e-prezes Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Ja używam do sterylizacji destylatu w widełkach 60-80 %. Z racji,że to z wina to lepsiejszy, choć do armaniaku mu dużo brakuje. Nasza, polska wóda jest be. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 A tu masz rację. Raz użyłem 70% destylatu z winogron i zapach samych płatków był dużo lepszy. Niestety na destylatach się nie znam wiec nie wybrzydzam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Oj dawno nic nie było warzone , czas jakieś zapasy na lato odnowić. Dziś dwie warki.#79 Cherry Beech - nazwa trochę przewrotna , bo to drewno czereśniowe którym wędzony był słód. Po prostu jasna lekka wędzonka na latoZasyp : 2,5 kg wędzony pilzneński drewnem czereśniowym0,85 kg Steinbach wędzony bukiem0,15 karmelowy 30 StrzegomZacieranie :Zasyp w 71C w 10,5 litra (dodane 5 ml kwasu mlekowego PH 5,2 )66C 60 mindo wysładzania dodane 5 ml kwasu mlekowego ( PH wody po dodatku 5,6 )Chmielenie : Progress 6,9% 30 g 60 minWybicie : 21,5 l Blg 11 17.06.2015 Zabutelkowane ze 120g cukru. Blg nie mierzyłem. Piwo smaczne , wędzonka bardzo w klimacie torfu. Trochę zbyt pełne , zacierać na bardziej wytrawnie , lub bez karmelu. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) #80 Stout różany - wariacja na temat stout. Drożdże Safale Abbaye , płatki róży ucierane z cukrem na koniec gotowania.Zasyp : 3 kg pilzneński0,25 karmelowy 150 Strzegom0,25 czekoladowy Strzegom0,25 palony jęczmieńZacieranie : 67C 60 minChmielenie : 30 g Centennial ( 8,5 ) % 60 min płatki róży ( ze 4 porządne garście ) Wybicie 23 l , 11 blg 17.06.2015 . Zabutelkowane ze 100 g cukru. Róża przykrywa praktycznie wszystko. Kwasność i paloność na poziomie ledwo wyczuwalnym. Fenole na niskim poziomie. Zapowiada sie nieźle. Edytowane 17 Czerwca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 na stouta się piszę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 to teraz Piotrze robimy konkurs? kto zrobi dziwniejszego stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) #81 Witbier 11,5 blg, 18 IBU, EBC 8 , 4,8% ( 11,5 - 2,5 ) Zasyp : 2,3 kg Pilzneński BR 1 kg Pszeniczny Strzegom, 0,4 kg płatki orkiszowe 0,4 kg kasza manna 0,4 kg owies N/S Zacieranie : Zasyp w 71C 13,5 litra 65C 60 min Chmielenie : Centennial 8,5% 20g 60 min Cascade 6,5% 15g 3 min Cascade 6,5 15g 1 min Kolendra 5 g , skórka z 1 cytryny, skórka z 1 limonki 3 min Kolendra 5 g , skórka z 1 cytryny, skórka z 1 limonki 1 min Wybicie : 25,5 l , 11,5 Blg Zadane starter 0,5 litra FM Białe Walonki Fermentacja w 19C 12.07.2015 Zabutelkowane ze 130g cukru 23,5 litra ( 2,2 ) przy 2,5 blg . Piwo jest praktycznie idealnie klarowne... Kolendra trochę za bardzo dominuje , profil ogólnie jest dość czysty, ale sporo diacetylu. Edytowane 12 Lipca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) #82 Peated Stout 12 blg, 33 IBU, 70 ebc, Zasyp : 4 kg Medium Peated Fawcett 0,2 kg jęczmień palony 0,3 kg Black CM Zacieranie : Zasyp w 13,5 litra 71C 64C 60 min Chmielenie : Admiral 14,3 % 25g 60 min Admiral 14,3 15g 5 min Wybicie : 25 litrów Blg 12 Zadane uwodnionymi US05 