Jump to content

Gdzie się podziewa 5 L wody ?


DeeCann

Recommended Posts

Witam

 

Dzisiaj poszła kolejna wareczka ... i kolejny raz mam ten sam problem, może nie tyle co problem co pewna niewiadoma. Otóż od 3 warek wstecz za każdym razem kiedy piwko ląduje w fermentatorze dolewam 4-5L wody. Za każdym razem. Ale od początku.

Ilość wody wyliczam wedle wzoru:

(3L wody na 1KG słodu) - ( 1/4 wody dodanej [to co zostanie w młucie]) - ( 2L [to co wyparuje w trakcie chmielenia]) + X = (Ilość warki jaką chcemy otrzymać).

Na przykładzie grodzisza z przepisu na Wiki ( dodałem do śruty 1L dodatkowo żeby łatwiejsze mieszanie było):

Słód: 3kg

10 - 2,5 - 2 + x = 20

.. co daje x = 14,5L

 

Czyli 14,5L wody dodaje na wysładzanie. Ale po całym wysładzaniu wychodzi mi niecałe 19L brzeczki. Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L. Od tego odjąć to co zostanie na dnie gara warzelnego przy zlewaniu do fermentatora ... i robi się bida.

Wyliczyłem że idealnym rozwiązaniem byłoby założenie że w śrucie nie pozostaje 25% ale coś kole 40 - 45% wody. Wtedy faktycznie to co wylewam z gara warzelnego do fermentatora zgadza się mniej więcej z założoną ilością warki.

W chwili obecnej wydajność mam w granicach 72%.

 

Jak to wygląda u was ?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

nie wiem jak to u mnie wygląda bo nigdy się nie zastanawiałem / liczyłem . Śrutuję 4 kg słodu zacieram , podgrzewam gar wody i wysadzam . Musi wyjść min 20l 12 blg

No i ok ... ile wody dajesz na 4kg słodu i ile dodajesz na wysładzaniu ... i będę w domu :P

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

. Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L

Skąd ta wartość? Weź pod uwagę, ze woda zwiększa objętość ze wzrostem temperatury, i jeśli mierzysz początkowo na zimno, a po gotowaniu na gorąco, może to skutkować w takich dylematach ;-)

Edited by alkos
Link to comment
Share on other sites

. Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L

Skąd ta wartość? Weź pod uwagę, ze woda zwiększa objętość ze wzrostem temperatury, i jeśli mierzysz początkowo na zimno, a po gotowaniu na gorąco, może to skutkować w takich dylematach ;-)

Ano stąd, że po wysładzaniu mam 19L brzeczki ( mierzone w temp. ok 75C ), a po chmieleniu mam jej o 2L mniej :P.

No i teraz na chłopski rozum powinienem zwiększyć ilość wody na wysładzaniu tak, żeby wyszło 22L .. czyli jeszcze 3L do wysładzania. Ale nie wiem wtedy jak będzie z gęstością, żeby nie przegiąć.

 

Myślę, że kilogram słodu to minimum jeden litr wody, który w nim zostaje. Trochę zostaje w chmielu, zwłaszcza w szyszkach.

To i tak mało bo to daje o 0,5L wody więcej niż mam teraz ( - 2,5L ) ... a gdzie reszta :P. Chmiel mam w granulacie i jakieś 0,5L tego co po granulacie zostaje, zostaje w garze warzelnym.

 

Są 3 opcje:

1. Za mały stosunek słody do wody

2. Za mało wody na wysładzaniu

3. Bardzo duże straty przy gotowaniu w garze ( według mnie najmniej prawdopodobne )

 

No nie widze innej opcji

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

U mnie do gara idzie 35L wody, wybicie jest 23L, w fermentorze ląduje 20-22L.

 

Myślę, że ok. 5-6L zostaje w młócie, z litr-półtora na dnie gara, co to go filtrator nie da razy zassać, ze 4-6 litrów wyparuje w gotowaniu.

Link to comment
Share on other sites

3. Bardzo duże straty przy gotowaniu w garze ( według mnie najmniej prawdopodobne )

Myślę, że znacznie więcej niż 2 litry. Nie mierzyłem, ale mi w garze ubywa sporo - być może tyle co pisze coder.

Link to comment
Share on other sites

Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin.

Tia, siur :-P Jakos w moich pifkach nie czuc, a wyciskam ile bozia dała.

 

Stopien ekstrakcji tanin zalezy glownie od pH.

Spróbuj zrobić jedno piwo bez wyciskania i porównaj side-by-side z poprzednimi.

Link to comment
Share on other sites

Podczas zacierania "ubywa" mi wody liczonej w litrach więcej, niż jest słodu liczone w kilogramach, część zostaje w młucie, część odparowuje. Kolejne "ubytki" to chmielenie, czytam w niektórych postach o małych stratach typu 2 litry, mi nigdy nie udało się osiągnąć tak małych strat. Do wysładzania grzeję więcej wody niż potrzeba, a używam jej tyle ile jest w danym przypadku potrzebne, nie bawię się w obliczania.

Link to comment
Share on other sites

Ja tam nic nie wyliczam... średnio 3:1 na zacier i standard do wysładzania jakieś 20 - 22 ltr. wysładzam do 25 ltr. potem resztę wysłodzin do innego gara mierze blg i albo leje część do gara albo nie. Doświadczenia mam mało ale jakieś pojęcie już się klaruje i u mnie z otwartego gara na max 90 min. gotowania odparuje 5 ltr. przed końcem gotowania mierzę blg. Jak za niskie to zostawiam trochę żeby więcej odparowało. Myślę że z czasem każdy nabierze doświadczenia w tym i ja.

