Skocz do zawartości

BLG z ekstraktów


mdadela

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Kiedyś trochę warzyłem — z zacieraniem, standardowe warki 20-23 litry — ale z czasem całe hobby poszło w odstawkę, bo po prostu brakowało mi czasu. Teraz naszła mnie ochota, żeby wrócić do tematu i spróbować w prostszej formie, czyli na ekstraktach.

Z tego co wyczytałem, jeden ekstrakt słodowy 1,7 kg (chodzi o Bruntala) daje mniej więcej 12°Blg w 10 litrach brzeczki. Mam jednak na ten moment tylko 10-litrowe fermentory, więc realnie mogę nastawić maks. ok. 8 litrów, żeby zostawić trochę luzu na pianę.

I tu pytanie do bardziej doświadczonych:
czy wrzucenie całego ekstraktu na te 8 litrów to już będzie zbyt dużo i wyjdzie z tego bardzo mocne piwo? Czy raczej można spokojnie dawać całość, bo ta wydajność podawana na opakowaniach i tak jest trochę zawyżona? A może lepiej odważyć np. 1,4–1,5 kg?

Chciałbym, żeby to było coś lekkiego i pijalnego, raczej w stylu prostego ale’a niż bomby alkoholowej 😊

 

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, mdadela napisał(a):

Chciałbym, żeby to było coś lekkiego i pijalnego, raczej w stylu prostego ale’a niż bomby alkoholowej 😊

To daj mniej ekstraktu. Łatwo policzyć lub użyć PPPP z plikowni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, wizi napisał(a):

To daj mniej ekstraktu. Łatwo policzyć lub użyć PPPP z plikowni.

Właśnie z prostych wyliczeń wychodzi mi, że w teorii jeśli na 10 litrów dajemy 1,7kg, czyli 170g/l to dla warki 8-litrowej powinno to być niecałe 1,4kg.

Natomiast teoria teorią, bardziej chodzi mi o to, czy wydajność rzeczywiście taka jest jak podaje producent... 

Dlatego zanim się zabiorę za robienie, stwierdziłem że podpytam - może ktoś warzy na ekstraktach i podpowie jak rzeczywistość wygląda.

Trochę się też waham pod względem dzielenia ekstraktu, bo jak zostawię te 200 czy 300 gramów w opakowaniu to podejrzewam, że może nie dotrwać do kolejnej warki, a zmarnować szkoda :) Docelowo pewnie trzeba będzie "odkurzyć" 30 litrowe fermentory, ale na razie chcę poeksperymentować na mniejszych wolumenach ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.10.2025 o 18:18, mdadela napisał(a):

No właśnie nie mam na to miejsca za bardzo jak już wleję 8 litrów do 10 litrowego fermentora 🙂

ale przy rozlewie to żaden problem chyba, masz 2 litry miejsca, powiedzmy 1,5 litra to przy takiej ilości spokojnie rozcieńczysz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, anteks napisał(a):

Kup trochę większe wiaderko

No właśnie chyba w tą stronę pójdę. Kupię 15 litrowe, bo to koszt niewielki a święty spokój będzie 🙂 

Natomiast za niedługi czas jak zrobię eksperymenty to wpiszę tu wyniki, jakby ktoś kiedyś miał podobne wątpliwości do mnie 🙂 

 

Dzięki za wszystkie porady!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.10.2025 o 23:58, mdadela napisał(a):

No właśnie chyba w tą stronę pójdę. Kupię 15 litrowe, bo to koszt niewielki a święty spokój będzie 🙂 

Natomiast za niedługi czas jak zrobię eksperymenty to wpiszę tu wyniki, jakby ktoś kiedyś miał podobne wątpliwości do mnie 🙂 

 

Dzięki za wszystkie porady!

