josefik Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Panowie, dajcie już spokój - nie ma zimy, idą Święta, trzeba się radować Dzisiaj jeszcze można sobie poszczekać, dopiero jutro ludzkim głosem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 kilka linków, zainteresował mnie temat polerowania KO jako taki. http://www.nierdzewka.com/techn/art_techn/pdf/polerowanie_i_szlifowanie.pdf http://www.investa.pl/oferta/stal_nierdzewna_szlifowanie_polerowanie.html http://www.suebob.com/index.php?option=com_content&view=article&id=54 (jedyne co by się przydało to "przełożyć" na polskie warunki oznaczenia tarcz (#5, #2) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Rewelacyjna huśtawka nastrojów . Szkoda że nie można oceniać postów. w razie czego ten ma u mnie 10/10. w zasadzie to po to jest reputacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechu_k Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 No właśnie dzisiaj wszyscy tacy kłótliwi (świąteczna gorączka?). A co do polerowania to mam jedno pytanie: PO CO? Podczas używania taki keg się uświni, potem doczyścić to to masa roboty, do tego jakakolwiek ryska lub obicie działa na nas nieco deprymująco. I taka opowieść z życia wzięta W zeszłym roku postanowiłem wypolerować sobie felgi aluminiowe. Zrobiłem jedną - wyglądała super. Zostawiłem na jakiś czas robotę (kilka tygodni) i gdy wróciłem felga już nie wyglądała tak pięknie (leżała tylko w piwnicy). Wyczyściłem ją, przeleciałem jeszcze raz pastą polerską i pomyślałem, że będę to musiał robić za każdym razem gdy ubrudzę koła, z tym że dostęp będę miał dużo gorszy - felgi na samochodzie i założona opona. Podarowałem sobie temat. Parafrazując powiedzenie kolegów z forum: Browar to nie muzeum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 Rewelacyjna huśtawka nastrojów . Szkoda że nie można oceniać postów. w razie czego ten ma u mnie 10/10. w zasadzie to po to jest reputacja Przejęzyczenie, chodziło mi o cały wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 23 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2010 misiu 36 100 oddaj tego kega firmie Zepter, oni garnki tak polerują, że są jak nowe. Ale chyba będzie taniej kupić nowego? Albo jak piszą koledzy olać to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Kup w sklepie Stal-Fix żel do stali nierdzewnej.Kosztuje parę zł. a wystarczy na długi czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Polerowanie kega (oraz wszystkich maszyn i urządzeń spożywczych) to niemądry pomysł, bo po jakimś czasie wypolerowane powierzchnie robią się brzydkie i ponoć zaczynają korodować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Ponoś zależy od tego czym się czyści. Do polerowania widziałem szcztorkę do nierdzewki, nawet taką posiadam, ale nie mam czasu na pierdoły, dla mnie to szoda czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Nierdzewność polega na utworzeniu warstwy tlenku, tak właśnie maja nowe KEGi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nierdzewność polega na utworzeniu warstwy tlenku, tak właśnie maja nowe KEGi. To co mają stare poza zaciekami i okopceniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Nierdzewność polega na utworzeniu warstwy tlenku, tak właśnie maja nowe KEGi. Obracam KEGami na tyle dużo, że widzę różnicę pomiędzy KEGiem wyprodukowanym w 2006-2009r a wyprodukowanym np. w 1996r. Różnica polega na zmatowiałej powierzchni, co świadczy o wytworzeniu się tlenków. Kegi z lat 2005-2010 są najczęściej lśniące. Moim zdaniem nie warto inwestować w polerowanie, bo i tak z czasem powierzchnia zmatowieje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cieniowit Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Witam, Tak sobie czytam stary temat i pomyślałem, że może jeszcze kogoś czasem to interesuje, to odpiszę... Kegi są wykonane ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (AISI 304 lub AISI 316L) - nie jestem pewny, choć myślę, że raczej nierdzewnej. "Nierdzewność", jak ktoś raczył był to nazwać, nie polega na wytworzeniu żadnej warstwy tlenków w tym przypadku, tylko na odpowiednich dodatkach stopowych stali (w tym przypadku 18% chromu i 10% niklu o ile pamiętam dobrze). Kegi w obrocie są mocno eksploatowane, podejrzewam więc, że aby wszelkie uszkodzenia powierzchni nie rzucały się mocno w oczy, wykonuje się nowe kegi najczęściej matowe i jest to celowy zabieg producentów. Jeżeli chodzi o szlifowanie i polerowanie nierdzewki, to słusznie ktośzauważył, że skutek ostateczny zależy od tego, czym się ją poleruje. Jeżeli użyjemy materiałów ze stali "czarnej" (np. szczotki ze zwykłego drutu) lub materiałów, które były używane wcześniej do obróbki stali "czarnej" (np. kamieni szlifierskich lub tarcz ściernych użytych choć raz na stali czarnej), wtedy powierzchnia nierdzewki nam skoroduje. Wynika to z faktu, że przy szlifowaniu lub polerowaniu powierzchni drobinki stali czarnej wkomponowują się w powierzchnię polerowanej nierdzewki i to one później korodują właśnie. Do szlifowania lub polerowania nierdzewki można używać wszelkich środków zdatnych do polerowania innych rodzajów stali (szczotki druciane, kamienie szlifierskie, papier ścierny, pasty polerskie) pamiętając tylko o tym, co napisałem powyżej. Od samego czasu nierdzewka nam się w żaden sposób nie powinna zmatowić, ani pokryć żadnymi tlenkami. Może się jedynie ubrudzić lub porysować - ewentualnie pod wpływem bardzo agresywnych środków może dojść do korozji (w miejscach mających kontakt z bardzo agresywnymi środkami powinno się stosować stal wyższej jakości - np. kwasoodporną AISI 316L). Takie tam pitu-pitu...ale Święta znowu się zbliżają i czas najwyższy butelkować... Pozdrowił, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Kegi są wykonane ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (AISI 304 lub AISI 316L) - nie jestem pewny, choć myślę, że raczej nierdzewnej Kwasoodpornej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cieniowit Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 Kegi są wykonane ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej (AISI 304 lub AISI 316L) - nie jestem pewny, choć myślę, że raczej nierdzewnej Kwasoodpornej Ale się szybko do mnie przypiął :-D ...a no właśnie...wszędzie, gdzie sprawdzam piszą: stal nierdzewna (w domyśle AISI 304). Nie wiem, czy się nie mylisz czasem. Skąd masz tą informację? Pozdrowił, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) Nie wyobrażam sobie żeby było inaczej, przy czyszczeniu dezynfekcji kegów stosuje się roztwory m. in. roztwory kwasów wiesz jak te kegi wyglądały po kilku takich cyklach. Ze stali nierdzewnej to masz beczułki 5l, poszukaj na forum co się z nimi dzieje przy przebywaniu jedynie w lekko kwaśnym środowisku jakim jest piwo. Mam warzelnie ze stali nierdzewnej /niekwasoodpornej/ i fermentatory z kwasoodpornej i kegów. Różnicę widać przy codziennym użytkowaniu. Edytowane 1 Grudnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cieniowit Opublikowano 1 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2012 (edytowane) W sumie racja...w końcu do dezynfekcji prawie wszędzie używają związków chloru...a to jak na zwykłą nierdzewkę ciut za mocne związki. ...z drugiej strony w komercyjnych browarach używają instalacji piwnych, tankofermentorów, zbiorników piwa gotowego (BBT) i wielu innych zrobionych ze zwykłej nierdzewki (304), do mycia stosują oprócz ługu sodowego (ten akurat nie jest szczególnie groźny), kwasów i jakoś to wszystko daje radę. Może różnica polega jedynie na dokładnym wypłukaniu chemii po użyciu...bo tam płukanie jest na wysokim poziomie...a u nas w domach to różnie z tym może być. O tych kegach 5l to też czytałem i dwie rzeczy mi przychodzą do głowy: 1. Dezynfekcja chlorem i słabe płukanie. 2. Lipna stal (nie tyle, że zły gatunek, co raczej wykonanie - stal ryżowa ). Dla poparcia tej drugiej wątpliwości podam taki przykład: widziałem w tym roku zamontowane w fabryce czekolady 70 sztuk kołnierzy Dn100 Pn16 ze stali nierdzewnej (304) - grubość #20mm, przez które przeciekała woda. Nie przez uszczelkę, czy spaw, tylko przez sam materiał. Dopóki tego nie zobaczyłem, to za Chiny nie chciałem uwieżyć. No ale jak się okazało, kołnierze były właśnie z Chin (stal ryżowa)...no i teraz jeśli chodzi o jakość wykonania pewnych rzeczy, to uwierzę we wszystko. Pozdrowił, Edytowane 1 Grudnia 2012 przez Cieniowit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 z drugiej strony w komercyjnych browarach używają instalacji piwnych, tankofermentorów, zbiorników piwa gotowego (BBT) i wielu innych zrobionych ze zwykłej nierdzewki (304) 316. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cieniowit Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Witam, Niestety nie zgodzę się. Pracuję w firmie budującej instalacje spożywcze i tutaj akurat mam pewność 100%. Montowałem w tym roku w browarze na Dolnym Śląsku dwa zbiorniki BBT plus do nich instalacje (w tym produktowe) oraz instalację do linii napełniającej puszki, a w tym momencie montuję cztery tankofermentory i dalsze instalacje do nich. Wszystko w stali nierdzewnej AISI 304. Tamte wcześniejsze instalacje hulają już kilka miesięcy, a ponadto starsze instalacje w tym browarze też są ze stali 304...i nie ma się do czego przypiąć. Żadnej korozji. Do mycia używają zarówno zasad, jak i kwasów, ale później całość jest BARDZO dokładnie płukana. Pozdrowił, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 kegi też są z 304 - jak dobrze poszukacie niektóre mają wybitą cechę 1.4301 ogółem do spożywki stosuje się 304 - ma porównywalne właściwości (przy zastosowaniu do spożywki) a jest sporo tańsza od 316 i łatwiej się obrabia. Z 316 zwykle jest zrobiona armatura - zawory złączki itp. a te beczki 5 litrowe są po prostu ze zwykłej magnetycznej stali tylko są polakierowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Montowałem w tym roku w browarze na Dolnym Śląsku dwa zbiorniki BBT plus do nich instalacje (w tym produktowe) oraz instalację do linii napełniającej puszki, Który browar na Dolnym Śląsku puszkuje piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 kegi też są z 304 - jak dobrze poszukacie niektóre mają wybitą cechę 1.4301 ogółem do spożywki stosuje się 304 - ma porównywalne właściwości (przy zastosowaniu do spożywki) a jest sporo tańsza od 316 i łatwiej się obrabia. Z 316 zwykle jest zrobiona armatura - zawory złączki itp. a te beczki 5 litrowe są po prostu ze zwykłej magnetycznej stali tylko są polakierowane. Zgodzę się Wiktor ale też stal stali nierówna, pisze jedynie z własnych obserwacji, garnki moje warzelne wykonane są z nierdzewnej niby garnki niemieckie /znając życie pewnie chińskie/. Wiec różnica w gatunku tej stali a tej z kegów jest znacząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Józku, z nierdzewnej czy kwasoodpornej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgodzę się Wiktor ale też stal stali nierówna, pisze jedynie z własnych obserwacji, garnki moje warzelne wykonane są z nierdzewnej niby garnki niemieckie /znając życie pewnie chińskie/. Wiec różnica w gatunku tej stali a tej z kegów jest znacząca. to jak z miedzią z marketów, tańsza parę złotych na metrze niż w sklepie hydraulicznym, niby ta sama, ale po 3 latach pruj ściany bo się zrobiło z niej sito.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Józku, z nierdzewnej czy kwasoodpornej? Ta z garnka raczej kwasoodporna nie jest, ma jeszcze blachy na śrutowniku z nierdzenej 4301 i tam to też wygląda dużo lepiej niż w tych garnkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się