Pawelw3 Opublikowano 21 Listopada Udostępnij Opublikowano 21 Listopada Cześć, w związku z problemem uzyskania stałych i niskich temperatur fermentacji w bloku (chciałbym wreszcie uwarzyć lagera), zastanawiam się nad zakupem lodówki do fermentacji. W związku z raczej ograniczonym budżetem, chciałbym kupić jakaś używkę z OLX i tutaj moje pytanie: Większość lodówek posiada na górze taką "mini-zamrażarkę" i pytanie czy obecność takowej wpływa negatywnie na wydajność części "chłodziarkowej"? Chodzi mi o to, czy jest sens kupować taką z zamrażarnikiem na górze, czy zdecydowanie lepiej polować na taką z jedną komorą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Listopada Udostępnij Opublikowano 21 Listopada Lepiej kupić chłodziarkę bez zamrażarki, bo z kontrolą temperatury ta zamrażarka ma ograniczony sens. Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 21 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada No właśnie tak podejrzewałem, dzięki za doprecyzowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 21 Listopada Udostępnij Opublikowano 21 Listopada Zdecydowanie bez zamrażarki. Jak ja kupowałem i mierzyłem to do takiej z zamrażarką nie wchodził fermentor 30 l z rurką. Na poziomie podłogi też jest ograniczenie ze względu na sprężarkę, więc praktycznie fermentor trzeba stawiać na pierwszej półce (na tej nad szufladą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 27 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Udało mi się znaleźć lodówkę Beko TS1 90320, natomiast ma taki mały zamrażalnik (chociaż to bardziej taka podstawka do mrożenia wody). Lodówka jest używana i za bardzo niewielkie pieniądze, jednak od góry ten "zamrażalnik" blokuje górę wiadra. Do tej półki (zamrażalnik) od dołu są poprowadzone takie rurki i ta półka jest do tych rurek zaciśnięta takimi blaszkami, które raczej da się odgiąć. No i przez to, że nie mogłem w pełni wsadzić wiadra, nie wiem czy drzwiczki się domkną. I tutaj pytanie, czy te rurki łatwo się potem wygina, żeby ich nie uszkodzić? Czy w ogóle taka lodówka ma sens do fermentacji, czy lepiej jednak polować na taką kompletnie bez tego "mini-zamrażalnika"? Może ktoś używa takiej lodówki i uraczy kilkoma wskazówkami. Załączam zdjęcie z wnętrza lodówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Listopada Udostępnij Opublikowano 27 Listopada (edytowane) 17 minut temu, Pawelw3 napisał(a): I tutaj pytanie, czy te rurki łatwo się potem wygina, żeby ich nie uszkodzić? Ja u siebie wygiąlem i działa. Edytowane 27 Listopada przez korzen16 Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 27 Listopada Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Zakup lodówki z zamrażarką mija się z celem, ale rozwiązanie które wysłałeś powinno się sprawdzić. Gdybym dziś stał przed zakupem to poszedłbym w dużą zamrażarkę, a nie lodówkę. Moim zdaniem jest to rozwiązanie bardziej wydajniejsze i przyszłościowe - można dokupić pasy grzewcze i fermentować kilka piw w różnych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Listopada Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Jeśli ma się miejsce, to zamrażarka skrzyniowa jest najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 27 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Problem jest taki, że właśnie nie mam miejsca. Jedyna opcja u mnie to właśnie taka niewielka lodówka ~85 cm na jeden fermentor. Także chyba się z zdecyduję. Dzięki wszystkim za pomoc i sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Listopada Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 1 godzinę temu, Łachim napisał(a): Jeśli ma się miejsce, to zamrażarka skrzyniowa jest najlepsza Ale ciezko sie wklada i to jej wada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano 27 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada Niestety jestem zmuszony kontynuować temat, ponieważ udało mi się odgiąć rurki od zamrażalnika, lodówka dalej chłodzi i to nawet nieźle. jednak mam problem. Posiadam fermentor już z (chyba) nieistniejącej firmy marxam i ma bodajże 30l (albo 33l bo podobny znalazłem na allegro i tak tam podają) i tak: 1. Termostat zajmuje dość sporo miejsca, wykręciłem go, i mógłbym wsadzić go gdzieś z tyłu, jednak kabel jest bardzo krótki, jest to taki kabel wyglądający jak PCI-E 8 pinowy do komputera(?) nie wiem czy to taki sam ale wygląda podobnie. Jeśli ktoś się orientuje jaki to jest konkretnie to proszę o podpowiedź, to zrobię po prostu przedłużkę i gdzieś go upchnę. 2. Robię warki 18-20l więc taki wielki kubeł nie jest mi niezbędny, czy możecie polecić jakiś fermentor, który jest dość wąski i ma pojemność nieprzekraczającą 25l, żebym mógł go wsadzić do lodówki? 3. Jak już upchnąłem fermentor (trochę się wygiął więc z brzeczką nie ma opcji), to nie mogłem domknąć drzwi, czy z takich drzwi da się jakość wymontować tą plastikową wewnętrzną obudowę? Czy pozostaje brzeszczot i cięcie wszystkiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Listopada Udostępnij Opublikowano 27 Listopada @Pawelw3 Do wyboru, do koloru... https://allegro.pl/oferta/fermentator-do-wina-cydru-piwa-wiadro-20l-balon-pojemnik-na-wino-piwo-13801815860 https://allegro.pl/oferta/pojemnik-przezroczysty-fermentator-25l-kompletny-9961679514?fromVariant=9961681604 https://europ24.pl/sloiki/23140082-sloj-szklany-z-plastikowa-pokrywka-26-l-duzy-sloj-fermentacyjny-do-kiszenia-na-wino-nalewki-tragar-29647 https://bimberhobby.pl/pojemniki-fermentacyjne/1029-beczka-pojemnik-fermentacyjny-100l.html https://czerwonadynia.pl/gorzelnictwo/pojemnik-fermentacyjny-plastikowy-balon-25l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi