IceMajor Opublikowano 16 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 Cześć. Butelkowałem w ten weekend wreszcie piwo (zdecydowanie za długo leżało, bo 5 tygodni). Mam pytanie a propos barwy. Brewkit użyty https://browamator.pl/pl/muntons-old-ale-klasa-premium-1-5-kg/3-24-981 Przy pierwszym zlewaniu (z góry) barwa mocno różni się od zlewu z dołu wiadra. W pierwszym przypadku piwo jest jakby zabłocone, gdzie później wygląda już dużo lepiej - bardziej bursztynowo. PIERWSZA ZLEWKA (NA SAMYM POCZĄTKU): DRUGA ZLEWKA (POD KONIEC): Ostatnio piłem Brett Ale (dzikie drożdże) i przyznam, że Brett Ale do złudzenia w zapachu przypominał mi tę moją warkę. A nie wiem, czy to dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 16 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 Trzeba było dac żelatyny to by ładnie sie wyklarowało po całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 16 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2025 Godzinę temu, IceMajor napisał(a): Cześć. Butelkowałem w ten weekend wreszcie piwo (zdecydowanie za długo leżało, bo 5 tygodni). Mam pytanie a propos barwy. Brewkit użyty https://browamator.pl/pl/muntons-old-ale-klasa-premium-1-5-kg/3-24-981 Przy pierwszym zlewaniu (z góry) barwa mocno różni się od zlewu z dołu wiadra. W pierwszym przypadku piwo jest jakby zabłocone, gdzie później wygląda już dużo lepiej - bardziej bursztynowo. PIERWSZA ZLEWKA (NA SAMYM POCZĄTKU): DRUGA ZLEWKA (POD KONIEC): Ostatnio piłem Brett Ale (dzikie drożdże) i przyznam, że Brett Ale do złudzenia w zapachu przypominał mi tę moją warkę. A nie wiem, czy to dobrze Bretty raczej ciężko z czymś pomylić, więc obstawiałbym zakażenie. Jeśli poszło w pijalną stronę to dobrze i niedobrze. Dobrze, bo masz ciekawe piwo, niedobrze - bo sprzęt trzeba porządnie umyć (chemią) i zdezynfekować. Chyba, że chcesz dalej warzyć z brettami Co do barwy to jest mocno związana z klarownością - zawieszenie drożdży czy osadów w toni. Na przyszłość - tak jak anteks napisał, można klarować żelatyną albo np. zrobić cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zecik1976 Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Różnica w barwie między pierwszym a drugim zlewaniem najczęściej wynika z zawiesiny drożdży i osadów w pierwszej partii – stąd wydaje się bardziej mętna i „zabłocona”. Gdy woda i osady opadną, piwo wygląda klarowniej i bardziej bursztynowo. Jeśli zależy Ci na czystszej barwie, warto zastosować klarowanie (np. żelatyną) lub cold crash, żeby osady szybciej opadły przed butelkowaniem. iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Mam poczucie generatywnosci Twoich dotychczasowych 3 postów @zecik1976. Mam jednak nadzieję, że się mylę i witam nowego aktywnego użytkownika forum! mdadela 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 10 godzin temu, zecik1976 napisał(a): Różnica w barwie między pierwszym a drugim zlewaniem najczęściej wynika z zawiesiny drożdży i osadów w pierwszej partii – stąd wydaje się bardziej mętna i „zabłocona”. Gdy woda i osady opadną, piwo wygląda klarowniej i bardziej bursztynowo. Jeśli zależy Ci na czystszej barwie, warto zastosować klarowanie (np. żelatyną) lub cold crash, żeby osady szybciej opadły przed butelkowaniem. Pytanko - jak opada woda w piwie? 😎 iht 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Grawitacyjnie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 Godzinę temu, punix napisał(a): Pytanko - jak opada woda w piwie? 😎 Zapytaj AI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 23 Grudnia 2025 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2025 8 minut temu, anteks napisał(a): Zapytaj AI No właśnie spytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi