Jimi_ Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 (edytowane) Jutro warze milk stout, planuje 20l gotowego piwa, okolice 11BLG, taka receptura, jak oceniacie? Zasyp: Pale Ale 3,2kg Carafa II 0,25kg Czekoladowy 0,4kg Carapils 0,3kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5kg Laktoza 0,5kg Zacieranie: 66°C - 40m - wsypanie jasnych słodów na początku zacierania 72°C - 10m 72°C - wsypanie ciemnych słodów - 10m po wsypaniu 76°C - Mash out Wysładzanie do osiągnięcia 25/26l w celu osiągnięcia 21l na koniec Gotowanie 60m: Marynka 10g - na początku gotowania Challenger 10g - na początku gotowania Challenger 25g - w 45m gotowania Laktoza - 45m gotowania Fermentacja: Lalbrew Notthingam suche 11g w 16°C przez pierwsze 4/5 dni, potem stopniowe podnoszenie temperatury do pokojowej. Ogólnie około 18/20 dni. Nie jestem tylko pewnie czy nie za dużo słodu czekoladowego, ale jestem gamoń i zapomniałem kupić palonego jęczmienia dla koloru więc dałem trochę więcej czekoladowego. Z tego co widzę po kalkulatorze Brewness to i tak nie będzie czarne a bardziej brunatno czarne, ale to mi nie przeszkadza. Jedno pytanie. Zgaduje, że BLG liczyć przed dodaniem laktozy. Jak to najlepiej zrobić? Pobrać gotującą się brzeczkę przed dodaniem laktozy? Po schłodzeniu ale uwzględnić laktozę? Prosiłbym o sprecyzowanie. Jakiekolwiek uwagi do receptury mile widziane. Edytowane 28 Listopada 2025 przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 @Jimi_ przekopiowałem do właściwego forum. Powodzenia! Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 Spora ilość palonych słodów, 14%, ale laktoza powinna to trochę zniwelować. Ekstrakt spokojnie możesz mierzyć po dodaniu laktozy i schłodzeniu, zresztą to właśnie będzie początkowe blg. Po prostu procentowe odfermentowanie będzie niższe. 0,5 kg laktozy przy warce tej wielkości podbije ekstrakt o jakieś 1,5°Blg, może ciut więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 Teoretycznie 100g laktozy podnosi blg o 0,28, więc 500g o 1,4 blg. 9 minut temu, punix napisał(a): Spora ilość palonych słodów, 14% Co kto lubi. "The Waiter" Brokreacji też ma 14% palonych. A dlaczego ciemne wrzucisz tylko na 10 minut? To mimo wszystko stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej amator Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 Cześć, ja w poniedziałek warzyłem pierwsze piwo ze słodów zamiast z ekstraktów (chyba 6 warka ogólnie) i to akurat był Milk Stout Kupiłem gotowy zestaw na homebrewing, więc myślę że można tam zerknąć na proporcje w celu inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 28 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 Godzinę temu, punix napisał(a): Spora ilość palonych słodów, 14%, ale laktoza powinna to trochę zniwelować. Ekstrakt spokojnie możesz mierzyć po dodaniu laktozy i schłodzeniu, zresztą to właśnie będzie początkowe blg. Po prostu procentowe odfermentowanie będzie niższe. 0,5 kg laktozy przy warce tej wielkości podbije ekstrakt o jakieś 1,5°Blg, może ciut więcej. No tak, ale balingomierz nie zmierzy mi więcej BLG, niż rzeczywiście będzie fermentowało? Chodzi mi głównie o policzenie alkoholu w gotowym piwie. 54 minuty temu, Dawid Szatan napisał(a): Teoretycznie 100g laktozy podnosi blg o 0,28, więc 500g o 1,4 blg. Co kto lubi. "The Waiter" Brokreacji też ma 14% palonych. A dlaczego ciemne wrzucisz tylko na 10 minut? To mimo wszystko stout. Szczerze? Lekka inwencja twórcza, lekkie zainspirowanie internetem. Dać na dłużej, 20m? Czy na całość zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 28 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2025 Po prostu przy obliczaniu alkoholu odlicz to 1,4 od ekstraktu początkowego i końcowego, bo to niefermentowalny cukier. 