krys123 Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 1,30 kg cukru nie rozpuścisz w 1 litrze wody - trudna sprawa ( sam nie próbowałem w takich proporcjach) masz: Do fermentacji trafiło 20,2 litra o gęstości 15,5°Blg, + 1,30 kg cukru i załóżmy 2 litry (możesz dać więcej) WZÓR: masa cukru [kg]/objętość brzeczki [dm 3] + masa cukru [kg] * 100 = Blg 1,30 / 22,2 + 1,30 * 100= 5, 5 blg cukier w tym przypadku zwiększy Ci blg o 5,5 czyli masz 21 blg, a zakładałeś że końcowe będzie 3 blg 21 - 3 / 1,93 =18/1,93 = 9,33 - to jest twój alkohol no nie złe to piwko będzie przy 9 % alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Gdzieś jest błąd - albo w tych wzorach podanych przez Ciebie albo FermCalc źle liczy. Sprawdziłem w FermCalc, że jeśli do mojej brzeczki 20,2 L o gęstości 15,5°Blg dodamy 1,30 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody otrzymamy 23 litry o gęstości 18,7°Blg a nie 21°Blg. I którym wyliczeniom wierzyć? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 1,30 kg cukru nie rozpuścisz w 1 litrze wody - trudna sprawa ( sam nie próbowałem w takich proporcjach) Dlaczego nie ? Sam bez problemu rozrobiłem 560 g w 0,5 l wody i trwało to chwilę. #waroms - licz fermcalc'iem - ten program bierze pod uwagę wszystkie zmienne i liczy dokładnie, do tego jest bardzo wygodny i można przeliczać od tej strony, od której Ci akurat pasuje.. W przykładzie krys123 brakuje chociażby zwiększenia objętości przez dodany cukier, a będzie to prawie litr. Alkohol wg podanego wzoru + dodatkowo dolicza się standardowo 0,4% przy gazowaniu w butelkach (o ile w butelkach gazujesz) (21 - 3) / 1,938 + 0,4 = 9,7% Polecam do liczenia tego używać jakiegoś programu, albo arkusza kalkulacyjnego - tutaj masz całą masę: http://www.piwo.org/files/ Ja polecam Dziennik piwowarski - grzechu_k - bardzo wygodnie mi się na nim pracuje. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Gdzieś jest błąd - albo w tych wzorach podanych przez Ciebie albo FermCalc źle liczy. Sprawdziłem w FermCalc, że jeśli do mojej brzeczki 20,2 L o gęstości 15,5°Blg dodamy 1,30 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody otrzymamy 23 litry o gęstości 18,7°Blg a nie 21°Blg. I którym wyliczeniom wierzyć? :rolleyes: Tak szybko licząc wychodzi ponad 21°Blg Edytowane 28 Maja 2011 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Gdzieś jest błąd - albo w tych wzorach podanych przez Ciebie albo FermCalc źle liczy. Sprawdziłem w FermCalc' date=' że jeśli do mojej brzeczki 20,2 L o gęstości 15,5°Blg dodamy 1,30 kg cukru rozpuszczonego w 2 litrach wody otrzymamy 23 litry o gęstości 18,7°Blg a nie 21°Blg. I którym wyliczeniom wierzyć? :rolleyes:[/quote'] Tak wybko licząc wychodzi ponad 21°Blg Panowie - przejrzyjcie sobie pierwszą stronę tego wątku... Szybko licząc, liczysz źle. Sam liczyłem po łepkach i wyszły jaja.. Uproszczone wzory nie przeliczają objętości na masę, a przy takich gęstościach błędy wychodzą kolosalne. Liczcie FermCalc'iem - 5 sekund wpisywania i wyskakują bardzo dokładne wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 1kg cukru w 20 litrach zwiększa blg o 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) 1kg cukru w 20 litrach zwiększa blg o 5 Z jakiego wzoru tak wynika? Według programu FermCalc jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to ilość brzeczki wzrośnie do 20,6 litra a gęstość tej brzeczki wzrośnie do 19,3°Blg (czyli 4,3 a nie 5). Korzystając ze wzorów zamieszczonych na poprzedniej stronie przez darko można wyliczyć że jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to gęstość tej brzeczki wzrośnie do 20,2°Blg. Z tym że te wzory nie uwzględniają tego że wsypując cukier zwiększa się objętość brzeczki więc gęstość nieco spada. Pytanie tylko czy przy takich danych wyjściowych spadnie o 0,9°Blg bo wtedy zgadzałoby się to wyliczeniami otrzymanymi z FermCalc. Alkohol wg podanego wzoru + dodatkowo dolicza się standardowo 0,4% przy gazowaniu w butelkach (o ile w butelkach gazujesz) A to tego nie wiedziałem że przy refermentacji w butelkach należy doliczyć 0,4%. Znaczy się wszystkie moje dotychczasowe piwa mają więcej alkoholu niż sądziłem. Edytowane 28 Maja 2011 przez waroms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 1kg cukru w 20 litrach zwiększa blg o 5 Z jakiego wzoru tak wynika? Według programu FermCalc jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15' date='5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to ilość brzeczki wzrośnie do 20,6 litra a gęstość tej brzeczki wzrośnie do 19,3°Blg (czyli 4,3 a nie 5). [b']Korzystając ze wzorów zamieszczonych na poprzedniej stronie przez darko[/b] można wyliczyć że jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to gęstość tej brzeczki wzrośnie do 20,2°Blg. Z tym że te wzory nie uwzględniają tego że wsypując cukier zwiększa się objętość brzeczki więc gęstość nieco spada. Pytanie tylko czy przy takich danych wyjściowych spadnie o 0,9°Blg bo wtedy zgadzałoby się to wyliczeniami otrzymanymi z FermCalc. Ze wzorów podanych przez darko wychodzi mi dokładnie tyle ile w FermCalc - w sumie wzrost objętości nie ma tu znaczenia, bo i tak obliczenia powinny opierać się na masie... Uproszczone wzory niestety dają błędne wyniki. Wg wzorów darko dla 20 l o blg=15,5 i 1kg cukru bez wody: (20 * 1,063) = 21,26 kg (waga brzeczki) 21,26 kg * 15,5% = 3,3 kg (waga cukru w brzeczce) (21,26 kg + 1 kg) * x = 3,3 kg + 1 kg (gdzie x to wynikowy poziom blg) 22,26kg * x = 4,3 kg x = 0,193 = 19,3 blg Wynik identyczny jak w FermCalc a do tego bardzo różniący się od tego we wzorach uproszczonych. A to tego nie wiedziałem że przy refermentacji w butelkach należy doliczyć 0,4%. Znaczy się wszystkie moje dotychczasowe piwa mają więcej alkoholu niż sądziłem. Do refermentacji dodajesz dodatkowy cukier, a cukier + drożdże = alkohol + co2 - stąd nagazowane piwo i nieco więcej alkoholu, którego dodatkowa ilość zależy też od poziomu nagazowania. Przyjmuje się zwykle uśrednioną wartość 0,4%. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waroms Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Wg wzorów darko dla 20 l o blg=15,5 i 1kg cukru bez wody: (20 * 1,063) = 21,26 kg (waga brzeczki) 21,26 kg * 15,5% = 3,3 kg (waga cukru w brzeczce) (21,26 kg + 1 kg) * x = 3,3 kg + 1 kg (gdzie x to wynikowy poziom blg) 22,26kg * x = 4,3 kg x = 0,193 = 19,3 blg Wynik identyczny jak w FermCalc a do tego bardzo różniący się od tego we wzorach uproszczonych. Słusznie prawisz - popełniłem błąd w obliczeniach. Do refermentacji dodajesz dodatkowy cukier, a cukier + drożdże = alkohol + co2 - stąd nagazowane piwo i nieco więcej alkoholu, którego dodatkowa ilość zależy też od poziomu nagazowania. Przyjmuje się zwykle uśrednioną wartość 0,4%. Tak, już z poprzedniego Twojego postu było jasne skąd ten alkohol. Chodziło mi tylko o to, że wcześniej nigdzie się tego nie doczytałem że dodaje się 0,4% i że sam na to nie wpadłem. Dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 1kg cukru w 20 litrach zwiększa blg o 5 Z jakiego wzoru tak wynika? Według programu FermCalc jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15' date='5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to ilość brzeczki wzrośnie do 20,6 litra a gęstość tej brzeczki wzrośnie do 19,3°Blg (czyli 4,3 a nie 5). [b']Korzystając ze wzorów zamieszczonych na poprzedniej stronie przez darko[/b] można wyliczyć że jeśli do 20 litrów brzeczki o gęstości 15,5°Blg dodamy 1 kg cukru (bez wody) to gęstość tej brzeczki wzrośnie do 20,2°Blg. Z tym że te wzory nie uwzględniają tego że wsypując cukier zwiększa się objętość brzeczki więc gęstość nieco spada. Pytanie tylko czy przy takich danych wyjściowych spadnie o 0,9°Blg bo wtedy zgadzałoby się to wyliczeniami otrzymanymi z FermCalc. Alkohol wg podanego wzoru + dodatkowo dolicza się standardowo 0,4% przy gazowaniu w butelkach (o ile w butelkach gazujesz) A to tego nie wiedziałem że przy refermentacji w butelkach należy doliczyć 0,4%. Znaczy się wszystkie moje dotychczasowe piwa mają więcej alkoholu niż sądziłem. z czego to wynika? na podstawie wzoru , który podałem ok może nie będzie dokładnie 5 blg, może to będzie 4,7blg , ale kto dokładnie na cukromierzu tego wszystkiego dojdzie - nawet przy pomyłce 0,5 blg sam wrzucałem cukier kilkanaście razy - obliczałem na podstawie tego wzoru i mierzyłem cukromierzem po wrzuceniu na etapie chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mero Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Ostatnio warzyłem RIS`a, a przy okazji wyszedł mi "cienkusz" 14 Blg (19 litrów), do którego chciałem dodać podczas fermentacji 1 kg cukru muscovado. Obawiam się jednak, że fermentacja już się zakończyła lub jest temu bliska (piwo zadane drożdżami US-05, półtorej saszetki, po 7 dniach zeszło do 3 Blg - jest to pierwszy pomiar). Domyślam się, że najlepiej jest dodawać cukier, gdy fermentacja jest już zaawansowana. Tak też podaje