Shooter Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Witam. Wczoraj nastąpiła degustacja Marcowego, gazowanego CO2. Piwo trafia w mój gust, ale jest drobna trudność z całorocznym uzyskaniem warunków dla dolnej fermentacji i leżakowania. Wpadłem na pomysł, aby spróbować na górnej fermentacji. Wiem, że smak może się zmienić, gdyż między innymi zależy od zastosowanych drożdży, niemniej istnieje szansa powodzenia. Jakie drożdże byście polecili, aby uzyskać podobny smak? Czy jest jakieś piwo górnej fermentacji bardzo podobne do Marcowego? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Cześć. Możesz także fermentować na California Lager, w niższych temperaturach górnej fermentacji są neutralne. Z suchych można polecić jeszcze Danstar Notthingam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 28 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. O to mi właśnie chodzi, receptura taka sama a drożdże zastępcze US-05 w posiadaniu, wkrótce zacieranie testowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. Kiedyś robiłem taką warkę, która miała w zasypie 100% pilzneńskiego i była zaszczepiona właśnie US-05. Później zrobiłem taką samą warkę tyle tylko, że na S-23 i powiem szczerze, że efekty były podobne. W obu warkach wprawdzie różnie chmieliłem ale efekt końcowy był porównywalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 (edytowane) Ja bym użył na twoim miejscu German Ale. Osobiście użyłem WLP 029 i piwo wyszło mi "prawie jak lager". Edytowane 28 Listopada 2010 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 Zrobiłem sobie w zeszłym roku takie 'Marcowe Ale' na drożdżach Wyeast 1007 German Ale. Bardzo smaczne wyszło. I całkiem podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2010 W takim wypadku zdecydowanie polecam Danstar Nottingham Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się