pepek84 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Jeszcze nie. Ale chyba dodam do niego płatki po bourbonie. A przynajmniej do polowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 ją czekam na ocenę swojego dziada :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 (edytowane) #76 Coffee Rye Amber Ale Zasyp : 2 kg Monachijski OP 1,7 kg Pilzneński BR 1,3 kg Żytni OP 0,1 kg Karmelowy 150 DGMP 0,02 kg czekoladowy 1200 DGMP 0,025 kg kawa Etiopia Sidamo 0,025 kg kawa Kolumbia Excelso Zacieranie : 67C - 60 min Chmielenie : FWH Centennial 8,5% 5 gr , Chinook 13,4% 5 gr Centennial 8,5% 15 g , Chinook 13,4% 15 gr 15 min 0,025 kg kawa Etiopia Sidamo 0 min 0,025 kg kawa Kolumbia Excelso 0 min Wybicie : 22 litry Blg 14 , zadane uwodnionymi S04 Eksperymentów z kawą ciąg dalszy. Dodaje na 3 etapach , zacieranie , gotowanie ( a właściwie flameout ) i potem na zimno. Ziarna pokruszone na pół. Do zacierania poszły na pełne 60 minut. Na zimno planuję zdezynfekować je starsanem i dodać też pokruszone. Żyta miało być więcej , ale mały wypadek podczas śrutowania nastąpił i straciłem 0,7 kg. Zmontowałem stanowisko do śrutowania . Wycięta deska z miejscem do mocowania śrutownika. Dziura na rękaw którym spada śruta do wiadra. Nic się nie kurzy , wszystko pięknie. Ale niestety trafiłem na kamień podczas śrutowania i cała konstrukcja wywinęła orła bo śrutownik sie zaklinował. Na szczęście żarna nie ucierpiały , ale słód poleciał na podłogę. Może to i dobrze , łatwiej sie będzie filtrować Zapach brzeczki przedniej jest po prostu obłędny. Chyba jeszcze nigdy ( no pomijając wędzonki ) nie miałem tak aromatycznej brzeczki. 5.04.2015 Przelane na cichą na dwa dni . Dodane 20 g. Centennial i kawa . 40g Etiopia Siadamo , 20g Kolumbia Excelso , 40g Etiopia Mocha. Nie wiem czy nie ma przypadkiem infekcji , jest lekka błona na powierzchni. Zapach w porządku , w smaku jest lekka kwaskowość , ale nic bardzo szczególnego. Zobaczymy. Kawa dodana w postaci potłuczonych ziaren. Po rozdrobnieniu ( starałem się rozbijać ziarna na pół ) zalana starsanem na kilka minut. Dłużej nie chciałem , bo starsan zaczynał sie barwić , nie chciałem tracić smaku i aromatu. Chmiel dosypywałem kilka minut po wsypaniu kawy , zapach bardzo fajny. Mam nadzieje że dobrze się to połączy z Centennialem. 06.04.2015 Zabutelkowane ze 105g cukru ( 2.1 vol. ) . Kawa zdominowała całkowicie centennial dodany na zimno.Generalnie dominuje w smaku i aromacie , jest troche też kwaskowo . Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) ## AIPA.bsmx 28.04.2015 . Dodany chmiel na zimno 50g Simcoe , 50g Cascade , 20g Zeus 1.05.2015 Zabutelkowane ze 120 g cukru ( 2.2 ) 38x05 80 x 0.33 . Niestety wyszła mocną truskawka. Zglupialem bo drożdże jak i temperatury mocno przypomniałem. A tu taki zonk. Mam nadzieje ze się ten aromat poprawi. Fajna goryczka wyszła. #77 AIPA American IPA Parametry: Początkowe blg: 15.9* (OG 1.0637) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 7% Objętość: 26l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 5.5kg Pilsner (2 Row) Ger - (3.9 EBC, 98.2%) 0.1kg Caramel/Crystal Malt - 20L - (30 EBC, 1.8%) 20g Chinook 13.4AA (23.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Tomahawk 15.4AA (20.3IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Cascade 6.9AA (3IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Simcoe 11.4AA (5IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Cascade 6.9AA (2.2IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Simcoe 11.4AA (3.6IBU) granulat - Gotowanie 10min 20g Cascade 6.9AA (1.8IBU) granulat - Gotowanie 5min 20g Simcoe 11.4AA (3IBU) granulat - Gotowanie 5min 30g Cascade 6.9AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 30g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Gotowanie 0min 50g Cascade 6.9AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 50g Simcoe 11.