Jump to content

Marcowe a'la górniak

Shooter

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj nastąpiła degustacja Marcowego, gazowanego CO2. Piwo trafia w mój gust, ale jest drobna trudność z całorocznym uzyskaniem warunków dla dolnej fermentacji i leżakowania.

Wpadłem na pomysł, aby spróbować na górnej fermentacji. Wiem, że smak może się zmienić, gdyż między innymi zależy od zastosowanych drożdży, niemniej istnieje szansa powodzenia.

Jakie drożdże byście polecili, aby uzyskać podobny smak?

Czy jest jakieś piwo górnej fermentacji bardzo podobne do Marcowego?

Pozdrawiam.

Cześć.

Możesz także fermentować na California Lager, w niższych temperaturach górnej fermentacji są neutralne. Z suchych można polecić jeszcze Danstar Notthingam.

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

O to mi właśnie chodzi, receptura taka sama a drożdże zastępcze ;)

US-05 w posiadaniu, wkrótce zacieranie testowe :okey::beer:

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

Kiedyś robiłem taką warkę, która miała w zasypie 100% pilzneńskiego i była zaszczepiona właśnie US-05. Później zrobiłem taką samą warkę tyle tylko, że na S-23 i powiem szczerze, że efekty były podobne. W obu warkach wprawdzie różnie chmieliłem ale efekt końcowy był porównywalny :okey: