Skocz do zawartości

Browar Siepraw


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Oj dawno nic nie było warzone , czas jakieś zapasy na lato odnowić. Dziś dwie warki.

#79 Cherry Beech - nazwa trochę przewrotna , bo to drewno czereśniowe którym wędzony był słód. Po prostu jasna lekka wędzonka na lato

Zasyp :

2,5 kg wędzony pilzneński drewnem czereśniowym
0,85 kg Steinbach wędzony bukiem
0,15 karmelowy 30 Strzegom

Zacieranie :

Zasyp w 71C w 10,5 litra (dodane 5 ml kwasu mlekowego PH 5,2 )
66C 60 min
do wysładzania dodane 5 ml kwasu mlekowego ( PH wody po dodatku 5,6 )

Chmielenie :

Progress 6,9% 30 g 60 min

Wybicie : 21,5 l Blg 11

 

17.06.2015 Zabutelkowane ze 120g cukru. Blg nie mierzyłem. Piwo smaczne , wędzonka bardzo w klimacie torfu. Trochę zbyt pełne , zacierać na bardziej wytrawnie , lub  bez karmelu. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Stout różany - wariacja na temat stout. Drożdże Safale Abbaye , płatki róży ucierane z cukrem na koniec gotowania.

Zasyp :

3 kg pilzneński
0,25 karmelowy 150 Strzegom
0,25 czekoladowy Strzegom
0,25 palony jęczmień

Zacieranie :

67C 60 min

Chmielenie :

 

30 g Centennial ( 8,5 ) % 60 min

 

płatki róży ( ze 4 porządne garście ) 


Wybicie  23 l , 11 blg

 

17.06.2015 . Zabutelkowane ze 100 g cukru. Róża przykrywa praktycznie wszystko. Kwasność i paloność na poziomie ledwo wyczuwalnym. Fenole na niskim poziomie. Zapowiada sie nieźle. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#81 Witbier  11,5 blg, 18 IBU, EBC 8 , 4,8% ( 11,5 - 2,5 ) 

 

Zasyp :

 

2,3 kg Pilzneński BR

1 kg Pszeniczny Strzegom, 

0,4 kg płatki orkiszowe

0,4 kg kasza manna

0,4 kg owies N/S 

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 71C 13,5 litra

65C 60 min

 

Chmielenie : 

 

Centennial 8,5% 20g 60 min

Cascade 6,5% 15g 3 min

Cascade 6,5 15g 1 min

Kolendra 5 g , skórka z 1 cytryny, skórka z 1 limonki 3 min

Kolendra 5 g , skórka z 1 cytryny, skórka z 1 limonki 1 min

 

Wybicie : 25,5 l , 11,5 Blg Zadane starter 0,5 litra FM Białe Walonki Fermentacja w 19C

 

12.07.2015 Zabutelkowane ze 130g cukru 23,5 litra ( 2,2 ) przy 2,5 blg . Piwo jest praktycznie idealnie klarowne... Kolendra trochę za bardzo dominuje , profil ogólnie jest dość czysty, ale sporo diacetylu. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 Peated Stout 12 blg, 33 IBU, 70 ebc, 

 

Zasyp : 

 

4 kg Medium Peated Fawcett

0,2 kg jęczmień palony

0,3 kg Black CM

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 13,5 litra 71C

64C 60 min

 

Chmielenie :

 

Admiral 14,3 % 25g 60 min

Admiral 14,3 15g 5 min

 

Wybicie : 25 litrów Blg 12 Zadane uwodnionymi US05 Fermentacja w 16C

 

12.07.2015 Zabutelkowane ze 109 gramów cukru 22,5 litra ( 2.0 ) przy 2 blg. Torfowość nie powala na kolana, ale jest. Bardziej przypomina to zapachy ogniska, spalenizny, ale lekkie bandażowe szpitalne aromaty też są. Zobaczymy jak się nagazuje, powinno bardziej się to uwydatnić. Piwo wytrawne, praktycznie zero słodyczy, a mimo to pełne przez wędzoność. O to chodziło :) W aromacie pojawia się lekka siarkowa nuta, zaczyna to być u mnie typowe przy fermentacji na US05 w lodówce. Na szczęście to znika, ale po dłuższym czasie. Co w przypadku mocno chmielonych piw jest niestety za długo. Zacznę chyba stosować pożywkę dla drożdży. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wytrawnym zacieraniu
 to jeszcze nie tak wytrawnie - to optymalna temperatura dla BetaAmylazy ale Alfa już całkiem nieźle działa

 

Popełniałem piwa zacierane przy 62°C tle że wtedy warto wydłużyć zacieranie i raczej nie lekceważyć próby jodowej

 

 

 

Chmielenie :   Admiral 14,3 % 25g 60 min Admiral 14,3 15g 5 min  
 

to pachnie zgrozą - piłem jednego SH Admiral - nie wiem w czym był problem ale piwo dobre nie było :?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

tak wytrawnym zacieraniu
 to jeszcze nie tak wytrawnie - to optymalna temperatura dla BetaAmylazy ale Alfa już całkiem nieźle działa

