Jump to content

Marcowe a'la górniak


Shooter

Recommended Posts

Witam.

Wczoraj nastąpiła degustacja Marcowego, gazowanego CO2. Piwo trafia w mój gust, ale jest drobna trudność z całorocznym uzyskaniem warunków dla dolnej fermentacji i leżakowania.

Wpadłem na pomysł, aby spróbować na górnej fermentacji. Wiem, że smak może się zmienić, gdyż między innymi zależy od zastosowanych drożdży, niemniej istnieje szansa powodzenia.

Jakie drożdże byście polecili, aby uzyskać podobny smak?

Czy jest jakieś piwo górnej fermentacji bardzo podobne do Marcowego?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Możesz także fermentować na California Lager, w niższych temperaturach górnej fermentacji są neutralne. Z suchych można polecić jeszcze Danstar Notthingam.

Link to comment
Share on other sites

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

O to mi właśnie chodzi, receptura taka sama a drożdże zastępcze ;)

US-05 w posiadaniu, wkrótce zacieranie testowe :okey::beer:

Link to comment
Share on other sites

Najlepsze do symulowania dolnej fermentacji są drożdże amerykańskie np. US05, zasyp możesz dać taki sam jak dla lagera.

Kiedyś robiłem taką warkę, która miała w zasypie 100% pilzneńskiego i była zaszczepiona właśnie US-05. Później zrobiłem taką samą warkę tyle tylko, że na S-23 i powiem szczerze, że efekty były podobne. W obu warkach wprawdzie różnie chmieliłem ale efekt końcowy był porównywalny :okey:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.