Skocz do zawartości

Kocioł BrewTaurus.

Mateusz1324

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, powoli rozglądam się za automatycznym kotłem warzelnym. Długo myślałem nad opcją od royal catering, ale ostatnio w oko wpadła mi marka BrewTaurus. Cenowo kociołek wygląda dość atrakcyjnie biorąc pod uwagę że w zestawie jest już hopspider oraz chłodnica. Niestety z tego co czytam jest to dość świeży sprzęt, i nie mogę doszukać żadnych opinii. Czy jest tutaj może już jakiś posiadacz owego kociołka i jest w stanie się wypowiedzieć?

https://brewtaurus.com/products/b40l-brewing-system-extra-accessories

Podoba mi się ten panel do obsługi na górze, zawsze można kocioł postawić niżej, dzięki czemu nie trzeba będzie zbytnio kombinować przy wysładzaniu. Dodatkowo posiada wifi, niby zbędny bajer, ale fajnie jest mieć wszystko pod kontrolą, pod ręką.

Z tego co widzę nie posiada na dole kranika, z punktu higienicznego może i lepiej, ale zastanawiam się jak potem przelewać brzeczkę do fermentora? zwykłym silikonowym wężykiem, a może wbudowaną pompą? Cały czas zastanawiam się nad tym przelewaniem pompą, takie pompki w tych kociołkach pewnie nie mogą pracować na sucho? jeśli przelałbym całą brzeczkę i pompa zassałaby powietrze, to zatarłaby się?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź, pozdrawiam :) 

To jest ten sam klon co inne kociołki na plus że czerpie najnowsze rozwiązania. Pompy w tych kociołkach są magnetyczne i tam nie ma co się nomem omen zatrzeć mogą pracować na sucho i tak przepoaowuje się brzeczkę do fermentora pompą, kranik jest zbędny. Ogólnie moja opinia o tych kociołkach jest bardzo sceptyczna jeśli masz miejsce na postawienie warzelni 2-3 naczyniowej to nie warto.  

W kontrze do Seby zdecydowanie polecam kociołek. Mam Royala 40L i głównie warzę piwa lekkie. Wygodna i oszczędność czasu jest znaczna. W 4h godziny jestem w stanie jedną warkę uwarzyć, a drugą zabutelkować. Jeżeli nie masz wygórowanych wymagań to brałbym kociołek.

W przypadku kranika to myślę, że lepiej jakby był. Nie wyobrażam sobie go nie mieć. Jeżeli będziesz chciał przelać brzeczkę pompą to musisz jakoś odfiltrować wcześniej osad, co może być problematyczne. Można założyć hopstoper, ale u mnie się to nie sprawdza. 

@seba_s Miejsce na warzelnie 2-3 naczyniową pewnie by się znalazło, ale dopiero co zaczynam przygodę z warzeniem i uważam że na początek kociołek automatyczny to najlepszy kompromis, z czasem się zobaczy co z tego wyjdzie :) Z racji tego że dopiero zaczynam, nie chcę się pchać w duże koszta związane z warzelnią 3 naczyniową bo nie wiadomo czy coś z tego mi wyjdzie (staram się brać pod uwagę każdy aspekt, również ten negatywny). Dziękuje za filmik, obejrzałem cały, jak i wiele innych na Twoim kanale :)  

@draker Nie mam wygórowanych wymagań, też chcę warzyć piwa lekkie, nie przepadam za ciemnymi, mocnymi piwami. Jeśli chodzi o kranik to jestem w stanie przeżyć jego brak. Jeśli nie będzie mi sie podobało przelewanie pompą to mam jeszcze pompkę grawitacyjną, gorzej tylko będzie pobrać próbkę do sprawdzenia BLG, ale myślę że jakoś sobie poradzę. W razie czego po zakończonej gwarancji pewnie taki kranik będzie można dorobić :) 

Dziękuje wam za odpowiedzi.

U mnie sie nie sprawdza kranik ostatnio w kociolku, no, chyba, ze podczas mycia i poboru probek. Brzeczke i tak dekantuje znad osadu goracego gora wezykiem silikonowym, bo inaczej zaciaga sie syfy do wiadra.

Probowal ktos robic w kociolku zacieranie na 2 razy, w sensie najpierw filtrowac zacier 1 a pozniej na tej brzeczce zacierac druga, w celu podniesienia ekstraktu?

3 godziny temu, draker napisał(a):

W 4h godziny jestem w stanie jedną warkę uwarzyć,

Rezygnujesz z wysładzania, czy krócej gotujesz/zacierasz? Mi jeszcze nie udało się zejść poniżej 4,5h, a rzadko schładzam do docelowej temperatury fermentacji. Zazwyczaj najwięcej czasu tracę przy grzaniu wody/brzeczki.

