Txs Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Witam, mam pytanie odnośnie zakończenia fermemtacji i butelkowania. Piwo stoi już 14 dzień, przedwczoraj i dzisiaj zmierzyłem blg i pomiar wskazuje 5. Warka 15blg początkowe, zasyp 5kg pale ale. Fermentacja w 15 stopniach w pierwszych dniach, podnoszone do 18 z biegiem dni. Chciałem dziś już butelkować, ale zastanawia mnie piana na powierzchni (czy to oznacza, że fermentacja jeszcze trwa?) dać piwu jeszcze kilka dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Nie napisałeś jakie drożdże i zacieranie. W ślepo napisze, żebyś podniósł temperaturę powyżej 20°C i poczekał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Txs Opublikowano 6 Października Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października Drożdże us05. Zacierałem w 65 stopniach, ale być może skoczyła trochę temperatura, stąd takie odfermentowanie. Tak to sobie tłumaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października Względnie niska temperatura fermentacji, a to jednak 15°blg i dopiero 14 dni. Poczekaj i upewnij się, że blg już nie spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Października Udostępnij Opublikowano 6 Października 2 godziny temu, Txs napisał(a): stąd takie odfermentowanie Za słabo zeszło. Podnieś temperaturę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się