Jump to content

Browarek Paprocański

Recommended Posts

Jak na razie, to wszystko do du...y.

Długi okres oczekiwania na przesyłkę z zestawem startowym, a na dodatek fermentatory popękane.

Czym się różni fermentator do ferentacji burzliwej od tego z kranikiem? Nie powinno być jakiegoś otworu w okolicach dna w tym drugim?

Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury.

Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin.

Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury.

Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin.

No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane :P

No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane :D

Też kiedyś dostałem peknięte wiadro. I najgorsze, że przesyłkę przyjąłem od kuriera, podpisałem, a otworzyłem ją dopiero po paru godzinach. Tak więc nawet reklamacji nie mogłem złożyć. :P

Tu przykład jak się dostarcza przesyłki: http://www.piwo.org/forum/p76834-Dzisiaj-12-51-56.html#p76834 ;)

Jeżeli w jednym fermentorze nie ma otworu na kranik to najwyraźniej ktoś w sklepie zapomniał go wyciąć... w sumie wtopa, ale wycięcie go nożykiem do tapet to 2 minuty roboty i żaden problem. To, że fermentory są popękane to pewnie "zasługa" firmy kurierskiej - akurat na Onecie jest śmieszny tekst o traktowaniu paczek przez UPS :P

Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować.

Mi moje pierwsze i jedyne do tej pory piwko (co prawda zacierane) odfermentowało do 3,5 °Blg na burzliwej po tygodniowej cichej zeszło do 2,5°Blg . A rozumiem że te 11,5 °Blg to przed fermentacją było :lol:

Edited by Marmur

A do ilu Blg powino odfermentować?

Zależy z jakiego ekstraktu, jeżeli WES, to do 2.5-3°Blg zejdzie. Stawiałbym nawet bliżej 2 niż 3.

Jak nie wziąłeś próbki na FFT to zadaj drożdże i zostaw na 10-14 dni fermentacji w temp. 18-20°C, po tym czasie na pewno będzie dofermentowane.

No to teraz masz czas dla siebie. ;) Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów.

Z wielką przyjemnością ;)

Fermentacja ruszyła jak głupia :/

Edited by mirfak

• 2 weeks later...

No dobra, pierwsze piwo zlane po 13 dniach do butelek - niestety nie miałem czasu żeby to wcześniej zrobić.

Pszeniczne z ekstraktów WES (robione/warzone wg instrukcji)

Odfermentowało do 2 °Blg (z 11.5°Blg ), z wyglądu dosyć ciemne (takie brunatne), mniej mętne niż "typowy sklepowy pszeniczniak", w smaku dosyć "cienkie". Do refermentacji dodałem 200 g ekstraktu suchego (WES) rozpuszczonego w 200 ml wody na około 19,5 l młodego piwa.

Pytania:

1. czy kolor, smak i stopień odfermentowania są prawidłowe?

2. czy substratu do refermentacji wystarczy aby otrzymać przyjemnie nagazowane piwo?

3. czy znacie coś godnego polecenia (ekstrakty ew. brewkit) aby otrzymać Pilsa podobnego do tego z Bierhalle oraz Gniewosza Ciemnego?

sam0038l.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edited by mirfak

Witaj,

Piwko masz ok, dobrze odfermentowane tylko daj mu dwa tygodnie w ciepłym miejscu tz. 20°C.

Na kolejne piwko to zrób zacierając-będzie jeszcze więcej przygód. ;)

Dziękuję za odpowiedź.

Zacieranie jest kuszące, ale niestety nie mam na to za bardzo czasu i możliwości logistycznych, dlatego pozostanę przy szybszych formach :)

Jakieś sugestie co do piw o które pytałem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, bo nie chcę próbować na ślepo - chociaż to też może być interesujęce ;)

Piwo, choć minęło zaledwie kilka dni od butelkowania, wyszło zadziwiająco dobre. Całkiem przyjemnie nagazowane, w smaku wytrawne i czuć, że jest pszeniczne.

Aromatyczne, bez wyczuwalnej goryczki.

Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji)