hrapek Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Wygląda więc na to, że zwykły areometr daje bardziej pewne wyniki? No cóż, wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne Chociaż widzę więcej plusów dodatnich: małe próbki szybko stygną oraz autokorkta temperatury. To mocne argumenty za. Jak będę warzył częściej (na emeryturze ), to sobie obstaluję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2010 Za każdym razem jak miałem różne pomiary to wydaje mi się, że to były błędy w obsłudze albo źle pobrana próbka do badania. Nie chce mi się wierzyć że sam refraktometr by był aż tak złośliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 A mi się zdaję że będzie tak jak pisze Wena. Trzeba dobrze wymieszać. A czy to refraktometr czy zwykły areometr to będzie błędnie pokazywał- tylko refraktometrem szybciej zauważamy błędy w pomiarze, bo kto leje 3-5 razy pełną menzurkę do areometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Cześc A mi się zdaję że będzie tak jak pisze Wena. Trzeba dobrze wymieszać. Tu się zgodzę z przedmówcami, dobre zamieszanie to połowa sukcesu. Sam ostatnio padłem ofiarą własnego lenistwa i miałem problem z odczytem na cukromierzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 A mi się zdaję że będzie tak jak pisze Wena. Trzeba dobrze wymieszać. Tu się zgodzę z przedmówcami' date=' dobre zamieszanie to połowa sukcesu. Sam ostatnio padłem ofiarą własnego lenistwa i miałem problem z odczytem na cukromierzu.[/quote'] +1 Przez brak mieszania miałem w ostatnią niedzielę różnicę -4°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Ostatnio kupiłem refraktometr. Na eBayu pojawiły się oferty z Anglii. Odpada cło bo w granicach UE. Przesyłkę wysłaną 6.02 otrzymałem 15.02 I to pocztą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 8 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2011 Moja metoda na schłodzenie brzeczki do pomiaru cukromierzem zajmuje 2 minuty.Wlewam potrzebną ilość do gumowej rękawiczki wkładam do zimnej wody cały czas rękawiczką mieszam temperatura szybko spada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Gdy mierzycie końcowy Blg refraktometrem żeby wynik był prawidłowy trzeba przeliczyć.Korzystając z programu ProMash, obliczyć ekstrakt brzeczki nastawnej.Pytanie z jaką dokładnością wychodzą te obliczenia. edit elroy: przeniesione z wątku o areometrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) 1. Alcohol By Volume ABV=(277.8851-277.4(SG)+0.9956® +0.00523(R2)+0.000015(R3)) X (SG/0.79) 2. Specific Gravity SG=1.001843-0.002318474(OG)-0.000007775(OG2)-0.000000034(OG3)+0.00574 ®+0.00003344(R2)+0.000000086(R3) Accuracy: .2° Plato/ 0.0008 SG/ .25% ABV Where: ABV=Percent Alcohol by Volume SG=Specific Gravity of the Beer (In SG units) R=Refractometer Reading of the Solution (In Brix) OG=Original Gravity of the Beer (In Degrees Plato) Ostatnio korzystajac z tych wzorow wyszlo mi iz piwo przy OG=17°Blg i R=7 Brix odfermentowalo do SG=1.001862983 co daje ~0.5 °Blg. Niestety nie przeprowadzilem pomiarow areometrem wiec ciezko mi powiedziec czy piwo naprawde tak nisko odfermentowalo, ale zastanawia mnie czy jest to mozliwe? Z ciekawosci przeliczylem tez calosc przy podaniu R=8 Brix i otrzymalem SG=1.008119117 (2.1°Blg) co juz jest bardziej realna wartoscia. Edytowane 6 Września 2011 przez JakubS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 6 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Z tego co mi się wydaje to te wzory są na przeliczenie dokładnej ilości cukru jaki pozostał w piwie. Areometr pokazał by więcej bo uwzględnia nie tylko cukier (do takiego pomiaru większość osób jest przyzwyczajona). Edytowane 6 Września 2011 przez rosek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Mam zamiar kupić Refraktometr,pytanie czy ten z Allegro będzie dobry lub jaki polecacie. http://allegro.pl/refraktometr-reczny-brix-piwo-0-32-rsg-100atc-i2028401772.