Skocz do zawartości

Infekcja, olej przemysłowy, a może coś innego? Czym się tego pozbyć?

wonsz_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pół roku temu z hakiem zachciało mi się zmodernizować swój browar domowy, więc kupiłem używane corneliusy. Umyłem detergentem, zalałem roztworem sanipro, a następnie jeden z nich przeznaczyłem na fermentor ciśnieniowy. Piwo zrobiłem, nagazowałem, wylałem do kibla. Mi śmierdziało i smakowało metalem, mojej partnerce apteką, a w kegu służącym za fermentor, wraz z osadem drożdżowym pojawiła się czarna maź. Żeby nie przedłużać - zrobiłem tak z jeszcze trzema warkami, czyszcząc później ponownie kegi, wywalając węże, a ostatnio używając również sody kaustycznej w stężeniu 3%. Mam ochotę rzucić te hobby w cholerę, ale kolejną warkę jeszcze pocisnę we wiadrze, może na pożegnanie. Wszystkie te nieudane piwa były fermentowane ciśnieniowo w corneliusie. Ostatnia warka była nawet bez żadnego pływaka, ani rurki, żeby odsiać potencjalne zmienne. Sam keg, drożdże i piwo. Wygląda normalnie, farfocli nie ma. No i dalej wg mnie jest niepijalne. Co tu jest nie tak? Infekcja? Jakiś brud pozostały z czyszczenia używanego kega u pośrednika? Olej?

Jaki środek do porządnego wyczyszczenia nierdzewki polecacie? Do odkażania mam sodę kaustyczną. Naprawdę wolałbym nie używać jej na gorąco, no ale jak będzie trzeba to się zmuszę. A może w zupełnie złym kierunku idę? Macie zdjęcia do wglądu.

Pozdrawiam

20250806_160201.jpg

20250806_160239.jpg

20250806_160310.jpg

20250806_165428.jpg

Hej.

Na początku nie zrażaj się!! Takie problemy przydarzają się każdemu!! Trzeba podejść logicznie i po aptekarsku czyli powoli i z porządnym efektem.

Polecam lekturę 

Niestety sam nie.mialem.problemow nigdy z czystością i infekcjami ale co bym zrobił na Twoim miejscu:

Obejrzał fermentor od góry do dołu. Taki przegląd. Rozkręcił obie rurki i sprawdził ich stan. Zobaczył czy nie ma rdzy albo innych nalotów. Sprawdził.takze uszczelki 

Jak wszystko w porządku z kęgiem to:

Przygotował około 20l roztworu 3-4% naoh, pewnie bym lekko podgrzał do jakiś 30 stopni ( nie lubię chemii i dla mnie mała temperatura to środek ostrożności, lub nawet nie podgrzewał)

Wal wszystko do.kega i zostawił na 24 do 48 godzin

Później to wylał, przepłukał solidnie woda. Później kwasem cytrynowym i znów solidnie woda

Potem bym ładnie to wszystko złożył do całości.lekko bym dodał CO2 i poczekał do następnego warzenia.

Podczas warzenia solidnie zaaplikował dezynfekcję przed rozlewem brzeczki do fermentacji

I spróbował warzyć. 

Jakby naoh wyszło.silnie zabrudzone to bym powtórzył jeszcze raz zalanie fermentora i zobaczył czy nie będzie tyle osadu 

Proszę o.poprawe.jakbym bredził :)

Powodzenia!

I niestety nie wiem co.to.moze być. Jak jesteś pewny swojego.sprzetu i wcześniejsze Warki były ok to obstawiałbym źle umyty lub do czyszczony keg

Edytowane przez Molik

Znam podrzuconą lekturę, dzięki, miałem nadzieję, że ktoś się już spotkał z takim przypadkiem albo ma jakiś dobry patent na szorowanie nierdzewki. Warki wcześniejsze we wiadrach wychodziły bez infekcji, ale po przejściu na kegi totalnie zmienił mi się proces. Wyszoruję kegi raz jeszcze, zaleję ługiem, na koniec sanipro i zobaczymy.

Ja bym zostawił lekko ciepły ług na kilka dni i zapomniał, potem płukanie (dużo wody/kwasowy roztwór),następnie mleczko/płyn do mycia naczyń i znowu ług do czysta i powtórzyć płukanie. Nie wierzę że coś organicznego byłoby w stanie przetrwać taką kombinację, w innym wypadku zostaje tylko Twoja propozycja, czyli jakieś mechaniczne smary. Ludzie używają corneliusów do natrysków pod ciśnieniem, więc może faktycznie przyczyną nie jest zakażenie, a jakaś oleista breja.