Dagome Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 A zastanawiam się czy ktoś wie albo się domyśla dlaczego w tym kalkulatorze jest trzecia możliwość "gotowe piwo". Myślę' date=' że pozwala odgadnąć ekstrakt piwa o którym nic nie wiemy.[/quote'] Próbował ktoś kiedyś zmierzyć w taki sposób otwartą butelkę piwa, żeby sprawdzić na ile jest to dokładne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Moje piwo GRAN CHAMPION było badane w browarze w Żywcu i Cieszynie chronometrem gazowym, o były badania fizykochemiczne. Nasze domowe pomiary okazały się trochę niedokładne. W tej chwili nie pamiętam szczegółów, ale mogę sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Moje piwo GRAN CHAMPION było badane w browarze w Żywcu i Cieszynie chronometrem gazowym, o były badania fizykochemiczne. Nasze domowe pomiary okazały się trochę niedokładne. W tej chwili nie pamiętam szczegółów, ale mogę sprawdzić. Coś pamiętam, miałeś chyba sporo alkohol zaniżony. A ekstrakt też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ekstrakt chyba też. Musiałbym to poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 U siebie też przysiągłbym, że piwa wychodzą w praktyce mocniejsze niż wynikałoby z obliczeń Pro Mashem. Szczególnie te mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Czy taki refraktometr do czegoś się nadaje? Z przesyłką wychodzi ok 100zł. Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 no raczej powinien się nadawać, daj znać jak będziesz kupować to przy zakupie kilku będzie jeszcze taniej bo przesyłka się rozłoży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 To jest chyba dokładnie to co u nas na allegro było po jakieś 140 PLN. Kupiłem, nie narzekam - wymaga kalibracji co kilka użyć. Czemu - nie wiem, ale jak mam podejrzane wyniki - to sprawdzam na wodzie, i czasem trzeba podkręcić. Polecam, bo duża wygoda - kropelka stygnie szybko, a i temperatura nie musi być dokładna - ma korekcję chyba +/-10°C . No i to tylko kropelka. Pipetke tylko trzeba sobie lepsza dokupić - taka nędzna moim zdaniem jest. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 no raczej powinien się nadawać, daj znać jak będziesz kupować to przy zakupie kilku będzie jeszcze taniej bo przesyłka się rozłoży Koszt będzie niższy, ale mogą dowalić cło lub zatrzymać paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 ja mogę wyciągnąć szklaną można ją wysterylizować i się przy pobieraniu nie zakazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Ja używam od 1,5 roku i jeszcze nie kalibrowałem. Sprawdzam od czasu do czasu na wodzie i jest ok. Czy rzeczywiście inni też tak dużo kalibrują te urządzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adanjan Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Czy rzeczywiście inni też tak dużo kalibrują te urządzenia? mego używam ok 3 lata i nie kalibrowałem go jeszcze. Używam go głównie do oceny wysłodków, finalny baling potwierdzam na koniec balingometrem i różnica jest w zakresie max +/- 0,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 No to mój felerny widać - pół roku i wymaga korekt. Ale i tak przydatny. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Mam podobny. Sprawdza się. Nie wyobrażam sobie warzenia bez niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 może jakieś wspólne zamówienie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Macie jakieś doświadczenia z przesyłaniem z Chin 3-4 sztuk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Macie jakieś doświadczenia z przesyłaniem z Chin 3-4 sztuk? Tak musisz sprawdzić jakie cło jest na ten sprzęt i stawka podatkowa jeśli wysyłka pocztą polską to nawet jeśli sprzedawca zadeklaruje wartość 30 ojro to i tak pójdzie na urząd celny ja tak miałem urząd poprosił o wydruki z pejpala i byłem udupiony. poczta polska wszystko co idzie z chin wysyła na cło. Inaczej wygląda sprawa jeśli wysyłka kurierem bo u nich paczka dopiero po przekroczeniu jakiejś tam wartości zadeklarowanej idzie na cło nie pamiętam jakie to stawki ale chyba to było 100 albo 150 ojro w ups. Warto pogrzebać po innych forach bo ja nie pamiętam wszystkiego aktualne stawki http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/help_PL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Wychodzi mi taryfa 0% i VAT 22%, albo nie umiem korzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Wychodzi mi taryfa 0% i VAT 22%, albo nie umiem korzystać. to jak pójdzie na cło musisz udowodnić że to dla ciebie a nie na handel to może i ci na ten podatek przymkną oko ale najlepiej dowiedzieć się u kuriera jaki mają ten próg dogadać się z wysyłającym żeby zadeklarował niższą sumę i idzie bez problemu z urzędem celnym jest trochę użerania papiery telefony itp. lepiej omijać z daleka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekm Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 kupowałem w stanach części samochodowe , jeśli wysyła firma i wystawia rachunek to clą i podatkują bez pytania jeśli wysyła ktoś prywatnie jako używany towar to nie ma cła i podatku pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 można by poprosić Scoobiego, żeby wysłał jako "złom" dla zacofanych kolegów zza oceanu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Jescze uwaga co do pomiarów gotującej się brzeczki: przed pobraniem próbki brzeczkę należy zamieszać, a próbkę schłodzić. Ostatnio robię więcej prób i zastanawiam się skąd są różnice. Otóż brzeczkę po warzeniu schładzam przez dwa wymienniki i dalej przez pompę do tanka. Brzeczka ma 24°C. Po odpięciu złączy zawsze coś kapnie i sprawdzam °BRIX. Wczoraj pokazało 28,5 w oku. Próbka z kotła (jeszcze ciepła) pokazała też 29,5. Poczekałem do dziś rana wymieszałem w tanku co było i pokazało 25,7 (temp. 22°C). Różnica między wczorajszymi pomiarami (27,4-28,3°Blg) a dzisiejszym 24,7°Blg jest znacząca. Czy ktoś z mógł by się do tego odnieść (wiem, że browar to nie apteka). Który pomiar jest bardziej prawidłowy? Czy po wymieszaniu w tanku (natlenienie) może sfałszować pomiar (po fermentacji to już wogóle)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 (edytowane) Też miałem takie przykre doświadczenia z refraktometrem - czasem pomiar był zupełnie od czapy, 2-3 stopnie różnicy, bez powodu. Przeczytaj mój artykuł w Piwowarze, nr. 0. Edytowane 23 Września 2010 przez coder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 nie wiem czy przy pobieraniu małej gorącej próbki z kotła, nie chłodzi się ona przez parowanie wody co może zwiększać ekstrakt. od niedawana mam refraktometr, nawet z możliwością termostatowania próbki, ale jakoś wolę wziąć probówkę i ją schłodzić pod kranem i zbadać pływakiem. Przy pobieraniu takich małych próbek pojawia się problem aby była ona reprezentatywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Ja też miałem różnice. Tak jak i Wy zastanawiałem się nad powodami tak różnych pomiarów. Jedno co stwierdziłem bardzo istotne jest mocne zamieszanie brzeczki przed pomiarem, szczególnie przy mocnych piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się