mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Jak na razie, to wszystko do du...y. Długi okres oczekiwania na przesyłkę z zestawem startowym, a na dodatek fermentatory popękane. Czym się różni fermentator do ferentacji burzliwej od tego z kranikiem? Nie powinno być jakiegoś otworu w okolicach dna w tym drugim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury. Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury. Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin. No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane Też kiedyś dostałem peknięte wiadro. I najgorsze, że przesyłkę przyjąłem od kuriera, podpisałem, a otworzyłem ją dopiero po paru godzinach. Tak więc nawet reklamacji nie mogłem złożyć. Tu przykład jak się dostarcza przesyłki: http://www.piwo.org/forum/p76834-Dzisiaj-12-51-56.html#p76834 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Jeżeli w jednym fermentorze nie ma otworu na kranik to najwyraźniej ktoś w sklepie zapomniał go wyciąć... w sumie wtopa, ale wycięcie go nożykiem do tapet to 2 minuty roboty i żaden problem. To, że fermentory są popękane to pewnie "zasługa" firmy kurierskiej - akurat na Onecie jest śmieszny tekst o traktowaniu paczek przez UPS Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować. Do sklepu już napisąłem, obiecali wysłać nowe Ale weekend dla warzenia stracony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Nie gadaj, poprosisz kogoś z okolicznych piwowarów to ci pożyczy wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Wiadro pożyczone od wujka W garze mikstura wrze. Nawet miły zapach 19:07 11.5 Blg (pszeniczne z ekstraktów). Dobrze? Edytowane 9 Grudnia 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 No °Blg raczej w normie ale tylko po tym ciężko stwierdzić czy piwko będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 A do ilu Blg powino odfermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmur Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 (edytowane) Mi moje pierwsze i jedyne do tej pory piwko (co prawda zacierane) odfermentowało do 3,5 °Blg na burzliwej po tygodniowej cichej zeszło do 2,5°Blg . A rozumiem że te 11,5 °Blg to przed fermentacją było Edytowane 9 Grudnia 2010 przez Marmur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 9 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 Oczywiście przed fermentacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2010 A do ilu Blg powino odfermentować? Zależy z jakiego ekstraktu, jeżeli WES, to do 2.5-3°Blg zejdzie. Stawiałbym nawet bliżej 2 niż 3. Jak nie wziąłeś próbki na FFT to zadaj drożdże i zostaw na 10-14 dni fermentacji w temp. 18-20°C, po tym czasie na pewno będzie dofermentowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Temperatura w okolicy fermentora: 20,6°C Bulgocze Czy mogę zaglądać pod pokrywę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Temperatura w okolicy fermentora: 20,6°C Bulgocze Czy mogę zaglądać pod pokrywę? Możesz, nawet w celach edukacyjnych - wskazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Piana już wygenerowana. Więcej nie zaglądam żeby nie stwarzać warunków dla tlenowych form życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 No to teraz masz czas dla siebie. Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Więcej nie zaglądam żeby nie stwarzać warunków dla tlenowych form życia. I to jest prawidłowe podejście! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 (edytowane) No to teraz masz czas dla siebie. Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów. Z wielką przyjemnością Fermentacja ruszyła jak głupia Edytowane 10 Grudnia 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Muszę przyznać, że nasz sklep wykazał się pełnym profesjonalizmem. Dostałem ekspresowo nowe fermentory. Dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 (edytowane) No dobra, pierwsze piwo zlane po 13 dniach do butelek - niestety nie miałem czasu żeby to wcześniej zrobić. Pszeniczne z ekstraktów WES (robione/warzone wg instrukcji) Odfermentowało do 2 °Blg (z 11.5°Blg ), z wyglądu dosyć ciemne (takie brunatne), mniej mętne niż "typowy sklepowy pszeniczniak", w smaku dosyć "cienkie". Do refermentacji dodałem 200 g ekstraktu suchego (WES) rozpuszczonego w 200 ml wody na około 19,5 l młodego piwa. Pytania: 1. czy kolor, smak i stopień odfermentowania są prawidłowe? 2. czy substratu do refermentacji wystarczy aby otrzymać przyjemnie nagazowane piwo? 3. czy znacie coś godnego polecenia (ekstrakty ew. brewkit) aby otrzymać Pilsa podobnego do tego z Bierhalle oraz Gniewosza Ciemnego? Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Grudnia 2010 przez mirfak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witaj, Piwko masz ok, dobrze odfermentowane tylko daj mu dwa tygodnie w ciepłym miejscu tz. 20°C. Na kolejne piwko to zrób zacierając-będzie jeszcze więcej przygód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Dziękuję za odpowiedź. Zacieranie jest kuszące, ale niestety nie mam na to za bardzo czasu i możliwości logistycznych, dlatego pozostanę przy szybszych formach Jakieś sugestie co do piw o które pytałem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, bo nie chcę próbować na ślepo - chociaż to też może być interesujęce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Piwo, choć minęło zaledwie kilka dni od butelkowania, wyszło zadziwiająco dobre. Całkiem przyjemnie nagazowane, w smaku wytrawne i czuć, że jest pszeniczne. Aromatyczne, bez wyczuwalnej goryczki. Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji) Mogę Ci dać trochę butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się