wiki: "Gdy robimy duże piwo ze znacznym wkładem cukru (np. tripel), można go nie dodawać od razu, ale dopiero w połowie fermentacji, żeby drożdże zjadły najpierw mniej strawne cukry." Czy dobrym pomysłem jest dodanie cukru, gdy fermentacja już się właściwie skończyła? Dodatek 1 kg cukru i 1 litra wody powinien podbić ekstrakt o ok. 3 Blg. Obawiam się takiej sytuacji, w której drożdże na tyle zwolnią pracę, że w wyniku 2 pomiarów dokonanych w odstępie 48 h uznam błędnie, że fermentacja po dodaniu cukru już się skończyła, piwo zejdzie mi np. z 14+3 Blg do 4 Blg i będę mieć granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Możesz go doadać jak się fermentacja zakończy, drożdże na pewno się ucieszą i chętnie wnowią pracę z tym kilogramem cukru Ja na Twoim miejscu w ogóle bym tego cukru nie dodawał, ale to już moje indywidualne preferencje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Spokojnie możesz dodawać cukier, najlepiej rozpuszczony w odrobinie wody, w trakcie fermentacji. Ilość potrzebną do skorygowania Blg oblicz najlepiej jakimś programem. czy taki cukier z wodą (lub glukozą) powinno się pogotować ? dużo osób twierdzi że nie - że on jest wystarczająco czysty by nie wdała się infekcja ... jak z tym jest gotowac czy nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Przegotować. Do refermentacji też się przecież gotuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 czy taki cukier z wodą (lub glukozą) powinno się pogotować ? dużo osób twierdzi że nie - że on jest wystarczająco czysty by nie wdała się infekcja ... jak z tym jest gotowac czy nie ? Cukier dobrze się rozpuszcza w gorącej wodzie. Czystego cukru bakterie nie ruszą. A teraz uwaga zaskoczenie miesiąca: dlaczego na opakowaniach cukru nie ma daty przydatności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Cukier dobrze się rozpuszcza w gorącej wodzie. Czystego cukru bakterie nie ruszą. A teraz uwaga zaskoczenie miesiąca: dlaczego na opakowaniach cukru nie ma daty przydatności? sam w sobie jest środkiem konserwującym - but why ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksiegarz5 Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Witam Podepnę się pod temat, bo mam nurtujące mnie pytanie odnośnie Blg i dodawanego cukru ... Na początku października zrobiłem friut ale. Warka 20l o Blg początkowym 16. Po dziesięciu dniach burzliwej zeszło do 8,5* Blg. Piwo podzieliłem na trzy części. Do części dodałem owoców mrożonych, do części soku owocowego. I teraz. Mam 7l piwa o Blg 8,5*. Dodałem do niego 320ml soku wiśniowego o Blg 10,5. Jak to teraz obliczyć? Ile będzie miał friut ale TERAZ? Z dodaniem 1 kg cukru i obliczeniem Blg nie było by problemu, a tutaj. Jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 witam proszę o wsparcie: mam do zabutelkowania stouta 15blg , spadło do 4blg po 21 dniach ( 14 burzliwa, 7 cicha) mam 8lt piwa i nie chce przegazować, według kalkulatora nasycenia powinienem dać 21gr a trochę mi się to wydaje dużo. co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 3 minuty temu, deep floyd napisał: mam 8lt piwa i nie chce przegazować, według kalkulatora nasycenia powinienem dać 21gr a trochę mi się to wydaje dużo. co o tym myślicie? Ja myślę, że Ci się tylko wydaje A Ty myślisz, że innym kalkulatory inaczej działają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 Teraz, Dr2 napisał: A Ty myślisz, że innym kalkulatory inaczej działają? liczę na doświadczenie starszych piwowarów bo już jedno aipe przegazowalem licząc na kalkulatorze i serduszko zabolało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 4 minuty temu, deep floyd napisał: bo już jedno aipe przegazowalem licząc na kalkulatorze ale to nie kalkulator się pomylił tylko Ty rozlewając np. niedofermentowane piwo lub przyjmując błędne założenia deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 28 minut temu, deep floyd napisał: mam 8lt piwa i nie chce przegazować, według kalkulatora nasycenia powinienem dać 21gr a trochę mi się to wydaje dużo Wychodzi na 24 l 60 g cukru, niby jest ok, ale jak masz jakaś mikro infekcje to żadne kalkulatory Ci nie pomogą i tak się przegazuje. deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 18 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2017 18 minut temu, Dr2 napisał: ale to nie kalkulator się pomylił tylko Ty rozlewając np. niedofermentowane piwo lub przyjmując błędne założenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się