Link to comment
Share on other sites

Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin.

Tia, siur :-P Jakos w moich pifkach nie czuc, a wyciskam ile bozia dała.

 

Stopien ekstrakcji tanin zalezy glownie od pH.

Zakwaszasz wode do wysladzania?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za wszelkie uwagi i krytyki :okey:

 

Obliczenie wody potrzebnej do nastawu pochodzi z zestawu z zacieraniem z CP ... także trzeba założyć, że jest ciut błędny

Dzisiaj leci Weizen więc zrobię to "po ludzku". ;)

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Uzywam stabilizatora 5.2 pH.

?? czyli tzw buforu? Jakiego konkretnie?

 

Co do bilansu wodnego: mozna z grubsza zalozyc (bez znakow polskich ze wzgledu na Dublin), ze 1 litr wody laduje w mlocie pozostalym po 1 kg uzytej sruty. Mloto z kadzi filtracyjnej (nie wyciskane, jak u Alkosa, czy w filtrze zacierowym) zawiera 80 % wody!

 

Stopien odparowania podczas gotowania brzeczki zalezy od wielu czynnikow:

- cieplnej wydajnosci urzadzenia grzewczego wyrazanej w BTU

- czasu gotowania

- stosunku powierzchni cieczy do jej objetosci

- stopnia uchylenia pokrywy kotla

...wiec jest sprawa indywidualna warzelni. Poznamy go w wyniku obserwacji w tym wzgledzie kilku warek

 

Wiedzac jaki jest ilosciowy efekt odparowania w czasie gotowania oraz jakiej objetosci potrzebujemy do nastawu, zbieramy z filtracji odpowiednio duzo wod wysłodkowych.

Jezeli sa juz bardzo "cienkie", i obawaimy sie zbednych tanin luski, to pewno lepiej uzyc czystej wody. Mozna ja dodawac w czasie gotowania brzeczki, jako np wrzatek z czajnika.

 

Alkos wyciskajac swoj worek zacierny postepuje jak wszystkie te browary, ktore uzywaja filtru zacierowego a nie kadzi filtracyjnej. Jest takich wiele, a ich piwo nie jest z tego powodu (ani zadnego innego) gorsze niz to warzone z uzyciem tradycyjnej filtracji.

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że kilogram słodu to minimum jeden litr wody, który w nim zostaje. Trochę zostaje w chmielu, zwłaszcza w szyszkach.

Zgadzam się na 1kg minimum 1l, a nawet można przyjąć 1,5. Zacierając przyjmuję wody 3l/kg + korekta na słód 1l/kg i zacieram. Filtrując spuszczam wszystko i to co mi brakuje do planowanego nastawu, wysładzam.

 

Przykład:

Wczoraj zacierałem warkę 30l z 8,01kg słodu.

3l*8kg=24l+8l=32l

po filtracji wyszło 21l czyli do wysładzania poszło 9l.

 

Podsumowanie:

Poszło 41l wody - 30l brzeczki = 11l w młócie/8kg= 1,375l/kg

 

Do tego dojdzie ubytek w czasie warzenia, którego nie chce mi się liczyć, więc uzupełniam na końcu. W moim przypadku wyszło 3l, czyli 10% co jest zgodne z tym co podają Koledzy; 2l dla warki 20l.

Link to comment
Share on other sites

15 litrów zacieranie, 15 litrów wysładzanie i wychodzi 20 l.

Tak samo u mnie, w kadzi warzelnej ląduje 24 litry i 4 tracę poprzez parowanie.

Edited by Preis
Link to comment
Share on other sites

15 litrów zacieranie' date=' 15 litrów wysładzanie i wychodzi 20 l.[/quote']

Tak samo u mnie, w kadzi warzelnej ląduje 24 litry i 4 tracę poprzez parowanie.

Dokładnie to 0,96 L tracisz przez zmianę objętości brzeczki po jej schłodzeniu (4%) a resztę przez odparowanie czyli 12,5%.

 

W moim przypadku stopień odparowania przy gotowaniu w KEGu to 7-10%.

Link to comment
Share on other sites

?? czyli tzw buforu? Jakiego konkretnie?

Firmy Five Star, opartego na fosfatach. http://www.fivestarchemicals.com/brew/fivetwo.pdf http://www.highgravitybrew.com/productcart/pc/viewPrd.asp?idproduct=1490

 

Alkos wyciskajac swoj worek zacierny postepuje jak wszystkie te browary, ktore uzywaja filtru zacierowego a nie kadzi filtracyjnej. Jest takich wiele, a ich piwo nie jest z tego powodu (ani zadnego innego) gorsze niz to warzone z uzyciem tradycyjnej filtracji.

Coopers w Australii stosuje prasy hydrauliczne do odzyskiwania ostatnich kropli brzeczki :-)

Link to comment
Share on other sites

nie wiem jak to u mnie wygląda bo nigdy się nie zastanawiałem / liczyłem . Śrutuję 4 kg słodu zacieram ' date=' podgrzewam gar wody i wysadzam . Musi wyjść min 20l 12 blg[/quote']

No i ok ... ile wody dajesz na 4kg słodu i ile dodajesz na wysładzaniu ... i będę w domu :okey:

 

Pozdrawiam

Ostatnio na 8 kg daje około 20l wody a wysładzam do otrzymania jakieś 50l filtratu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.