Patronat Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października Witam Około 5 tygodni temu nastawiłem swoje pierwsze piwo z ekstraktów. Wybrałem pszeniczniaka 2x1.7 Wes pszeniczny płynny 15g Hallertauer Hersebrucker Drożdże FM41 Gwoździe i Banany Drożdże zadałem w temperaturze 18 stopni bez robienia startera (na forum przeczytałem opinie że wychodzi na spokojnie bez). Na starcie piwo miało ok 12blg Piwo w fermentatorze stało w styropianowym pudełku i temperatura obniżyła się przy użyciu butelek z zimną wodą do temperatury ok 13 stopni a następnie powoli rosła do ok 20 stopni w których już ją tak zostawiłem. Po 2 tygodniach piwo odfermentowało do 6blg. Od tego czasu sprawdzałem je codziennie i nic się nie zmieniało. Zaniepokojony postanowiłem dolać drugie opakowanie drożdży FM41 które posiadałem (te zrobione ze starterem z bycia 2 dni po terminie) lecz po kolejnych dwóch tygodniach nic to nie dało. Próbowałem też podnosić temperaturę do 23 stopni. Do sprawdzaniu ekstraktu używałem kalibrowanego refraktometru. Moje podejrzenia to: 1. Za mało napowietrzona brzeczka. 2. Brak startera dla pierwszej partii drożdży. 3. Za bardzo zjechałem z temperaturą i drożdże nie mogły się namnożyć. Ale tak naprawdę nie znam odpowiedzi Moje pytanie to jaki był powód tak dużego niedofermentowania oraz co z tym zrobić: a) kupić suche drożdże WB-06 które może wyżrą pozostały cukier i zostanie może nienajlepsze ale pijalnie piwo b) próbować ożywić poprzednie drożdże jakąś dodatkową pożywką lub innym sposobem c) przelać i liczyć że drożdże przynajmniej zjedzą dodatkowy cukier w butelkach d) wylać :c Z góry przepraszam za wszelkie podstawowe błędy ale prowadził długi research na własną rękę i mam sporo niepewności więc szukam możliwej pomocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października (edytowane) Zrobiłeś korektę wskazania refraktometru? Korekta gęstości | Korekta wskazania hydrometru | Korekta wskazania refraktometru - BREWNESS - Let's brew! - piwowarstwo domowe, przepisy receptury piwo domowe, program dla piwowara domowego bo wychodzi, że zeszło do 2,2blg Edytowane 11 Października przez dots Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października kup spławik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października 3 godziny temu, Patronat napisał(a): Do sprawdzaniu ekstraktu używałem kalibrowanego refraktometru. Przeliczałes? Np tu: https://piwko.com.pl/kalkulator/korekta-wskazan-refraktometru Wychodzi niecałe 3 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 11 Października Udostępnij Opublikowano 11 Października 3 godziny temu, Patronat napisał(a): Do sprawdzaniu ekstraktu używałem kalibrowanego refraktometru. A doczytałeś, że to wskazanie przefermentowanego piwa należy skorygować ? Bo jeśli nie, to kosztowało Cię to zmarnowaną fiolkę FM41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronat Opublikowano 15 Października Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października Niestety nie wiedziałem o potrzebie skorygowania wskazań refraktometru. Szukając informacji musiałem albo przeoczyć albo bardzo źle szukać. Dziękuję bardzo za radę i informacje. Może i zmarnowałem fiolkę i smak piwa ale przynajmniej mam doświadczenie na następny raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października https://play.google.com/store/apps/details?id=dev.lampart.bartosz.brewingcalculator&hl=pl&referrer=utm_source%3Dgoogle%26utm_medium%3Dorganic%26utm_term%3Dkalkulator+piwowarski+apk&pcampaignid=APPU_1_cLwUZ7biBLabwPAPv76aCQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się