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prome Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 maxhot mam taki sam, też nowy, ale za niższą cenę, z wysyłką 150zł, oszczędzasz ponad 20zł, jak coś to PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Mam zamiar kupić Refraktometr,pytanie czy ten z Allegro będzie dobry lub jaki polecacie. http://allegro.pl/re...2028401772.html Ja mam identyczny bardzo dobrze się sprawuje. Jednak jak chcesz używać go do piwa fermentującego musisz robić FFT żeby mieć jakiś punkt odniesienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie musisz. Są wzory pozwalające wyliczyć aktualny ekstrakt pozorny przy znanym startowym ekstrakcie i wsp. załamania światła. Chyba wszystkie programy wspomagające warzenie mają takie obliczenia zaimplementowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Nie musisz. Są wzory pozwalające wyliczyć aktualny ekstrakt pozorny przy znanym startowym ekstrakcie i wsp. załamania światła. Chyba wszystkie programy wspomagające warzenie mają takie obliczenia zaimplementowane. Tylko jak ja z tych przeliczeń korzystałem to różnica w pomiarze refraktometrem a balingomierzem wynosiła jakieś 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 11 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2012 Wczoraj o tym wspominałem na czacie, moim zdaniem do końcowego pomiaru zawartości cukru tzw FG niezbędny jest aerometr, ponieważ da wiarygodny wynik, natomiast do kontroli fermentacji, jej przebiegu (blg spada, nie spada) itg można używać refraktometru do woli i przeliczać wg wzorów. Rożnica nawet 0,5 blg przed butelkowaniem to wg. mnie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 (edytowane) W zeszły weekend "świat mi się zawalił" kiedy odkryłem że moj świeżo zakupiony refraktometr pokazuje 5 Brix po fermentacji a ballingomierz 1.5 blg. Z czystą wodą i brzeczką ok 15 BLG pokazywały identycznie (tzn. 15.5 BLG i 14.8 Brix = 1.04 jak mówi teoria). Po przeczytaniu tego wątku już rozumiem o co chodzi (pewnie bym nie wydał stówy gdybym to wiedział) ale czy dobrze myślę że można sobie stworzyć tabelę która będzie mówiła - dla danego OG i danego Brix mamy takie a takie FG? Zakładając oczywiście stałą temperaturę 20 C. Edit: Znalazłem taki kalkulator http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/ Wynika z niego że rozrzut FG między 4 a 5 brix jest ogromny przy piwach 12-15 BLG więc faktycznie nie jest to dobry przyrząd do pomiaru takiej mieszaniny jak gotowe piwo. Poza tym 14.8 brix dzieli się przez 1.04 a nie mnoży wiec 15.5 też się nie zgadza ale to wydaje mi się że na niekorzyść gęstościomierza tym razem. Faktycznie chyba przy warzeniu pryzmat a przy rozlewie ballingomierz lepszy... Edytowane 9 Maja 2012 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 No cóż zawsze lepiej mierzyć dwoma przyrządami. Jednak nie przesadzałbym z brakiem dokładności. Przy nastawnym ekstrakcie 12°Blg i odczycie FG 6°Bx przeliczony ekstrakt pozorny to 2,2°Blg. Typowo jest 5 działek na 1°Bx więc dokładność +/-0,2°Bx daje nam przedział 1,9°Blg - 2,56°Blg. Podziałka typowego areometru to 1°Blg a więc odczytałbyś zapewne FG=2°Blg. Przeliczenia zaczerpnięte z ProMasha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Zależy czy potrzebny pomiar końcowego Blg. Ja to robię tak, że korzystając z FFT sprawdzam ile na końcu pokazuje refraktometr. Potem trzeba czekać aż piwo przefermentuje do tego poziomu i już wiadomo, że to koniec fermentacji. coder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Zawsze mozna uzywac splawika i refraktometru. Do wyliczenia koncowego Blg. uzyj programu "Średnia" wstawiasz poczatkowe Blg i koncowe program sam ci wyliczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 17 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Natknąłem się na alternatywny wzór obliczania SG (tu FG). Autorem jest Sean Terrill: 1. FG = 1.0000 – 0.00085683*RIi + 0.0034941*RIf http://seanterrill.c...ter-fg-results/ Formułka ponoć bardzo dokładna. Bazując na tym wzorze obliczałem kolejno ( http://www.realbeer....ttenuation.html ) 2. Plato = 668.72*FG - 463.37 - 205.347 * FG * FG 3. Plato korekta alk. = 0.1808*OE + 0.8192*Plato Wyniki opierające się na wzorze Terrilla różnią się od tych z innych kalkulatorów czy toolkitów. Autor zamieścił również kalkulator i arkusz do pobrania: http://seanterrill.c...ter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Ja mam ciekawą sytuację, początkowy brix 15,9, końcowy 8,2, co daje 3,13 BLG według toolkita, zmierzyłem też areometrem i pokazało mi 4,2BLG przy czym na wodzie areometr pokazuje ok. -1BLG, więc wyniki wg niego to 5,2BLG to jest różnica ponad 2 ballingów względem refraktometru! Czemu wierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Odgazowałeś próbkę piwa do pomiaru areometrem? IMHO CO2 zawyżył wynik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Nie odgazowałem, może tu tkwi problem, jednak czy gaz mógłby podnieść areometr aż o 2 stopnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Raczej nie aż tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się