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni 20g Zeus 15.4AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 3 dni DCL/Fermentis Safale American US-05 2015-04-07 Zacieranie: (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C Notatki: Edytowane 1 Maja 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 .Szalejesz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 . bardzo ciekawe :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Oj Panowie Panowie Na Was zawsze można liczyć Tak na serio to testowałem wpisywanie receptury z BS dlatego pusty post na początku był. A skoro już piszę , to na szczęście sytuacja kiedy nie było ani jednego pełnego wiadra trwała niecałe 24 godziny , więc kryzys zażegnany BS całkiem w porządku , chociaż nie mogę się przyzwyczaić do interfejsu. Ale potestuje go jeszcze. Wydajność dzisiejszej warki 95% . Ogólnie zauważyłem ,że mam problem chyba z moim śrutownikiem. Nie jestem w stanie ustawić regulacji odpowiednio. A jeśli już ustawię , to lubi się ona przestawić podczas śrutowania. Porter wreszcie zwolnił lodówkę , więc można podnieść temp , AIPA zaczyna od 14 stopni. Czujka przyklejona jest do ściany wiadra , więc sam nie wiem jak to liczyć , czy to temp fermentacji czy otoczenia ? Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Może wiertarka kręci zbyt szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Nie... kręci na minimalnych obrotach. Te jaja z regulacją zaczęły się od tego jak mi ten kamień wpadł do śrutownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) twój śrutownik to porządna firma - nie wierze że coś z nim nie tak - u mnie chyba z pięć czy sześć warek obsłużył w tym moje najlepsze piwo ( Wheat Wine - szkoda tylko że zrobiło się najlepsze jak zostały ostatnie dwie butelki - niecierpliwi dostają mniej :> ) https://www.youtube.com/watch?v=hTktydgdb9M Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Dokładnie tak jak mówi Furek, ten słód co mi śrutowałeś to super wydajność nawet jak na mnie i maksymalnie śwwietnie idealna filtracja, bez podgrzewania, bez pierdzielenia można filtrować 60 stopniowy zacier. Jak dla mnie bomba, dodatkowy przyspieszenie do mojego systemu warzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) No jasne , wydajność jak pisałem wcześniej ostatniej warki 95% wiec jest dobrze. Tylko chodzi o to że żeby tak ześrutować to w tym momencie trochę trzeba się nakombinować. Furio a ja mam jeszcze pół butelki wheat wine Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 #73 American Wheat - 11 blg , 4,4% Alk , 21 IBU , 9,1 ebc , 90% wydajność Degustacja #73 Wygląd: Pomarańczowe, mętne z duża pianą. Ma tendencje do wyspacerowania z butelki, , po otwarciu zaczęło się pienić, po ok 10 sek. piana doszła do końca butelki. Aromat: Średni, kwiatowy, lekko cytrusowy. Wydaje mi się że czuję lekkie estry. Smak: Ciekawszy niż aromat, czuć sporo chmielu, trochę grapefruita, trochę ziół, niestety też trochę trawy. Delikatnie kwaskowate, czuć też pszeniczną szorstkość. Goryczka bardzo delikatna, krótka. Odczucie w ustach: Zbyt wysoko wysycone, co obniża trochę pijalność. Poza tym krótki finish, dość rześkie. Podsumowanie: Wydaje mi się że coś dojadło w butelce, profil nie jest zbyt czysty i piwo wychodzi. Aromat też nie jest zbyt intensywny jak na tak mocne chmielenie. Piwo ogólnie smaczne, wypiłem dość szybko, ale czuję teraz dwutlenek w żołądku Dzięki za możliwość spróbowania! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Zgadzam się w całej rozciągłości. I trop z brakiem uwadniania jest najbardziej trafny Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 jak tam z #68 Barleywine BA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 W beczce kilka litrów poszło w butelki na ewentualne dolewki do beczki. Przy zalewaniu smakował całkiem nieźle. Zapominamy o nim na całe lato pewnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) #78 Wee Heavy wg brewtarget : 22 blg , alk 8,4% , IBU 29 , ebc 33,8 Zasyp : 5 kg Marris Otter FM 3 kg pilzneński BR 0,15 carafa special Zacieranie : 66C 180 min Chmielenie : W sumie 120 minut Progress 6,9% 50 g 60 min Progress 6,9% 20 g 20 min Wybicie : 22 litry. 22 blg. Zadane 400 ml świeżej rzadkiej ( wymieszanej z piwem nad nią ) gęstwy Scottish Ale. Dzięki Furiosan za gęstwę. 30.05 Zabutelkowane z 80g cukru ( 1.8 ) przy 5.5 blg. Będzie nieźle piwo. Nie wiem czy stylowe bo w aromacie wyszło sporo wiśniowych i śliwkowych nut ale w smaku jest świetnie. słodowość bardzo mocną , lekko opiekane nuty ale bez karmelu . Alkohol juz dobrze ukryty. Jestem zadowolony. Edytowane 30 Maja 2015 przez pepek84 FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 (edytowane) #71 American Stout v2 Wygląd: Czarne, pod światło lekkie refleksy, klarowne. Piana duża, beżowa, zredukowała się do pierścienia, zostawiła koronkę na szkle. Aromat: Średnio intensywny, trochę słonecznika, trochę czekolady. Po ogrzaniu czekolada wzięła górę nach chmielem. Smak: Sroga, ale szlachetna goryczka, zarówno chmielowa jak i palona. Lekka kwaśność ze słodów. Sporo owocowych chmieli w smaku. Odczucie w ustach: Wysokie wysycenie, ale bardzo duża pijalność. Krótki finish, lekki, kwaśny posmak w ustach. Bardzo smaczne, balansujące na granicy Black IPA piwo. Dziękuję za możliwość spróbowania! Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 #74 Ris - 26 blg(...)Problem jest deczko z kolorem... jednak 0,6 kg palonych słodów na takie piwo to za mało. Trzeba będzie zrobić korektę podczas butelkowania. Czyli ekstrahowanie palonych słodów i w tym zrobić syrop cukrowy. (...) Dodałem przy okazji 20 gramów płatków dębowych po bourbonie , moczonych w wódce 2 dni. Robiłeś już taką korektę barwy? Pytam, bo mam wrażenie, że mój gryczany RIS też będzie tego wymagał. Z tą wódką to pojechałeś... mogłeś już dać jakiegoś łiskacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Pepek jest wierny polskim %% nie jakimś tam łamerykańcom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 mogłeś już dać jakiegoś łiskacza. nie jakimś tam łamerykańcom nie widzę związku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Prezes : w końcu zrezygnowałem poprawiania koloru. Przy butelkowaniu jednak okazało się ze nie ma takiej potrzeby. Nie jest kompletna czerń ale nie przeszkadza mi to. A co do płatków w wódce. Nie widzę problemu z użyciem wódki. Każde płatki w wódzie trzymałem i nie ma problemu z zapachem czy coś. Co innego jeśli chciałbym uzyskać nuty typowe dla danego alkoholu to wtedy to ma sens. Ostatnio dostałem od Kantora porter z płatkami moczonymi w rumie. Efekt był bardzo subtelny ale dało się wyczuć charakterystyczne nuty. Myślę o użyciu kiedyś wina ale nie wiem czy wystarczająco zdezynfekuje płatki. Druga sprawa to akurat te płatki dały tak silny efekt ze nawet jakbym chyba w przepalance moczył to i tak byłoby dobrze Edytowane 14 Maja 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 mogłeś już dać jakiegoś łiskacza. nie jakimś tam łamerykańcom nie widzę związku No dobra miałem na myśli burbon'a... Pepek poważnie te 20g tak czuć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 No dobra miałem na myśli burbon'a dobra, przed następnym razem podeślij mi szklaną kulę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Profik otwórz butelkę i sprawdź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się