Fermentacja w 16C 12.07.2015 Zabutelkowane ze 109 gramów cukru 22,5 litra ( 2.0 ) przy 2 blg. Torfowość nie powala na kolana, ale jest. Bardziej przypomina to zapachy ogniska, spalenizny, ale lekkie bandażowe szpitalne aromaty też są. Zobaczymy jak się nagazuje, powinno bardziej się to uwydatnić. Piwo wytrawne, praktycznie zero słodyczy, a mimo to pełne przez wędzoność. O to chodziło W aromacie pojawia się lekka siarkowa nuta, zaczyna to być u mnie typowe przy fermentacji na US05 w lodówce. Na szczęście to znika, ale po dłuższym czasie. Co w przypadku mocno chmielonych piw jest niestety za długo. Zacznę chyba stosować pożywkę dla drożdży. Edytowane 12 Lipca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 do ilu Ci sfermentuje przy tak wytrawnym zacieraniu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 tak wytrawnym zacieraniu to jeszcze nie tak wytrawnie - to optymalna temperatura dla BetaAmylazy ale Alfa już całkiem nieźle działa Popełniałem piwa zacierane przy 62°C tle że wtedy warto wydłużyć zacieranie i raczej nie lekceważyć próby jodowej Chmielenie : Admiral 14,3 % 25g 60 min Admiral 14,3 15g 5 min to pachnie zgrozą - piłem jednego SH Admiral - nie wiem w czym był problem ale piwo dobre nie było :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 tak wytrawnym zacieraniu to jeszcze nie tak wytrawnie - to optymalna temperatura dla BetaAmylazy ale Alfa już całkiem nieźle działa Popełniałem piwa zacierane przy 62°C tle że wtedy warto wydłużyć zacieranie i raczej nie lekceważyć próby jodowej Dzieki Furio za sprostowanie, wydawało mi się, że jest to dolna granica, a Tobie jak dofermentują piwa przy takim zacieraniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 dofermentują piwa przy takim zacieraniu? AIPA 15°Blg -> coś około 2°Blg Xmass Ale 20°Blg -> 2°Blg Wheat Wine 22.5 °Blg -> 3.5°Blg tyle że wszystko było na różnych drożdżach, należy też pamiętać o błędach odczytu a) pomiarów temperatury b) gęstości początkowej c) gęstości końcowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Furio nie wiem czy piliśmy to samo piwo ale ja mam dość dobre wspomniana. Poza tym tego chmielu jeszcze nie używałem. Wiesz jak jest z opiniami w internecie. A co do zacierania i odfermentowania. Do ilu zejdzie to sie dowiemy jak juz przefermentuje ( w wiadrze albo w butelkach ) . Chce uzyskać w miarę wytrawne piwo dlatego tak dobrałem temperaturę. Zaciera się bez problemów w tej temperaturze no ale tak jak Furio pisał , próba jodowa. Ja nadal robie ja prawie przy każdej warce. I było kilka warek ze ciesze się ze mam ten nawyk. Jeśli jest problem ze scukrzeniem przy niskiej temperaturze to zazwyczaj wystarczy dosłownie na 10 minut podnieść temp i próba negatywna. Skoro już wrzucam posta , to zdam relacje z sytuacji w wiadrach. FMy zaczęły burzliwa po około 6 godzinach , US05 potrzebowały 16 godzini i piana pojawiła się po podniesieniu temperatury do 19 otoczenia na godzinę. Jak wystartowały to poszły z powrotem do 16. Witek pachnie bardzo ładnie z wiadra. Za to peated stout to smród przeokrutny. Mam wrażenie ze bardziej śmierdzi niż 45ppm z CM. Ale to