 

Popełniałem piwa zacierane przy 62°C tle że wtedy warto wydłużyć zacieranie i raczej nie lekceważyć próby jodowej

 

 

Dzieki Furio za sprostowanie, wydawało mi się, że jest to dolna granica, a Tobie jak dofermentują piwa przy takim zacieraniu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dofermentują piwa przy takim zacieraniu?
  • AIPA 15°Blg -> coś około 2°Blg 
  • Xmass Ale 20°Blg -> 2°Blg
  • Wheat Wine 22.5 °Blg -> 3.5°Blg 

tyle że wszystko było na różnych drożdżach, należy też pamiętać o błędach odczytu a) pomiarów temperatury b) gęstości początkowej c) gęstości końcowej 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Furio nie wiem czy piliśmy to samo piwo ale ja mam dość dobre wspomniana. Poza tym tego chmielu jeszcze nie używałem. Wiesz jak jest z opiniami w internecie.

 

A co do zacierania i odfermentowania. Do ilu zejdzie to sie dowiemy jak juz przefermentuje ( w wiadrze albo w butelkach :D ) . Chce uzyskać w miarę wytrawne piwo dlatego tak dobrałem temperaturę. Zaciera się bez problemów w tej temperaturze no ale tak jak Furio pisał , próba jodowa. Ja nadal robie ja prawie przy każdej warce. I było kilka warek ze ciesze się ze mam ten nawyk. Jeśli jest problem ze scukrzeniem przy niskiej temperaturze to zazwyczaj wystarczy dosłownie na 10 minut podnieść temp i próba negatywna.

 

Skoro już wrzucam posta , to zdam relacje z sytuacji w wiadrach. FMy zaczęły burzliwa po około 6 godzinach , US05 potrzebowały 16 godzini i piana pojawiła się po podniesieniu temperatury do 19 otoczenia na godzinę. Jak wystartowały to poszły z powrotem do 16. Witek pachnie bardzo ładnie z wiadra. Za to peated stout to smród przeokrutny. Mam wrażenie ze bardziej śmierdzi niż 45ppm z CM. Ale to raczej kwestia świeżości słodu. Fawcett był jeszcze ciepły ze slodowni jak powędrował do gara :)

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest problem ze scukrzeniem przy niskiej temperaturze to zazwyczaj wystarczy dosłownie na 10 minut podnieść temp i próba negatywna.

 

Nie na darmo Jamil pisze przy niektórych recepturach, że z uwagi na niską temperaturę zacierania należy je przedłużyć zeby konwersja zaszła ok.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#83 Californication v.4 APA 12 blg, 31 IBU, 11 ebc

 

Zasyp :

 

3,8 kg pilzneński

0,25 melanoidynowy

0,25 karmelowy 30

 

Zacieranie :

 

Zasyp w 13 litrów 73C

66C 60 minut

 

Chmielenie :

 

Chinook 15g 60 min

Mosaic 10g , Cascade 10 g 15 min

Mosaic 10g , Cascade 10g 5 min

Cascade 25 g , Centennial 25g 0 min

 

Wybicie : 25,5 litra 12 blg , zadane uwodnionymi US05

 

9.07.2015 dodany chmiel na zimno. Mosaic 35g , Chinook 8 g, Centennial 30g 

13.07.2015 Zabutelkowane ze 130 gramów ( 2.2 ) przy 2 blg. Aromat bardzo fajny , dość żywiczny i cała kupa pomarańczy. Ale jest mocno wytrawnie. To dobrze :) Piwo zapowiada się nieźle. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 Witbier 11 blg, 20 ibu, 8 ebc

 

Zasyp :

 

3,2 kg pilzneński

1 kg pszeniczny

2,4 kg płatki pszenne

0,2 kg płatki owsiane

 

Zacieranie :

 

Kleikowanie płatki w 10 litrach wody

Dodanie 10 litrów wody i zasyp słodów , temp 67 ( obniżenie do 66 )

66C 60 min

 

Chmielenie :

 

Hallertau 40g 60 min

Hallertau 20g 10 min

skórki z 4 cytryn i 2 pomarańczy , 20g kolendra dodane po gotowaniu z wodą do rozrzedzenia brzeczki ( 5 litrów )

 

Wybicie : 41 litrów, 11 blg , zadane gęstwą po #81 Białe Walonki FM

 

13.07.2015 Zabutelkowane z 240 gramów cukru ( 2.4 ) przy 3 blg. Ponownie sporo fenoli pieprzowo przyprawowych, cytrusów troche mniej ale są, za to piwo dość pełne i treściwe wyszło. Oby tylko nei dochodziło jeszcze w butelkach. Zapowiada się dobrze. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#85 Monroe APA 11 blg , 22 IBU, 9 ebc

 

Zasyp : 

 

3 kg pilzneński BR

1 kg Pszeniczny 

0,2 kg karmel 30 

 

Zacieranie :

 

