tom816 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Proszę o poradę bądź informacje. Robię po raz pierwszy piwo z brewkitu, martwi mnie dziwny osad podaję poniżej zdjęcie czy to coś poważnego?? z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Gdzie ten osad? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Gdzie ten osad? Chodzi o ten badziew na powierzchni. Osadem tego oczywiście nazwać nie można, ale nie w tym rzecz. Mnie to niszczy. Jakbym u siebie w wiadrze coś takiego zobaczył, to by mnie szlag trafił. Powiem tak trzeba by to wyłowić i zobaczyć co to jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom816 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 no to białe coś, nie piana. to jest normalne przy fermetacji?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 no to białe coś, nie piana. to jest normalne przy fermetacji?? Nie. Nie mam pojęcia co to w ogóle może być? Pleśń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 aaa, te robaki? Wyłowić i zobaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 mi się wydaje że mogą to być kompleksy białko-garbnikowe, które trafiły do piwa po chmieleniu. Jak robiłem bezglutenowe to miałem jedną wielką kluchę pływającą na całej powierzchni brzeczki. opowiedz coś więcej o tym piwie, surowcach zacieraniu, czy dobrze oddzieliłeś chmieliny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Pleśń to raczej na powierzchni. Jak dla mnie to to osad, który wypłynął na powierzchnię, ale nie wiem dlaczego. Infekcji na fotce nie widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 opowiedz coś więcej o tym piwie, surowcach zacieraniu, czy dobrze oddzieliłeś chmieliny wsaczuk, a moze przeczytaj dobrze co kolega napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 opowiedz coś więcej o tym piwie' date=' surowcach zacieraniu, czy dobrze oddzieliłeś chmieliny[/quote']wsaczuk, a moze przeczytaj dobrze co kolega napisał no tak to trochę sprawę upraszcza moim zdaniem to drożdże które wstały z dna. Trzeba poczekać, jak opadną to drożdże, jak nie to może być pleśń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 A w jaki sposób kolega zadał drożdże. Jeżeli były tylko wsypane przez wąski otwór butli, to te pływające kluski mągą być zlepionymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom816 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 A w jaki sposób kolega zadał drożdże. Jeżeli były tylko wsypane przez wąski otwór butli, to te pływające kluski mągą być zlepionymi drożdżami. odlałem pół szklanki piwa wsypałem drożdze dołączone do brewkita i mieszałem do momentu rozpuszczenia się. no tak to trochę sprawę upraszcza moim zdaniem to drożdże które wstały z dna. Trzeba poczekać, jak opadną to drożdże, jak nie to może być pleśń. coraz mniej tego, więc chyba opadają na dno. Dzięki za szybkie odpowiedzi teraz mogę spokojnie spać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 mi to wygląda na kluseczki, które czasami robię do pomidorowej do rozbełtanego jajka dodaję się mąkę i wlewa do gorącej zupy, wyglądają identycznie jak to coś co pływa na powierzchni Pytanie jak to wyłowić z balonu, pewnie najłatwiej będzie przy przelewaniu na cichą to jakoś wyłapać. Ja bym obstawiał, że są to aglomeraty drożdży. Btw. przypatrz się czy na powierzchni tych "klusek" są jakieś "włoski" czyli strzępki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 w archiwum x było coś takiego,tylko czarne i w oczach,no i się ruszało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Dziwne rzeczy czasem pływają na fermentującym piwie... Dlatego jak zamknę fermentor, to otwieram go dopiero przy przelewaniu na cichą albo do rozlewu. A i tak czasem zdarza mi się zobaczyć coś, od czego mózg się lasuje - raz wyglądało to jak skorupa na powierzchni księżyca... Wniosek jeden - lepiej nie patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przybysh Opublikowano 23 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2010 Nikt się nie spytał ile czas od zadania drożdży? Czy to cicha czy burzliwa? Jeśli to zdjęcie z burzliwej to fermentacja się jeszcze nie zaczęła, a pływające kluski to napewno drożdże:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się