W marketach budowlanych sa 12/15l?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.10.2025 o 13:48, anteks napisał(a):

W marketach budowlanych sa 12/15l?

są, używam od 10 lat

 

https://www.leroymerlin.pl/produkty/wiadro-na-farbe-15-l-okragle-leroy-merlin-42970760.html?srsltid=AfmBOoqi8bmkgpxI0inRfEzcYY9tfagEo9L3k3hY7o58NNpCERwlEIwc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, wizi napisał(a):

No fakt, ostatnio kupiłem 10l a 15 nie zauważyłem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, wizi napisał(a):

Jako ciekawostkę dodam, że dokładnie to samo wiadro w tym samym sklepie (kiedyś sprawdzałem oznaczenia na dnie od spodu), tyle, że z nadrukiem i dodaną pokrywą, kranikiem (i nie pamiętam czy także rurką) kosztuje prawie 4x tyle 😕

Edytowane przez dzejkej
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po przeprowadzonych eksperymentach podrzucam małe podsumowanie moich wcześniejszych rozkmin 🙂

 

Jestem po pierwszych dwóch warkach z ekstraktów i powiem Wam… sztos! Na pierwszy ogień poszły dwa Bruntale – 1,7 kg pszeniczny i 1,7 kg jęczmienny jasny. I serio, nie spodziewałem się aż takiej wydajności.

Dobrze, że wziąłem większe wiadra (15l zamiast 10), bo przy tych 10 litrach pszeniczny wyszedł mi 14°Blg, a jęczmienny 15°Blg 😅
Myślałem, że balingomierz zwariował, więc otworzyłem drugi, zapasowy – ale nie, oba pokazują to samo. Temperatura pomiaru książkowa – 20°C.

No dobra, przyznaję się bez bicia – wylizałem te puchy tak, że kot by się nie powstydził. Ale efekt? 12 litrów pszenicznego 11,5°Blg i pilsa 12°Blg. 

 

Nie wiem, czy trafiłem na jakąś magiczną partię, czy te ekstrakty z Bruntala po prostu takie są, ale… robią robotę aż miło.
Jedynie chmielenie trochę mi się rozjechało z recepturą (bo musiałem dolać wody), ale kto by się tym przejmował – grunt, żeby w szkle było dobrze 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mdadela napisał(a):

Po przeprowadzonych eksperymentach podrzucam małe podsumowanie moich wcześniejszych rozkmin 🙂

 

Jestem po pierwszych dwóch warkach z ekstraktów i powiem Wam… sztos! Na pierwszy ogień poszły dwa Bruntale – 1,7 kg pszeniczny i 1,7 kg jęczmienny jasny. I serio, nie spodziewałem się aż takiej wydajności.

Dobrze, że wziąłem większe wiadra (15l zamiast 10), bo przy tych 10 litrach pszeniczny wyszedł mi 14°Blg, a jęczmienny 15°Blg 😅
Myślałem, że balingomierz zwariował, więc otworzyłem drugi, zapasowy – ale nie, oba pokazują to samo. Temperatura pomiaru książkowa – 20°C.

No dobra, przyznaję się bez bicia – wylizałem te puchy tak, że kot by się nie powstydził. Ale efekt? 12 litrów pszenicznego 11,5°Blg i pilsa 12°Blg. 

 

Nie wiem, czy trafiłem na jakąś magiczną partię, czy te ekstrakty z Bruntala po prostu takie są, ale… robią robotę aż miło.
Jedynie chmielenie trochę mi się rozjechało z recepturą (bo musiałem dolać wody), ale kto by się tym przejmował – grunt, żeby w szkle było dobrze 🙂

Ciężko w to uwierzyć 😛

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, anteks napisał(a):

Ciężko w to uwierzyć 😛

 

Miałem tak samo, stąd otwierałem zapasowy ballingometr. Do teraz wydaje mi się to dziwne, ale skoro sprawdziłem dwoma ballingometrami, brzeczka była przemieszana to w zasadzie nie wiem gdzie jeszcze mógłby być jakiś błąd 🙂

 

Co najważniejsze, a mogłoby mieć wpływ - warzyłem na trzeźwo 😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Koora napisał(a):

Mierzyłeś za ciepłą brzeczkę.

Sprawdz jak jest kalibrowany areometr.

 

20 stopni (sprawdzane na 2 termometry). Zresztą napisałem o tym wcześniej.

 

Mam za sobą 30 warek z zacieraniem. Może nie jestem jakoś mega doświadczony, ale obsługa urządzeń typu termometr i ballingometr to nie jest dla mnie nowość 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.