mirfak Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Jak na razie, to wszystko do du...y. Długi okres oczekiwania na przesyłkę z zestawem startowym, a na dodatek fermentatory popękane. Czym się różni fermentator do ferentacji burzliwej od tego z kranikiem? Nie powinno być jakiegoś otworu w okolicach dna w tym drugim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury. Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Wiadro to wiadro. To do rozlewu ma dziurę na kran, to do fermentacji nie ma dziury. Takie wiadra plastikowe z atestem do żywności, szumnie przez nas nazywane "fermentorami", są do kupienia w Castoramie i Leroy Merlin. No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 No tak, ale zamówiłem zestaw i dostałęm dwa identyczne wiadra i do tego popękane Też kiedyś dostałem peknięte wiadro. I najgorsze, że przesyłkę przyjąłem od kuriera, podpisałem, a otworzyłem ją dopiero po paru godzinach. Tak więc nawet reklamacji nie mogłem złożyć. Tu przykład jak się dostarcza przesyłki: http://www.piwo.org/forum/p76834-Dzisiaj-12-51-56.html#p76834 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Jeżeli w jednym fermentorze nie ma otworu na kranik to najwyraźniej ktoś w sklepie zapomniał go wyciąć... w sumie wtopa, ale wycięcie go nożykiem do tapet to 2 minuty roboty i żaden problem. To, że fermentory są popękane to pewnie "zasługa" firmy kurierskiej - akurat na Onecie jest śmieszny tekst o traktowaniu paczek przez UPS Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Napisz do sklepu jak sytuacja wygląda, takie rzeczy trzeba reklamować. Do sklepu już napisąłem, obiecali wysłać nowe Ale weekend dla warzenia stracony Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 Nie gadaj, poprosisz kogoś z okolicznych piwowarów to ci pożyczy wiadro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 (edited) Wiadro pożyczone od wujka W garze mikstura wrze. Nawet miły zapach 19:07 11.5 Blg (pszeniczne z ekstraktów). Dobrze? Edited December 9, 2010 by mirfak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 No °Blg raczej w normie ale tylko po tym ciężko stwierdzić czy piwko będzie dobre Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 A do ilu Blg powino odfermentować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marmur Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 (edited) Mi moje pierwsze i jedyne do tej pory piwko (co prawda zacierane) odfermentowało do 3,5 °Blg na burzliwej po tygodniowej cichej zeszło do 2,5°Blg . A rozumiem że te 11,5 °Blg to przed fermentacją było Edited December 9, 2010 by Marmur Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 9, 2010 Author Share Posted December 9, 2010 Oczywiście przed fermentacją Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 9, 2010 Share Posted December 9, 2010 A do ilu Blg powino odfermentować? Zależy z jakiego ekstraktu, jeżeli WES, to do 2.5-3°Blg zejdzie. Stawiałbym nawet bliżej 2 niż 3. Jak nie wziąłeś próbki na FFT to zadaj drożdże i zostaw na 10-14 dni fermentacji w temp. 18-20°C, po tym czasie na pewno będzie dofermentowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 10, 2010 Author Share Posted December 10, 2010 Temperatura w okolicy fermentora: 20,6°C Bulgocze Czy mogę zaglądać pod pokrywę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted December 10, 2010 Share Posted December 10, 2010 Temperatura w okolicy fermentora: 20,6°C Bulgocze Czy mogę zaglądać pod pokrywę? Możesz, nawet w celach edukacyjnych - wskazane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 10, 2010 Author Share Posted December 10, 2010 Piana już wygenerowana. Więcej nie zaglądam żeby nie stwarzać warunków dla tlenowych form życia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio Posted December 10, 2010 Share Posted December 10, 2010 No to teraz masz czas dla siebie. Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted December 10, 2010 Share Posted December 10, 2010 Więcej nie zaglądam żeby nie stwarzać warunków dla tlenowych form życia. I to jest prawidłowe podejście! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 10, 2010 Author Share Posted December 10, 2010 (edited) No to teraz masz czas dla siebie. Jak masz ochotę to możemy się kiedyś wymienić butelczyną. Bywam w Tychach w okolicy paprów. Z wielką przyjemnością Fermentacja ruszyła jak głupia Edited December 10, 2010 by mirfak Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 11, 2010 Author Share Posted December 11, 2010 Muszę przyznać, że nasz sklep wykazał się pełnym profesjonalizmem. Dostałem ekspresowo nowe fermentory. Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 (edited) No dobra, pierwsze piwo zlane po 13 dniach do butelek - niestety nie miałem czasu żeby to wcześniej zrobić. Pszeniczne z ekstraktów WES (robione/warzone wg instrukcji) Odfermentowało do 2 °Blg (z 11.5°Blg ), z wyglądu dosyć ciemne (takie brunatne), mniej mętne niż "typowy sklepowy pszeniczniak", w smaku dosyć "cienkie". Do refermentacji dodałem 200 g ekstraktu suchego (WES) rozpuszczonego w 200 ml wody na około 19,5 l młodego piwa. Pytania: 1. czy kolor, smak i stopień odfermentowania są prawidłowe? 2. czy substratu do refermentacji wystarczy aby otrzymać przyjemnie nagazowane piwo? 3. czy znacie coś godnego polecenia (ekstrakty ew. brewkit) aby otrzymać Pilsa podobnego do tego z Bierhalle oraz Gniewosza Ciemnego? Uploaded with ImageShack.us Edited December 24, 2010 by mirfak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted December 24, 2010 Share Posted December 24, 2010 Witaj, Piwko masz ok, dobrze odfermentowane tylko daj mu dwa tygodnie w ciepłym miejscu tz. 20°C. Na kolejne piwko to zrób zacierając-będzie jeszcze więcej przygód. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 24, 2010 Author Share Posted December 24, 2010 Dziękuję za odpowiedź. Zacieranie jest kuszące, ale niestety nie mam na to za bardzo czasu i możliwości logistycznych, dlatego pozostanę przy szybszych formach Jakieś sugestie co do piw o które pytałem? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, bo nie chcę próbować na ślepo - chociaż to też może być interesujęce Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted December 26, 2010 Author Share Posted December 26, 2010 Piwo, choć minęło zaledwie kilka dni od butelkowania, wyszło zadziwiająco dobre. Całkiem przyjemnie nagazowane, w smaku wytrawne i czuć, że jest pszeniczne. Aromatyczne, bez wyczuwalnej goryczki. Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji) Link to comment Share on other sites More sharing options...
JacekKocurek Posted December 26, 2010 Share Posted December 26, 2010 Trzeba zbierać butelki na warkę nr 2 (to, niestety, jest wąskie gardło całej operacji) Mogę Ci dać trochę butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now