doświadczony może rzucić okiem na ten skład? Warzę raczej mocno chmielone IPA wszelkiej maści, więc z tego co udało mi się odszyfrować stosunek siarczanów do chlorków wynosi 2:1 więc chyba dobrze. A co z resztą? pH, twardość, co powinienem zmodyfikować? Chlorków (7,6) i siarczanów (15,6) masz tak mało, że nie mają żadnego znaczenia. pH wody też nie ma znaczenia, liczy się pH zacieru, które (biorąc pod uwagę wodę) zależy od zawartości Wapnia (oraz Magnezu) oraz alkaliczności - których to badanie nie zawiera. Wuuu i sihox 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czołem. Czy woda grodziska nadal dostępna jest w hipermarketach ? Gdzieś czytałem, że w ubiegłym roku Hoop zamknął rozlewnię w Grodzisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Czołem. Czy woda grodziska nadal dostępna jest w hipermarketach ? Gdzieś czytałem, że w ubiegłym roku Hoop zamknął rozlewnię w Grodzisku.Zawsze była w Tesco.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Przeglądam ezakupy.tesco i.... ni ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie ma już Hoop'a w Grodzisku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nie ma już Hoop'a w Grodzisku.Podobno Hoop całkowicie wycofuje się z Polski.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Mozecie mi powiedziec jaka mam wode w kranie z tych dokumentow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 zażelaźoną to na pewno poza tym całkiem normalną można pod wyraźniejsze style lekko modyfikować i albo ja jestem ślepy albo nie ma info o wapniu, a to by się akurat przydało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 8 minut temu, Fenris napisał: zażelaźoną to na pewno poza tym całkiem normalną można pod wyraźniejsze style lekko modyfikować i albo ja jestem ślepy albo nie ma info o wapniu, a to by się akurat przydało Wyrazniejsze style to wedlug Cb jakie? nic o wapnie nie znalazlem. Jak mozna zmodyfikowac i wgl czy jest sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 (edytowane) no wiesz jak chcesz zrobić mocno nachmieloną ipa to warto podbić siarczki a jak np new englanda to chlorki. Ale apa zwykła wyjdzie dobrze z tym że może dawać, żelazkiem ja przy takiej ilości żelaza to bym wodę w biedrze kupował czy innym tesco no chyba że trzaskasz po 50l 3 razy w tyg to może się nie spinać. No chyba że badałeś wodę z Twojego konkretnego kranu i masz stare rury albo instalacje w domu, więc może by warto zbadać wodę z innego kranu, chyba że to oficjalne badania wodociagów w Twoim mieście to się powinny one gimnastykować żeby to żelazo zbić Edytowane 31 Lipca 2018 przez Fenris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 8 minut temu, Fenris napisał: no wiesz jak chcesz zrobić mocno nachmieloną ipa to warto podbić siarczki a jak np new englanda to chlorki. Ale apa zwykła wyjdzie dobrze z tym że może dawać, żelazkiem ja przy takiej ilości żelaza to bym wodę w biedrze kupował czy innym tesco no chyba że trzaskasz po 50l 3 razy w tyg to może się nie spinać. No chyba że badałeś wodę z Twojego konkretnego kranu i masz stare rury albo instalacje w domu, więc może by warto zbadać wodę z innego kranu, chyba że to oficjalne badania wodociagów w Twoim mieście to się powinny one gimnastykować żeby to żelazo zbić Właśnie oficjalne badania z wodociągów jak narazie nie wyczułem żelaza w moich piwerach i oby tak zostało. Dzięki wielkie za wyjaśnienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się