Edytowane przez ciezkicoswybrac

Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Rezygnujesz z wysładzania, czy krócej gotujesz/zacierasz? Mi jeszcze nie udało się zejść poniżej 4,5h, a rzadko schładzam do docelowej temperatury fermentacji. Zazwyczaj najwięcej czasu tracę przy grzaniu wody/brzeczki.

Nie wysładzam oraz zacieram 15 min w 67C i 5-10mi w 72C. Jestem w stanie zmieścić się w 4h, jeżeli gotuję 60min i schładzam brzeczkę do temp górnej fermentacji. Jeżeli robię lagera to wychodzi 5h, ponieważ dłużej gotuję (90min) i chłodzę brzeczkę. 

1 minutę temu, draker napisał(a):

Nie wysładzam oraz zacieram 15 min w 67C i 5-10mi w 72C

Tak z ciekawości - ile BLG wychodzi Ci z np. 5kg słodu w 20l wody? Daleko mi do fanatyka wydajności, też wolę dokupić 1kg więcej i mieć święty spokój, ale jakoś tak trzymam się tego książkowego zacierania przez godzinę, mimo że jakieś 80% mam już zatarte(?) po kilkunastu minutach. 

25 minut temu, draker napisał(a):

Nie wysładzam oraz zacieram 15 min w 67C i 5-10mi w 72C. Jestem w stanie zmieścić się w 4h, jeżeli gotuję 60min i schładzam brzeczkę do temp górnej fermentacji. Jeżeli robię lagera to wychodzi 5h, ponieważ dłużej gotuję (90min) i chłodzę brzeczkę. 

Zacieranie 20-25 min?

Wracając do kotła mam dwa, Royala i Klarsteina .  Ten drugi ze sterownikiem na górze. Uważam że kranik to bardzo przydatna rzecz gdy np hop stopper się przytka białkami lub chmielinami. Nie rozumiem tez zlewania wężykiem brzeczki. Nie po to kupuje automata by umieszczać garnek wysoko i zlewać wężykiem

W dniu 31.12.2025 o 14:56, ciezkicoswybrac napisał(a):

Tak z ciekawości - ile BLG wychodzi Ci z np. 5kg słodu w 20l wody? Daleko mi do fanatyka wydajności, też wolę dokupić 1kg więcej i mieć święty spokój, ale jakoś tak trzymam się tego książkowego zacierania przez godzinę, mimo że jakieś 80% mam już zatarte(?) po kilkunastu minutach. 

Gdy robie warkę 10L to wrzucam 3kg słodu do 18L wody i po zacieraniu mam 10 BLG, po gotowaniu około 13 BLG.

Jak ph od początku jest ok to po 15 min mam już 80% słodu zatarte, dlatego podnoszę temperaturę. 

W dniu 31.12.2025 o 15:22, anteks napisał(a):

Zacieranie 20-25 min?

+ mash out i czas na podgrzewanie. Łącznie wychodzi około 45-50 min. 

44 minuty temu, draker napisał(a):

Gdy robie warkę 10L to wrzucam 3kg słodu do 18L wody i po zacieraniu mam 10 BLG, po gotowaniu około 13 BLG.

Jak ph od początku jest ok to po 15 min mam już 80% słodu zatarte, dlatego podnoszę temperaturę. 

+ mash out i czas na podgrzewanie. Łącznie wychodzi około 45-50 min. 

W jakim celu sie tak spieszysz? Browar wynajmujesz na godziny czy jakis inny powód? Wydajnośc wychodzi wtedy tragiczna

48 minut temu, anteks napisał(a):

W jakim celu sie tak spieszysz? Browar wynajmujesz na godziny czy jakis inny powód? Wydajnośc wychodzi wtedy tragiczna

Tragiczna? Prawie 80% wydajności zacierania to tragiczna wydajność?

Początkowo zacierałem dłużej i wydajność obecnie mam na tym samym poziomie. Mowa oczywiście o słodzie pilzneńskim, natomiast np. słód grodziski zacieram około 2h. 

14 minut temu, draker napisał(a):

Tragiczna? Prawie 80% wydajności zacierania to tragiczna wydajność?

Początkowo zacierałem dłużej i wydajność obecnie mam na tym samym poziomie. Mowa oczywiście o słodzie pilzneńskim, natomiast np. słód grodziski zacieram około 2h. 

Masz jakieś wyliczenia na poparcie tego?

