bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Stoje nad garem, leci 4h zacierania (2h w 67C i reszta w 72C) a proba jodowa wciaz pozytywna. co robic? Jak zyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 spróbuj dosypać świeżego słodu pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwiazkowiec Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 A jaki był zsyp ? I czy masz zaufanie do termometra, który używasz. Pozdr ps. Wcześnie dzisiaj wystartowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Slodu wiecej nie mam. i co by to mialo dac? Do termometru laboratoryjnego zaufanie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 dałby nowe enzymy, które mogłyby scukrzyć zacier. Spróbuj trochę zacieru, jeśli jest słodki to filtruj. Jeśli się po 4h nie scukrzyło to się już raczej nie scukrzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Od dlugiego juz czasu jest tak slodki, ze go sobie podjadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeśli jest słodki i klei się po rozlaniu na stole to nie ma co dłużej zacierać, filtrować bo jak nie masz więcej słodu to i tak nic nie zdziałasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 A co ty rozumiesz przez pozytywną próbę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Pozytywna, czyli czernieje czyli skrobia jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Jeśli słód nie pochodził z ubiegłego wieku oraz nie mierzyłeś temperatury łże-termometrem, to niemożliwe, aby po 4 godzinach skrobia nie była scukrowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Na odległość nie da się ocenić, ale obstawiałbym nieskuteczne mieszanie i prowadzenie pomiarów temperatury w niewłaściwym miejscu. Przy podgrzewaniu zacieru na dnie gara mocno wzrasta temperatura, jeżeli przy mieszaniu nie podrywamy dolnej warstwy do góry następuje stopniowe wybijanie enzymów. Podobne przegrzania występują, jeżeli dokonujemy pomiaru temperatury w górnej warstwie zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Pewnie tak. Tego bylo 7,4kg zasypu. Staralem sie rozmieszac wszystko, ale bylo cholernie ciezko. nigdy wiecej zasypu >6kg. Never ever. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 A zmieliłes słod... ??? ;) 4 h to jest jakis żart... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 A zmieliłes słod... ??? 4 h to jest jakis żart... Słód? Kaszę jęczmienną w sklepie kupiłem i zacierałem. Słodziłem, owszem. Ale nie wiedziałem, że posłodzona kasza od razu się słodem zwie. A co do mielenia, to do tej pory do obiadów też nie mieliłem. A na poważnie, to robiłem ten zestaw: http://www.piwodziej.pl/India_Pale_Ale_17_Blg-243.html. Był ześrutowany. Prawdopodobnie 7.4kg zasypu to ponad siły mojego gara. Ledwo co się to dawało mieszać. Potem filtracja szła jak krew z nosa. Skończyło się na tym, że po uzyskaniu około 17 litrów dolałem 8litrów wody. Przed chmieleniem miałem 17.1°Blg. Nic z tego nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Faktycznie sprawa jest bardzo dziwna, powiedziałbym,że przy tej jakości słodów wręcz niepojęta... Ja próby jodowej nie robię od jakiejś 10-15 warki...może należy do tego wrócić, chociaż piwa wychodzą niezłe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kretu Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 A ja mam dwie substancje do próby jodowej i jedna praktycznie zawsze wskazuje pozytywnie. A a druga jest ok na początku wskazuje potem przestaje. Świeższa jest ta co źle działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Ja też daje sobie spokój z próbami jodowymi. Chyba że mam duży zasyp niesłodowanego ziarna, lub własny zesłodowany słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Pytanie, czy brałeś płynną część zacieru do próby jodowej czy z kawałkami śruty? Możliwe, że płynnej części nie ma skrobi a w śrucie są jeszcze pozostałości i zabarwiają KJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Były kawałki śruty. Jak zawsze z resztą. Łusek nie było, ale "mąki" trudno było uniknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 jeśli nie wsypałeś tego do wrzątku to powinno być dobrze , zadaj drożdże i czekaj na piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 zauważyłem, że przy gęstrzym zacierze skrobia scukrza się znacznie dłużej. Może jest tak, że roztwór się juz nasycił cukrem i więcej nie przyjmie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Prawdopodobne to wielce. Niestety nie miałem już miejsca w garze, żeby dolać choćby litr wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 zauważyłem, że przy gęstrzym zacierze skrobia scukrza się znacznie dłużej. Może jest tak, że roztwór się juz nasycił cukrem i więcej nie przyjmie ? Można zgadywać, można się oprzeć na eksperymencie i dowodzie. Właśnie dlatego zacieram na rzadko - 1:3.5 do nawet 1:4.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara. Człek się uczy, człek nabiera doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Dlatego nigdy więcej nie wsypię więcej niż 6kg słodów do gara.Człek się uczy, człek nabiera doświadczenia. Ilu litrowy ten gar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się