35 minut temu, Jimi_ napisał(a): Dać na dłużej, 20m? Czy na całość zacierania? Poszperaj dla rozeznania w zapiskach. Jakiś czas temu przeglądałem i z tego, co pamiętam większość dawała na całość czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2025 19 godzin temu, Jimi_ napisał(a): No tak, ale balingomierz nie zmierzy mi więcej BLG, niż rzeczywiście będzie fermentowało? Chodzi mi głównie o policzenie alkoholu w gotowym piwie. Będziesz miał tą laktozę zarówno w początkowym jak i końcowym blg, także różnica pozostanie taka sama - w praktyce nie wpłynie na przeliczenie alkoholu. Jimi_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 29 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2025 (edytowane) Coś poszło bardzo dobrze bo z oczekiwanego 20l 11BLG wyszło mi już po rozcieńczeniu 15,5BLG z laktozą czyli jakieś 14 bez, 23l. Wydajność poszybowała mi strasznie do góry, ale muszę przyznać że zmieniłem 3 rzeczy. 1. 2ml kwasu fosforowego do zacierania i 2ml do wysładzanie 2. Wysladzalem ciągle jak zawsze ale nieco wolniej, chyba 3. Mieszałem co jakiś czas górna część młóta podczas wysładzania. Mimo wszystko chciałem niego słabsze piwo i nie byłoby problemu żeby je rozcieńczyć przed drożdżami, ale ja już nie mam miejsca w wiadrze 25l. Żeby uzyskać te 11blg musiałbym dodać około 6l wody. Rozlewać na dwa fermentory w sumie? Z drugiej strony nie mam jak fermentować w 15/16* w dwóch fermentorach w lodówce. Zostawię po prostu niego mocniejsze piwo chyba. Edytowane 29 Listopada 2025 przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2025 Masz jeszcze jedną opcję - przefermentować w jednym fermentorze to co masz i przy rozlewie dolać wody np. pięciolitrowego baniaka. Tzw. high gravity brewing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 29 Listopada 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2025 (edytowane) 31 minut temu, punix napisał(a): Masz jeszcze jedną opcję - przefermentować w jednym fermentorze to co masz i przy rozlewie dolać wody np. pięciolitrowego baniaka. Tzw. high gravity brewing. Ooo, to nawet nie wiedziałem że tak można ale na zdrowy rozsądek, czemu nie. Dzieki za rade. Polecasz przegotowaną kranówkę której używam do warzenia czy woda źródlana? A tak w ogóle, jedna paczka suchych notthingamow da rade na 14blg 20l? Mam us-05 dwie paczki ale wolałbym notthingamy Edytowane 29 Listopada 2025 przez Jimi_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2025 (edytowane) Woda - może być przegotowana i wystudzona, przy świeżo otwartej źródlanej odpada ten krok. Lepsze byłyby dwie, ale jak to w miarę świeża i dobrze przechowywana paczka to powinno być ok. Edytowane 29 Listopada 2025 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano Sobota o 07:55 Autor Udostępnij Opublikowano Sobota o 07:55 Piwo wyszło i to najważniejsze, ale były przygody. Z jakiegoś powodu nie chciało mi sensownie odfermentować i z 14BLG zeszło ostatecznie tylko do 6-6,5BLG. Zgaduje, że za mała ilość drożdży po prostu, ale kto wie. Bałem się, ale zabutelkowałem i po 2 tygodniach nie ma granatów, a nawet lekko więcej gazu by się przydało. Fermentowałem tydzień w 17°C potem do temperatury pokojowej na reszte procesu. Piwo dość mocno palone i słodkie, ale nie ulep. Kolega @punix miał racje, 14% palonych słodów może być lekko za dużo, ale laktoza rzeczywiście to niweluje. Mi smakuje. Piwo wyszło dalekie od ideału, ale ogólnie jestem zadowolony, kiedyś powtórzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi