DeeCann Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Witam Dzisiaj poszła kolejna wareczka ... i kolejny raz mam ten sam problem, może nie tyle co problem co pewna niewiadoma. Otóż od 3 warek wstecz za każdym razem kiedy piwko ląduje w fermentatorze dolewam 4-5L wody. Za każdym razem. Ale od początku. Ilość wody wyliczam wedle wzoru: (3L wody na 1KG słodu) - ( 1/4 wody dodanej [to co zostanie w młucie]) - ( 2L [to co wyparuje w trakcie chmielenia]) + X = (Ilość warki jaką chcemy otrzymać). Na przykładzie grodzisza z przepisu na Wiki ( dodałem do śruty 1L dodatkowo żeby łatwiejsze mieszanie było): Słód: 3kg 10 - 2,5 - 2 + x = 20 .. co daje x = 14,5L Czyli 14,5L wody dodaje na wysładzanie. Ale po całym wysładzaniu wychodzi mi niecałe 19L brzeczki. Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L. Od tego odjąć to co zostanie na dnie gara warzelnego przy zlewaniu do fermentatora ... i robi się bida. Wyliczyłem że idealnym rozwiązaniem byłoby założenie że w śrucie nie pozostaje 25% ale coś kole 40 - 45% wody. Wtedy faktycznie to co wylewam z gara warzelnego do fermentatora zgadza się mniej więcej z założoną ilością warki. W chwili obecnej wydajność mam w granicach 72%. Jak to wygląda u was ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 nie wiem jak to u mnie wygląda bo nigdy się nie zastanawiałem / liczyłem . Śrutuję 4 kg słodu zacieram , podgrzewam gar wody i wysadzam . Musi wyjść min 20l 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 nie wiem jak to u mnie wygląda bo nigdy się nie zastanawiałem / liczyłem . Śrutuję 4 kg słodu zacieram , podgrzewam gar wody i wysadzam . Musi wyjść min 20l 12 blg No i ok ... ile wody dajesz na 4kg słodu i ile dodajesz na wysładzaniu ... i będę w domu Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 (edytowane) . Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L Skąd ta wartość? Weź pod uwagę, ze woda zwiększa objętość ze wzrostem temperatury, i jeśli mierzysz początkowo na zimno, a po gotowaniu na gorąco, może to skutkować w takich dylematach ;-) Edytowane 27 Listopada 2010 przez alkos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Myślę, że kilogram słodu to minimum jeden litr wody, który w nim zostaje. Trochę zostaje w chmielu, zwłaszcza w szyszkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Warze sposobem BIAB (w worku) i na kg slodu znika mi 0,65L wody, ale to po wyciskaniu. Chmiel tez pije, racja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 . Od tego odjąć 2L to co wyparuje w trakcie chmielenia daje nam 17L Skąd ta wartość? Weź pod uwagę, ze woda zwiększa objętość ze wzrostem temperatury, i jeśli mierzysz początkowo na zimno, a po gotowaniu na gorąco, może to skutkować w takich dylematach ;-) Ano stąd, że po wysładzaniu mam 19L brzeczki ( mierzone w temp. ok 75C ), a po chmieleniu mam jej o 2L mniej . No i teraz na chłopski rozum powinienem zwiększyć ilość wody na wysładzaniu tak, żeby wyszło 22L .. czyli jeszcze 3L do wysładzania. Ale nie wiem wtedy jak będzie z gęstością, żeby nie przegiąć. Myślę, że kilogram słodu to minimum jeden litr wody, który w nim zostaje. Trochę zostaje w chmielu, zwłaszcza w szyszkach. To i tak mało bo to daje o 0,5L wody więcej niż mam teraz ( - 2,5L ) ... a gdzie reszta . Chmiel mam w granulacie i jakieś 0,5L tego co po granulacie zostaje, zostaje w garze warzelnym. Są 3 opcje: 1. Za mały stosunek słody do wody 2. Za mało wody na wysładzaniu 3. Bardzo duże straty przy gotowaniu w garze ( według mnie najmniej prawdopodobne ) No nie widze innej opcji Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 zmierz sobie lepiej poziom w garnku,tak,żebyś miał po wysładzaniu ze 2-4 litry więcej i wysładzaj do tej ilości,a nie jakieś dziwaczne obliczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Warze sposobem BIAB (w worku) i na kg slodu znika mi 0,65L wody, ale to po wyciskaniu. Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 U mnie do gara idzie 35L wody, wybicie jest 23L, w fermentorze ląduje 20-22L. Myślę, że ok. 5-6L zostaje w młócie, z litr-półtora na dnie gara, co to go filtrator nie da razy zassać, ze 4-6 litrów wyparuje w gotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin. Tia, siur :-P Jakos w moich pifkach nie czuc, a wyciskam ile bozia dała. Stopien ekstrakcji tanin zalezy glownie od pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 15 litrów zacieranie, 15 litrów wysładzanie i wychodzi 20 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 3. Bardzo duże straty przy gotowaniu w garze ( według mnie najmniej prawdopodobne ) Myślę, że znacznie więcej niż 2 litry. Nie mierzyłem, ale mi w garze ubywa sporo - być może tyle co pisze coder. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin. Tia, siur :-P Jakos w moich pifkach nie czuc, a wyciskam ile bozia dała. Stopien ekstrakcji tanin zalezy glownie od pH. Spróbuj zrobić jedno piwo bez wyciskania i porównaj side-by-side z poprzednimi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Podczas zacierania "ubywa" mi wody liczonej w litrach więcej, niż jest słodu liczone w kilogramach, część zostaje w młucie, część odparowuje. Kolejne "ubytki" to chmielenie, czytam w niektórych postach o małych stratach typu 2 litry, mi nigdy nie udało się osiągnąć tak małych strat. Do wysładzania grzeję więcej wody niż potrzeba, a używam jej tyle ile jest w danym przypadku potrzebne, nie bawię się w obliczania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartkii Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Ja tam nic nie wyliczam... średnio 3:1 na zacier i standard do wysładzania jakieś 20 - 22 ltr. wysładzam do 25 ltr. potem resztę wysłodzin do innego gara mierze blg i albo leje część do gara albo nie. Doświadczenia mam mało ale jakieś pojęcie już się klaruje i u mnie z otwartego gara na max 90 min. gotowania odparuje 5 ltr. przed końcem gotowania mierzę blg. Jak za niskie to zostawiam trochę żeby więcej odparowało. Myślę że z czasem każdy nabierze doświadczenia w tym i ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Wyciskanie jest surowo wzbronione, zarówno młóta jak i chmielin, wyłazi za dużo tanin. Tia, siur :-P Jakos w moich pifkach nie czuc, a wyciskam ile bozia dała. Stopien ekstrakcji tanin zalezy glownie od pH. Zakwaszasz wode do wysladzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Uzywam stabilizatora 5.2 pH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeeCann Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Dzięki za wszelkie uwagi i krytyki Obliczenie wody potrzebnej do nastawu pochodzi z zestawu z zacieraniem z CP ... także trzeba założyć, że jest ciut błędny Dzisiaj leci Weizen więc zrobię to "po ludzku". Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czes Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Uzywam stabilizatora 5.2 pH. ?? czyli tzw buforu? Jakiego konkretnie? Co do bilansu wodnego: mozna z grubsza zalozyc (bez znakow polskich ze wzgledu na Dublin), ze 1 litr wody laduje w mlocie pozostalym po 1 kg uzytej sruty. Mloto z kadzi filtracyjnej (nie wyciskane, jak u Alkosa, czy w filtrze zacierowym) zawiera 80 % wody! Stopien odparowania podczas gotowania brzeczki zalezy od wielu czynnikow: - cieplnej wydajnosci urzadzenia grzewczego wyrazanej w BTU - czasu gotowania - stosunku powierzchni cieczy do jej objetosci - stopnia uchylenia pokrywy kotla ...wiec jest sprawa indywidualna warzelni. Poznamy go w wyniku obserwacji w tym wzgledzie kilku warek Wiedzac jaki jest ilosciowy efekt odparowania w czasie gotowania oraz jakiej objetosci potrzebujemy do nastawu, zbieramy z filtracji odpowiednio duzo wod wysłodkowych. Jezeli sa juz bardzo "cienkie", i obawaimy sie zbednych tanin luski, to pewno lepiej uzyc czystej wody. Mozna ja dodawac w czasie gotowania brzeczki, jako np wrzatek z czajnika. Alkos wyciskajac swoj worek zacierny postepuje jak wszystkie te browary, ktore uzywaja filtru zacierowego a nie kadzi filtracyjnej. Jest takich wiele, a ich piwo nie jest z tego powodu (ani zadnego innego) gorsze niz to warzone z uzyciem tradycyjnej filtracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Myślę, że kilogram słodu to minimum jeden litr wody, który w nim zostaje. Trochę zostaje w chmielu, zwłaszcza w szyszkach. Zgadzam się na 1kg minimum 1l, a nawet można przyjąć 1,5. Zacierając przyjmuję wody 3l/kg + korekta na słód 1l/kg i zacieram. Filtrując spuszczam wszystko i to co mi brakuje do planowanego nastawu, wysładzam. Przykład: Wczoraj zacierałem warkę 30l z 8,01kg słodu. 3l*8kg=24l+8l=32l po filtracji wyszło 21l czyli do wysładzania poszło 9l. Podsumowanie: Poszło 41l wody - 30l brzeczki = 11l w młócie/8kg= 1,375l/kg Do tego dojdzie ubytek w czasie warzenia, którego nie chce mi się liczyć, więc uzupełniam na końcu. W moim przypadku wyszło 3l, czyli 10% co jest zgodne z tym co podają Koledzy; 2l dla warki 20l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) 15 litrów zacieranie, 15 litrów wysładzanie i wychodzi 20 l. Tak samo u mnie, w kadzi warzelnej ląduje 24 litry i 4 tracę poprzez parowanie. Edytowane 28 Listopada 2010 przez Preis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 15 litrów zacieranie' date=' 15 litrów wysładzanie i wychodzi 20 l.[/quote']Tak samo u mnie, w kadzi warzelnej ląduje 24 litry i 4 tracę poprzez parowanie. Dokładnie to 0,96 L tracisz przez zmianę objętości brzeczki po jej schłodzeniu (4%) a resztę przez odparowanie czyli 12,5%. W moim przypadku stopień odparowania przy gotowaniu w KEGu to 7-10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkos Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 ?? czyli tzw buforu? Jakiego konkretnie? Firmy Five Star, opartego na fosfatach. http://www.fivestarchemicals.com/brew/fivetwo.pdf http://www.highgravitybrew.com/productcart/pc/viewPrd.asp?idproduct=1490 Alkos wyciskajac swoj worek zacierny postepuje jak wszystkie te browary, ktore uzywaja filtru zacierowego a nie kadzi filtracyjnej. Jest takich wiele, a ich piwo nie jest z tego powodu (ani zadnego innego) gorsze niz to warzone z uzyciem tradycyjnej filtracji. Coopers w Australii stosuje prasy hydrauliczne do odzyskiwania ostatnich kropli brzeczki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 nie wiem jak to u mnie wygląda bo nigdy się nie zastanawiałem / liczyłem . Śrutuję 4 kg słodu zacieram ' date=' podgrzewam gar wody i wysadzam . Musi wyjść min 20l 12 blg[/quote']No i ok ... ile wody dajesz na 4kg słodu i ile dodajesz na wysładzaniu ... i będę w domu Pozdrawiam Ostatnio na 8 kg daje około 20l wody a wysładzam do otrzymania jakieś 50l filtratu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się