kika Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam szanownym Piwowarów! Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc Kika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy. Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Witam szanownym Piwowarów! Mam pytanie dotyczące terminologii. W niemieckim tekście natknęłam sie na sformułowanie "Aufkräusen", co można dosłownie przetłumaczyć jako "krążkowanie", "dodawanie krążków". Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie. Czy spotkaliście się z takim określeniem? Nie bardzo wiem, do którego wątku dokleić takie pytanie, to wrzucam tutaj. Z góry dziekuję za pomoc Kika Napisz w jakim kontekście to użyto. W browarach przemysłowych możliwe jest zadawanie drożdży poprzez przeniesienie piany z innej fermentującej brzeczki. W browarnictwie domowym 'krausening' oznacza dodanie startera - fermentującej (będącej w aktywnej fazie fermentacji - wysokich krążków) brzeczki zadanej drozdżami, do refermentacji lub wznowienia utkniętej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kika Opublikowano 19 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Dokładnie o to chodzi, o wznowienie procesu fermentacji. Dzięki Wyglada na to, że w języku polskim brak jednego słowa określającego taką procedurę. Czy można użyć określenia "dodawanie krążków"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Kika, nie mowie po niemiecku, ale w j. angiekskim w piwowarskiej terminologii "krausen" jest okresleniem piany, ktora powstaje podczas fermentowania piwa. To okreslenie prawdopodobnie zostalo przeniesione do angielskiego przez niemieckich piwowarow. Wiec zgaduje tu ze Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie (wysokich??) krążków z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie powinno brzmiec: "Chodzi o wznowienie procesu fermentacji poprzez dodanie gornej piany z innego piwa, fermentującego właśnie w tym czasie." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kika Opublikowano 19 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje. A swoją drogą od literatury przeszłam do praktyki (na razie tylko degustacji) i nie mogę się nadziwić, jak smaczne może być piwo Z ukłonami dla wszystkich Piwowarów Kika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2008 No to pasuje zabrać się za pierwszą domową warkę Uzupełnij sobie profil i oczywiście zapraszamy do dyskusji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Wydaje mi się, że chodzi o zebranie drożdży z powierzchni i zadanie takiej gęstwy. Krążki to terminologia związana z fermentacją, ale niech się fachowiec dori wypowie. Dori to "fachowiec" od super nowoczesnych technologii, a tam ani wysokich, ani niskich krążków nie uświadczysz . A tak na serio - nie znam niemieckiego, ale znalazłam informację w "Piwowarstwie" Levisa&Younga, że Kräusening czyli krążkowanie to tradycyjna niemiecka forma fermentacji wtórnej, polega tak jak pisaliście na dodaniu do fermentacji wtórnej drożdży z innego piwa, będących w fazie "wysokich krążków". W klasycznym (otwartym) systemie fermentacji, czyli takim jak np. w Browarze w Cieszynie czy też w naszych domowych fermentorach można wyróżnić następujące etapy fermentacji: - faza rozmnażania drożdży zwana też okresem zasiania drożdży - faza niskich krążków - gdy zaczyna się pojawiać na piwie piana, która z czasem przypomina bitą śmietanę - faza wysokich krążków - wysokość piany osiąga maksimum, a wytrącające się żywice chmielowe nadają jej z czasem kolor brunatny - faza opadających krążków - zanika proces fermentacji, a drożdże opadają na dno, lub w przypadku górnej fermentacji unoszą się na powierzchni w postaci zbitego kożuszka. No to się powymądrzałam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Dori wyczerpała tamat +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się