mareks Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Jeżeli uda Ci się mareks zmontować dobrą wodę na dolniaki to proszę o podzielenie się recepturą. Nasza kranówa po przegotowaniu i dodaniu soli nadaje się głównie na stouty i pale ale. Może schwarzbier i porter też dadzą radę. Do jasnych piw polecam wodę z Biedronki (HCO3-134) przegotowaną i z dodatkiem soli. Edytowane 27 Maja 2013 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 13 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2013 Czy do modyfikacji składu wody można używać chlorku potasu, zamiast chlorku wapnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Tak, można, potas jest praktycznie neutralny dla smaku i pH piwa, o ile nie przekroczy bezpiecznej ilości, niestety nie pamiętam ile to jest, ale dość sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 W jakiej ilości należało by go dodawać? Czy to będą takie same ilości jak chlorku wapnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Oj, na pewno nie, najlepiej wyliczyć jakims programem. Na chłopski rozum powinno się dać wyliczyć ich proporcje z proporcji masy cząsteczkowej. Może jakiś chemik się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Oj, na pewno nie, najlepiej wyliczyć jakims programem. Na chłopski rozum powinno się dać wyliczyć ich proporcje z proporcji masy cząsteczkowej. Może jakiś chemik się wypowie. No to liczę na wypowiedź jakiegoś chemika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Ale rozumiem, że chodzi Ci o regulację samej zwartości jonów chlorkowych? Wiki podaje, że mają być one w ilości max. 300ppm (250ppm). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Ale rozumiem, że chodzi Ci o regulację samej zwartości jonów chlorkowych? Wiki podaje, że mają być one w ilości max. 300ppm (250ppm). Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Może jakiś chemik się wypowie. No to liczę na wypowiedź jakiegoś chemika No to czuję się wywołany do tablicy i odpowiadam, że 250mg Cl- znajduje się w 0,4776g chlorku potasu. Więc musisz dać maksymalnie te nie całe 0,5g chlorku potasu (czystego !) na litr wody. Z tym, że musisz wziąć poprawkę na zawartość jonów chlorkowych biorąc pod uwagę skład wody którą będziesz regulował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Sprawa następna, mam sprawozdanie z badań wody i jak to zwykle bywa wszystkich danych nie ma ale w wiki jest jak to sobie po wyliczać. Powyliczałem, ale nie jestem pewien czy dobrze, także czy mogli byście sprawdzić czy to mi dobrze wyszło? CaCaO3 w raporcie jest 291mg, z tego wyliczyłem mniej więcej wapń i magnez i przyjąłem wapń - 77, a magnez - 34. HCO3 wyliczałem z wyniku testu na twardość węglanową która wyszła 14 °n i przyjąłem HCO3 na poziomie 305 ppm. Czy moje wyliczenia są właściwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Może jakiś chemik się wypowie. No to liczę na wypowiedź jakiegoś chemika No to czuję się wywołany do tablicy i odpowiadam, że 250mg Cl- znajduje się w 0,4776g chlorku potasu. Więc musisz dać maksymalnie te nie całe 0,5g chlorku potasu (czystego !) na litr wody. Z tym, że musisz wziąć poprawkę na zawartość jonów chlorkowych biorąc pod uwagę skład wody którą będziesz regulował. Chlorki mam na poziomie 4 ppm. EDIT: Czy zawartość potasu nie podchodzi do jakichś granicznych wartości, które by mogły coś zepsuć w piwie? Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Na oko wygląda poprawnie. Ale aż 14 stopni niemieckich twardości węglanowej? To bardzo dużo, na pewno pomiar zrobiłeś dobrze i czy to ta jednostka? To woda z jakiejś studni głębinowej z warstw wapiennych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Tak mi wyszło z testu akwarystycznego, używałem go przy pomiarach wody w akwarium, robiłem to wielokrotnie, także pomiar raczej zrobiłem poprawnie. Może pomoże to sprawozdanie w oryginale, jest pod tym linkiem --> http://www.puik.sokolowpodl.pl/modules/typetool/pnincludes/uploads/badania%20wody_06_2012.pdf Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 No może i tak jest - pH dość wysokie, dużo kationów, mało anionów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Wygląda na to, że na mojej wodzie najlepiej robić piwa ciemne, a czy jasne będą wychodzić przyzwoite? Bo nie wiem w sumie na co zwalić to że jakoś te piwa jaśniejsze które robię wychodzą może i dobre, ale nie bardzo dobre Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Coder, u mnie kranówa ma 14 stopni niemieckich, czasami jak puszczą z drugiego ujęcia- 16 stopni. A skład reguluję dodatkiem kwasu solnego. Ostatnio próbowałem z cytrynowym i czekam na efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 (edytowane) Coder, u mnie kranówa ma 14 stopni niemieckich, czasami jak puszczą z drugiego ujęcia- 16 stopni. A skład reguluję dodatkiem kwasu solnego. Ostatnio próbowałem z cytrynowym i czekam na efekty Czy kwasem można jakoś zbić twardość? Edytowane 15 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Tyle, że twardość i twardość węglanowa to dwie różne sprawy, mozna nawet powiedzieć, przeciwstawne. Wysoka twardość piwowarom nie przeszkadza, wysoka twartość węglanowa (alkaliczność) to katastrofa. Na takiej wodzie dobrze wychodzą tylko piwa ciemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Właśnie doczytałem, że można zbić twardość węglanową wapnem gaszonym. Ile należało by się dodawać wapna gaszonego żeby był jakiś efekt. Robię warki ok. 25 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 A nie łatwiej byłoby kupić wodę z markecie i ją modyfikować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 15 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2013 Rozważam Makaron i tą opcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Nieustająco polecam akwarystyczny lub kuchenny zestaw do RO. Zbija twardość ogólną do poziomu około 1-2° niemieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Nieustająco polecam akwarystyczny lub kuchenny zestaw do RO. Zbija twardość ogólną do poziomu około 1-2° niemieckich. Również polecam zmiękczanie wody np. do pilsów. Zmiana odczuwania goryczki jest ogromna na plus. Piwa z 30-40IBU nie męczą, jak te na twardej wodzie. Smak chmielu jest zupełnie inny. Zeszłoroczne 'twarde" pilsy nie były tak dobre jak tegoroczne "miękkie". Jeśli już ktoś opanował poprawną fermentację, to polecam próby z miękką wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Nieustająco polecam akwarystyczny lub kuchenny zestaw do RO ... Można prosić o jakiś przykładowy link do produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2013 Można prosić o jakiś przykładowy link do produktu. Można owszem. Na przykład takie zestawy podzlewozmywakowe. Ja mam ten najprostszy. Albo takie akwarystyczne. Na allegro można znaleźć taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się