Shooter Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Witam. Wczoraj nastąpiła degustacja Marcowego, gazowanego CO2. Piwo trafia w mój gust, ale jest drobna trudność z całorocznym uzyskaniem warunków dla dolnej fermentacji i leżakowania. Wpadłem na pomysł, aby spróbować na górnej fermentacji. Wiem, że smak może się zmienić, gdyż między innymi zależy od zastosowanych drożdży, niemniej istnieje szansa powodzenia. Jakie drożdże byście polecili, aby uzyskać podobny smak? Czy jest jakieś piwo górnej fermentacji bardzo podobne do Marcowego? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Cześć. Możesz także fermentować na California Lager, w niższych temperaturach górnej fermentacji są neutralne. Z suchych można polecić jeszcze Danstar Notthingam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted November 28, 2010 Author Share Posted November 28, 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. O to mi właśnie chodzi, receptura taka sama a drożdże zastępcze US-05 w posiadaniu, wkrótce zacieranie testowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
19Mateusz87 Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera. Kiedyś robiłem taką warkę, która miała w zasypie 100% pilzneńskiego i była zaszczepiona właśnie US-05. Później zrobiłem taką samą warkę tyle tylko, że na S-23 i powiem szczerze, że efekty były podobne. W obu warkach wprawdzie różnie chmieliłem ale efekt końcowy był porównywalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 (edited) Ja bym użył na twoim miejscu German Ale. Osobiście użyłem WLP 029 i piwo wyszło mi "prawie jak lager". Edited November 28, 2010 by slotish Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dagome Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 Zrobiłem sobie w zeszłym roku takie 'Marcowe Ale' na drożdżach Wyeast 1007 German Ale. Bardzo smaczne wyszło. I całkiem podobne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 28, 2010 Share Posted November 28, 2010 W takim wypadku zdecydowanie polecam Danstar Nottingham Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now