6 godzin temu, anteks napisał(a):

Poddaje się. Wklep w jakikolwiek kalkulator 3 kg słodu ,10l piwa i 13blg

Ja nie bronię wyniku tych wyliczeń, wciąłem się w dyskusję i odniosłem się tylko do Twojej uwagi o zwiększeniu ilości wody :)

Co więcej, teraz widzę gdzie jest błąd w tych obliczeniach:

18 godzin temu, draker napisał(a):

Gdy robie warkę 10L to wrzucam 3kg słodu do 18L wody i po zacieraniu mam 10 BLG

Więc po zacieraniu @draker nie  uzyskuje 18 l brzeczki, tylko raczej jakieś 15 (wchłanianie). A wtedy wydajność wychodzi na poziomie 60%. To już bardziej realny wynik

Edytowane przez dzejkej

W dniu 31.12.2025 o 10:44, andy1856 napisał(a):

Na zdjęciu widoczny jest otwór w kociołku. Jest on teraz czymś zamknięty (nakrętka od środka) i chyba nic nie stoi na przeszkodzie, żeby to coś wykręcić i istniejący otwór wykorzystać do instalacji kranika.

jest, faktycznie

Jeszcze mam takie 2 pytania dotyczące wydajności właśnie. Dajmy na to mam recepturę na piwo, podane wartości słodów na 20l gotowego piwa. No ale skoro kociołek osiąga dużo mniejszą wydajność niż tradycyjne warzenie, to mam z tego powodu dodać troche więcej słodu? Czy może nie sugerować się litrami, a tym, by osiągnąć tyle BLG co w recepturze? 

Drugie pytanie, dajmy na to po wysłodzeniu mam 12BLG jak w recepturze, ale po chmieleniu wiadomo część wody wyparowała i BLG się zwiększyło, czy po chmieleniu uzupełnić piwo wodą tak by utrzymać zakładane BLG?

1 godzinę temu, Mateusz1324 napisał(a):

jest, faktycznie

Jeszcze mam takie 2 pytania dotyczące wydajności właśnie. Dajmy na to mam recepturę na piwo, podane wartości słodów na 20l gotowego piwa. No ale skoro kociołek osiąga dużo mniejszą wydajność niż tradycyjne warzenie, to mam z tego powodu dodać troche więcej słodu? Czy może nie sugerować się litrami, a tym, by osiągnąć tyle BLG co w recepturze? 

Drugie pytanie, dajmy na to po wysłodzeniu mam 12BLG jak w recepturze, ale po chmieleniu wiadomo część wody wyparowała i BLG się zwiększyło, czy po chmieleniu uzupełnić piwo wodą tak by utrzymać zakładane BLG?

Zrobisz 5 warek to poznasz swój sprzęt i dopasujesz wydajność.

ps Kociołek nie osiąga dużo gorszej wydajności

18 godzin temu, Mateusz1324 napisał(a):

eszcze mam takie 2 pytania dotyczące wydajności właśnie. Dajmy na to mam recepturę na piwo, podane wartości słodów na 20l gotowego piwa. No ale skoro kociołek osiąga dużo mniejszą wydajność niż tradycyjne warzenie, to mam z tego powodu dodać troche więcej słodu? Czy może nie sugerować się litrami, a tym, by osiągnąć tyle BLG co w recepturze? 

Tylko w tym roku robiłem 4 warki z gotowych zestawów. W jednym przypadku trafiłem w punkt w pozostałych dostawałem większą gęstość niż zakładała receptura, wiec specjalnie bym się nie przejmował wydajnością. Wczoraj mialem zasyp pilzneński 3.3kg, wiedeński 0.7kg i 0.3kg kukurydzy preparowanej. W sumie 4.3kg zasypu i z grainfathera do fermentacji poszło 25l brzeczki 12blg (chociaż musze przyznać ze sklep poniosło trochę z mieleniam).

Dzięki za odpowiedzi.

Na początek spróbuje jakiegoś prostego ALE zrobić, jednak ostatnio bardzo posmakowały mi witbiery i pewnie też bym chciał spróbować zrobić. Czytałem, że przez niesłodowaną pszenicę dużo osadu może sie przedostać do brzeczki tworząc przypalenia na grzałce i zapychanie pompki, znalazłem coś takiego jak łuska ryżowa, stąd moje kolejne pytania:

1. Namoczoną łuskę wsypać na dno sita i dopiero na to cały zasyp, dobrze rozumiem?

2. Przykrywać zasyp górnym sitem, czy pozostawić bez górnego by można było co jakiś czas zamieszać młóto? 

3. Łuskę stosować tylko przy zasypach z pszenicą, czy nie zaszkodzi do każdego piwa dać na dno sita?

4. Przy przelewaniu piwa już do fermentora stosować jakąś dodatkową filtrację?

Jest tutaj obecny jakiś piwowar doświadczony z witbierami który mógłby mi ten temat przybliżyć?