Zasyp w 12,5l 71C , podniesienie temp z 63 do 64 ( 5 ml kwasu mlekowego 80% 6,2 - 5,3 ph ) 

64C 60 min

lekkie podniesienie temp na koniec bez pomiaru ( próba jodowa pozytywna ) 

2 ml kwasu mlekowego do wysładzania ( woda 6,9 -  5,9 ) 

 

Chmielenie : 

60 min Admiral 14,3% 15 g

10 min Hallertau Monroe 2,9%m 10 g 

5 min Hallertaur Monroe 2,9% 10g 

0 min Hallertaur Monroe 2,9% 30 g 

 

Wybicie : 11 blg 25 litrów,  zadane pianą z #83

 

Test nowego chmielu. Taka ilość pszenicznego bo pozbywam się resztek. 

19.07.2015 Dodane 50g Hallertau Monrore 2,9%

23.07.2015 Zabutelkowne ze 140 cukru przy 1,5 blg . Miało byc 25 litrów.. ale kran się skaszanił i straciłem prawie 4 litry. Aromat podobny trochę do cascade. Aldehydu sporo , ale chmiel się ładnie wybija i tak. 

29.07.2015. Już nagazowane , można testować. Aldehydu jeszcze trochę jest, siarki na szczęście nie ma. Za to diacetyl się pojawił :D Ale o chmielu miało być. Jest podobny do cascade, ale dużo słabszy aromat. Jest owocowo , ale nie słodko. Coś w stylu żółtego mało słodkiego melona, skojarzenia miałem nawet z avocado, ale to może być ten diacetyl :D Przyjemny, rześki, ale mało intensywny. Jakikolwiek chmiel o intensywniejszym aromacie go przykryje. Poczekamy jeszcze aż się bardziej ułoży. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#86 Milk Stout 12,5 Blg , 22 IBU, EBC 52 

 

Zasyp : 

 

3,5 pilzneński BR

0,15 kg pszeniczny czekoladowy DMGP

0,15 kg Carafa  III Special WY

0,15 kg Brown FM

 

 

Zacieranie : 

 

Zasyp w 12 litrach 74C  ( 3 ml kwasu mlekowego 80% )

67C 60 min 

 

Chmielenie : 

 

60 min Admiral 14,3% 15g 

10 min Admiral 14,3% 10g

10 min laktoza 700g 

 

Wybicie : 25 litrów , 12,5 blg ( 11 przed dodatkiem laktozy ) , zadane uwodnionymi US05, fermentacja 16C ( 7 godzin w temp 20 , przeniesione do 16 ) 

 

2015.08.31 Zabutelkowane z 90 gramów cukru ( 40x 0,5 4 x pet 1 litr - 1.8 ) przy 5,5 blg. Smakuje całkiem zacnie, gładkie , dość lekkie , bardzo dużo kawy. 

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#87 Black IPA 14 blg, IBU 62 , ebc 70 

 

Zasyp : 

 

4 kg pilzneński DMG

0,75 kg wiedeński DMG

0,2 kg karmelowy 150  DMG

0,15 pszeniczny czekoladowy WY

0,2 carafa II Special WY

 

Zacieranie

 

Zasyp w 16 litrach 72C  - spadek do 65C ( dodane 5 ml kwasu mlekowego  do zacierania i wysładzania ) 

Palone słody dodane po spuszczeniu brzeczki przedniej 

 

Chmielenie : 

 

60 min Admiral 14,3% 20g , Chinook 13,4% 20 g 

10 min Chinook 13,4% 10 g , Cascade 6% 10 g  , Centennial 10,5% 10g

5 min  Chinook 13,4% 10 g , Cascade 6% 10 g  , Centennial 10,5% 10 g

hop stand 75C 10 minut  Chinook 13,4% 20g , Cascade 6% 20g , Centennial 10,5% 20 g

 

Wybicie : 25 l , 13,5 blg  

 

Taka warka trochę na wariata bo nie planowana kompletnie. Zużywam wszystkie zapasy chmielu USA . Smieszny efekt daje dodane palonych słodów po spuszczeniu filtratu. Zacier jest czarny a z rury nadal leci jasne. Po gotowaniu barwa nie jest kompletnie czarna. Zobaczymy jak będzie po fermentacji, najwyżej czymś przyciemnię - może w końcu przetestuje ekstrahowanie słodów palonych i rozpuszczenie w tym cukru do refermentacji. 

Kadź zacierna z pianki i wiadra sprawuje się genialnie. Idealnie udaje mi się już wstrzelić w temperatury, spadek poniżej 1 stopnia na 60 minutach przy jednorazowym mieszaniu zacieru. I całość warki do zadania drożży i sprzątaniem to około 4 godzin. Bajka. 

 

2015.08.31 Zabutelkowane ze 120 gramów cukru ( 41x 0,5 i 2 x 1pet 1,5 ) przy 2,5 blg. Takie to nie wiadomo co ... czarne nie jest, goryczka troche za wysoka , aromat w sumie niezły - chmielowy. Zobaczymy.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.