raczej kwestia świeżości słodu. Fawcett był jeszcze ciepły ze slodowni jak powędrował do gara Edytowane 22 Czerwca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jeśli jest problem ze scukrzeniem przy niskiej temperaturze to zazwyczaj wystarczy dosłownie na 10 minut podnieść temp i próba negatywna. Nie na darmo Jamil pisze przy niektórych recepturach, że z uwagi na niską temperaturę zacierania należy je przedłużyć zeby konwersja zaszła ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) #83 Californication v.4 APA 12 blg, 31 IBU, 11 ebc Zasyp : 3,8 kg pilzneński 0,25 melanoidynowy 0,25 karmelowy 30 Zacieranie : Zasyp w 13 litrów 73C 66C 60 minut Chmielenie : Chinook 15g 60 min Mosaic 10g , Cascade 10 g 15 min Mosaic 10g , Cascade 10g 5 min Cascade 25 g , Centennial 25g 0 min Wybicie : 25,5 litra 12 blg , zadane uwodnionymi US05 9.07.2015 dodany chmiel na zimno. Mosaic 35g , Chinook 8 g, Centennial 30g 13.07.2015 Zabutelkowane ze 130 gramów ( 2.2 ) przy 2 blg. Aromat bardzo fajny , dość żywiczny i cała kupa pomarańczy. Ale jest mocno wytrawnie. To dobrze Piwo zapowiada się nieźle. Edytowane 19 Lipca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) #84 Witbier 11 blg, 20 ibu, 8 ebc Zasyp : 3,2 kg pilzneński 1 kg pszeniczny 2,4 kg płatki pszenne 0,2 kg płatki owsiane Zacieranie : Kleikowanie płatki w 10 litrach wody Dodanie 10 litrów wody i zasyp słodów , temp 67 ( obniżenie do 66 ) 66C 60 min Chmielenie : Hallertau 40g 60 min Hallertau 20g 10 min skórki z 4 cytryn i 2 pomarańczy , 20g kolendra dodane po gotowaniu z wodą do rozrzedzenia brzeczki ( 5 litrów ) Wybicie : 41 litrów, 11 blg , zadane gęstwą po #81 Białe Walonki FM 13.07.2015 Zabutelkowane z 240 gramów cukru ( 2.4 ) przy 3 blg. Ponownie sporo fenoli pieprzowo przyprawowych, cytrusów troche mniej ale są, za to piwo dość pełne i treściwe wyszło. Oby tylko nei dochodziło jeszcze w butelkach. Zapowiada się dobrze. Edytowane 13 Lipca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 To będzie czuć te 200g płatków owsianych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 No nie będzie czuć, ale co, miałem wyrzucić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 nie wrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 (edytowane) #85 Monroe APA 11 blg , 22 IBU, 9 ebc Zasyp : 3 kg pilzneński BR 1 kg Pszeniczny 0,2 kg karmel 30 Zacieranie : Zasyp w 12,5l 71C , podniesienie temp z 63 do 64 ( 5 ml kwasu mlekowego 80% 6,2 - 5,3 ph ) 64C 60 min lekkie podniesienie temp na koniec bez pomiaru ( próba jodowa pozytywna ) 2 ml kwasu mlekowego do wysładzania ( woda 6,9 - 5,9 ) Chmielenie : 60 min Admiral 14,3% 15 g 10 min Hallertau Monroe 2,9%m 10 g 5 min Hallertaur Monroe 2,9% 10g 0 min Hallertaur Monroe 2,9% 30 g Wybicie : 11 blg 25 litrów, zadane pianą z #83 Test nowego chmielu. Taka ilość pszenicznego bo pozbywam się resztek. 19.07.2015 Dodane 50g Hallertau Monrore 2,9% 23.07.2015 Zabutelkowne ze 140 cukru przy 1,5 blg . Miało byc 25 litrów.. ale kran się skaszanił i straciłem prawie 4 litry. Aromat podobny trochę do cascade. Aldehydu sporo , ale chmiel się ładnie wybija i tak. 29.07.2015. Już nagazowane , można testować. Aldehydu jeszcze trochę jest, siarki na szczęście nie ma. Za to diacetyl się pojawił Ale o chmielu miało być. Jest podobny do cascade, ale dużo słabszy aromat. Jest owocowo , ale nie słodko. Coś w stylu żółtego mało słodkiego melona, skojarzenia miałem nawet z avocado, ale to może być ten diacetyl Przyjemny, rześki, ale mało intensywny. Jakikolwiek chmiel o intensywniejszym aromacie go przykryje. Poczekamy jeszcze aż się bardziej ułoży. Edytowane 29 Lipca 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Pozytywna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Pozytywna dlatego podniosłem temp. Nie chciało mi się dłużej czekać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) #86 Milk Stout 12,5 Blg , 22 IBU, EBC 52 Zasyp : 3,5 pilzneński BR 0,15 kg pszeniczny czekoladowy DMGP 0,15 kg Carafa III Special WY 0,15 kg Brown FM Zacieranie : Zasyp w 12 litrach 74C ( 3 ml kwasu mlekowego 80% ) 67C 60 min Chmielenie : 60 min Admiral 14,3% 15g 10 min Admiral 14,3% 10g 10 min laktoza 700g Wybicie : 25 litrów , 12,5 blg ( 11 przed dodatkiem laktozy ) , zadane uwodnionymi US05, fermentacja 16C ( 7 godzin w temp 20 , przeniesione do 16 ) 2015.08.31 Zabutelkowane z 90 gramów cukru ( 40x 0,5 4 x pet 1 litr - 1.8 ) przy 5,5 blg. Smakuje całkiem zacnie, gładkie , dość lekkie , bardzo dużo kawy. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) #87 Black IPA 14 blg, IBU 62 , ebc 70 Zasyp : 4 kg pilzneński DMG 0,75 kg wiedeński DMG 0,2 kg karmelowy 150 DMG 0,15 pszeniczny czekoladowy WY 0,2 carafa II Special WY Zacieranie : Zasyp w 16 litrach 72C - spadek do 65C ( dodane 5 ml kwasu mlekowego do zacierania i wysładzania ) Palone słody dodane po spuszczeniu brzeczki przedniej Chmielenie : 60 min Admiral 14,3% 20g , Chinook 13,4% 20 g 10 min Chinook 13,4% 10 g , Cascade 6% 10 g , Centennial 10,5% 10g 5 min Chinook 13,4% 10 g , Cascade 6% 10 g , Centennial 10,5% 10 g hop stand 75C 10 minut Chinook 13,4% 20g , Cascade 6% 20g , Centennial 10,5% 20 g Wybicie : 25 l , 13,5 blg Taka warka trochę na wariata bo nie planowana kompletnie. Zużywam wszystkie zapasy chmielu USA . Smieszny efekt daje dodane palonych słodów po spuszczeniu filtratu. Zacier jest czarny a z rury nadal leci jasne. Po gotowaniu barwa nie jest kompletnie czarna. Zobaczymy jak będzie po fermentacji, najwyżej czymś przyciemnię - może w końcu przetestuje ekstrahowanie słodów palonych i rozpuszczenie w tym cukru do refermentacji. Kadź zacierna z pianki i wiadra sprawuje się genialnie. Idealnie udaje mi się już wstrzelić w temperatury, spadek poniżej 1 stopnia na 60 minutach przy jednorazowym mieszaniu zacieru. I całość warki do zadania drożży i sprzątaniem to około 4 godzin. Bajka. 2015.08.31 Zabutelkowane ze 120 gramów cukru ( 41x 0,5 i 2 x 1pet 1,5 ) przy 2,5 blg. Takie to nie wiadomo co ... czarne nie jest, goryczka troche za wysoka , aromat w sumie niezły - chmielowy. Zobaczymy. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 4h to bajka u mnie min to 5h... moze wszystko przez kadz z pianki...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się