Skocz do zawartości

Marcowe a'la górniak


Shooter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wczoraj nastąpiła degustacja Marcowego, gazowanego CO2. Piwo trafia w mój gust, ale jest drobna trudność z całorocznym uzyskaniem warunków dla dolnej fermentacji i leżakowania.

Wpadłem na pomysł, aby spróbować na górnej fermentacji. Wiem, że smak może się zmienić, gdyż między innymi zależy od zastosowanych drożdży, niemniej istnieje szansa powodzenia.

Jakie drożdże byście polecili, aby uzyskać podobny smak?

Czy jest jakieś piwo górnej fermentacji bardzo podobne do Marcowego?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

O to mi właśnie chodzi, receptura taka sama a drożdże zastępcze ;)

US-05 w posiadaniu, wkrótce zacieranie testowe :okey::beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

Kiedyś robiłem taką warkę, która miała w zasypie 100% pilzneńskiego i była zaszczepiona właśnie US-05. Później zrobiłem taką samą warkę tyle tylko, że na S-23 i powiem szczerze, że efekty były podobne. W obu warkach wprawdzie różnie chmieliłem ale efekt końcowy był porównywalny :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.