zgoda Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Pod tym linkiem: http://www.mexeo.pl/dwutlenek-chloru/kalkulator-ppm.html jest kalkulator obliczania stężeń dwutlenku chloru dla koncentratu Armex 5 lub Mieszaniny Aktywnej (ARMEX 2000). Jakoś wcześniej go nie zauważyłem' date=' skończyło się uciążliwe przeliczanie .[/quote']Super sprawa. Szkoda że jak ci wyłączą prąd, nie będziesz miał dostępu do netu, czy strona przestanie istnieć będziesz musiał wrócić do uciążliwego przeliczania Uciążliwego? 200ml Armexu, 200ml Mexacidu i 4.6l wody daje 5l roztworu 2000ppm (instrukcja sporządzania jest na etykiecie!), do dezynfekcji rozcieńczasz 1:10, czyli np. 500ml roztworu + 4.5l wody. Ludzie, nie dajmy się zwariować... Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Super sprawa. Szkoda że jak ci wyłączą prąd, nie będziesz miał dostępu do netu, czy strona przestanie istnieć będziesz musiał wrócić do uciążliwego przeliczania Nie koniecznie, zapisujesz stronkę jako typ: archiwum strony www(jeden plik) i ładnie działa bez połączenia z internetem(przetestowane w Opera) . edit 200ml Armexu, 200ml Mexacidu i 4.6l wody daje 5l roztworu 2000ppm (instrukcja sporządzania jest na etykiecie!), do dezynfekcji rozcieńczasz 1:10, czyli np. 500ml roztworu + 4.5l wody. Ludzie, nie dajmy się zwariować... No ale musisz rozrobić najpierw większą ilość roztworu aktywnego a kalkulator już od razu wylicza ci potrzebną ilość r-ru roboczego o odpowiednim stężeniu ppm(przydatne przy niskich stężeniach i małej ilości) razem z potrzebną ilością r-ru aktywnego. Więc rozrabiasz tylko tyle ile potrzebujesz, dla mnie to duże ułatwienie. Pewnie że zawsze można przeliczać na piechotę, ale jak jest narzędzie to ułatwiające to czemu z niego nie korzystać . Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Pod tym linkiem: http://www.mexeo.pl/dwutlenek-chloru/kalkulator-ppm.html jest kalkulator obliczania stężeń dwutlenku chloru dla koncentratu Armex 5 lub Mieszaniny Aktywnej (ARMEX 2000). Jakoś wcześniej go nie zauważyłem' date=' skończyło się uciążliwe przeliczanie .[/quote']Super sprawa. Szkoda że jak ci wyłączą prąd' date=' nie będziesz miał dostępu do netu, czy strona przestanie istnieć będziesz musiał wrócić do uciążliwego przeliczania [/quote'] Uciążliwego? 200ml Armexu, 200ml Mexacidu i 4.6l wody daje 5l roztworu 2000ppm (instrukcja sporządzania jest na etykiecie!), do dezynfekcji rozcieńczasz 1:10, czyli np. 500ml roztworu + 4.5l wody. Ludzie, nie dajmy się zwariować... Chyba, że ktoś zużywa mniej: 25 ml Armexu + 575 ml wody + 25 ml Mexacidu i do butelki po kubusiu. A potem 150 ml roztworu wlewasz do 1,5 l butelki po wodzie i uzupełniasz kranówą do pełna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 niedługo będzie potrzeba strony żeby policzyć palce u rąk i nóg jednocześnie... u mnie w restauracji żaden z kierowników nie był w stanie odczytać wodomierza :rolleyes: jeszcze trochę i wrócimy z powrotem na drzewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 z tym wodomierzem to ładnie pojechałeś, nie wierzę że kierownik nie potrafi odczytać cyferek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 potrafił metry sześcienne, ale części już nie. A jak zacząłem mówić "tu masz dziesięciotysięczne części metra sześciennego" to już zupełnie zgłupiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 potrafił metry sześcienne, ale części już nie. A jak zacząłem mówić "tu masz dziesięciotysięczne części metra sześciennego" to już zupełnie zgłupiał. Wiktor może moje matematyczne dyletanctwo nie jest aż tak daleko posunięte ale po części rozumiem takich ludzi. Ja po 3 latach od matury wszystko liczę na kalkulatorze - może poza działaniami typu 5x6 ( często dla pewności - bo nie mam zaufania do własnych zdolności ) bo zupełnie wyszedłem z wprawy. Matematyka była dla mnie koszmarem przez który musiałem przebrnąć i jestem szczęśliwy, że się skończył raz na zawsze. I pewnie za kilkanaście lat będę pamiętał i umiał jeszcze mniej. Dlatego właśnie jestem w stanie zrozumieć ludzi jak twój kierownik Żeby post nie był do końca off topem dodam tylko, że zgoda i olo333 uzmysłowili mi jak proste może byc użytkowanie clo2 i dzisiaj postanowiłem, że z końcem miesiąca zakupie ten specyfik koniec z ACE w moim browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 podłączę się pod wypowiedź slotish'a a nawet podłącze pod zakup Cl02... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2011 (edytowane) Taka ciekawostka, nie żebym zachęcał kogoś do spożywania ClO2 Edytowane 3 Października 2011 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Nie wiem czy rozwieję wątpliwości co do wpływu clo2 na smak i zapach piwa ale zdarzyło się że wleciało mi kiedyś przypadkiem dość sporo gotowego clo2 do fermentującego piwa (doliczyć jeszcze to co zostało na ściankach fermentatora i już jest tego sporo) i po całym procesie fermentacji, później butelkowania (też użyte clo2) w piwie nie było czuć żadnych odsrtaszających smaków, zapachów czy innych organoleptycznie zauważalnych skutków działania clo2. Dziękuję. Tyle w temacie. Przekonałem się do clo2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Nie wiem czy rozwieję wątpliwości co do wpływu clo2 na smak i zapach piwa ale zdarzyło się że wleciało mi kiedyś przypadkiem dość sporo gotowego clo2 do fermentującego piwa (doliczyć jeszcze to co zostało na ściankach fermentatora i już jest tego sporo) i po całym procesie fermentacji, później butelkowania (też użyte clo2) w piwie nie było czuć żadnych odsrtaszających smaków, zapachów czy innych organoleptycznie zauważalnych skutków działania clo2.Dziękuję. Tyle w temacie. Przekonałem się do clo2 Sporo, przypadkiem? Inne rzeczy też Tobie wpadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Sporo, przypadkiem? Inne rzeczy też Tobie wpadają Póki nie trzeba za nie płacić przez 25 lat nie ma się co przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Skoro fermentacja dobiegła do końca bez problemów to chyba aż tyle tego ClO2 nie wpadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 zaciągnęło z rurki fermentacyjnej. Więc to sporo to po prostu nieco większa ilość niż ta, która zostaje na ściankach naczynia po wypłukaniu go roztworem ClO2. A Wy to zaraz za słówka łapiecie Happy Halloween czy jakoś tak :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Happy Halloween czy jakoś tak Precz z amerykańskimi wynalazkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Happy Halloween czy jakoś tak :) Precz z amerykańskimi wynalazkami. No wlasnie! Mozna zaczac od na przyklad... moda na warzenie piwa w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Jaka jest trwałość roztworu roboczego (roztwór aktywny rozcieńczony w stosunku 1:10)? Trwałość RA wyczytałem koło miesiąc, ale RR? Mam cały litr w spryskiwaczu do kwiatków i pewnie zanim cały zużyję (do dezynfekcji butelek głównie) to miną ze 2-3 miesiące. Aha i czy RR może uszkodzić jakoś w czasie ten spryskiwacz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Jaka jest trwałość roztworu roboczego (roztwór aktywny rozcieńczony w stosunku 1:10)? Trwałość RA wyczytałem koło miesiąc, ale RR? Mam cały litr w spryskiwaczu do kwiatków i pewnie zanim cały zużyję (do dezynfekcji butelek głównie) to miną ze 2-3 miesiące.Aha i czy RR może uszkodzić jakoś w czasie ten spryskiwacz? Roztwór roboczy jest trwały przez kilka godzin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Jaka jest trwałość roztworu roboczego (roztwór aktywny rozcieńczony w stosunku 1:10)? Trwałość RA wyczytałem koło miesiąc' date=' ale RR? Mam cały litr w spryskiwaczu do kwiatków i pewnie zanim cały zużyję (do dezynfekcji butelek głównie) to miną ze 2-3 miesiące.Aha i czy RR może uszkodzić jakoś w czasie ten spryskiwacz?[/quote'] Roztwór roboczy jest trwały przez kilka godzin. Tyczy się to roztworu w spryskiwaczu czy ogólnie?, bo u mnie w butelce dość długo. Sprawdzam po kolorze i zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Nie zostawiłbym go tam właśnie ze względu na spryskiwacz. Podejrzewam, że z czasem może coś w nim uszkodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Tyczy się to roztworu w spryskiwaczu czy ogólnie?, bo u mnie w butelce dość długo. Sprawdzam po kolorze i zapachu. W szczelnej butelce i ciemnym miejscu może trochę dłużej ale ogólnie ClO2 jest nietrwałe (i dlatego właśnie ma tak silne właściwości dezynfekcyjne). Ponadto spryskiwacz nie jest szczelny i łatwiej dwutlenek chloru z niego ulatuje. Czasami trzymam ClO2 w szczelnie zamkniętym fermentorze przez kilkadziesiąt godzin i po tym czasie woda jest już praktycznie bezbarwna czyli pozbawiona składnika aktywnego. Ogólnie można przyjąć, że roztwór roboczy jest do natychmiastowego użycia a nie do przechowywania (do tego służy r-r aktywny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 ...Ogólnie można przyjąć, że roztwór roboczy jest do natychmiastowego użycia a nie do przechowywania (do tego służy r-r aktywny) Wywróciłeś mój ClO2 'świat' do góry nogami Przechowuję rr tygodniami, pewnie wszystko można wytłumaczyć fartem... ... i oby tak było nadal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 też tak robiłem,ale się wyleczyłem z oszczędności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Bywa że w fermentorze tydzień lub trochę więcej. Kolor i zapach trzyma. ps. czy ważna jest temp roztworu, teraz ma np 5°C?Czy spadają właściwości dezynfekujące? Edytowane 23 Listopada 2011 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Bywa że w fermentorze tydzień lub trochę więcej. Kolor i zapach trzyma.ps. czy ważna jest temp roztworu, teraz ma np 5°C?Czy spadają właściwości dezynfekujące? Na pewno spada szybkość dezynfekcji, znaczy dłuższy kontakt jest potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się