kolomar Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 @jake, jakaś aluzja? Napiszę tak. Suche są zdecydowanie bardziej przewidywalne, jednak dobrze zebrana, świeża gęstwa po płynnych, użyta w ciągu kilku dni od zebrania, zadana w odpowiedniej ilości po poprawnie przebytej fermentacji daje moim zdaniem najlepsze rezultaty Ale trzeba wszystko zrobić dobrze od początku, czyli zrobić starter, żeby zadbać o szybki start fermentacji (przy nowej paczce drożdży) napowietrzyć, nie przetrzymywać piwa zbyt długo w fermentorze, aż do poprawnego zebrania gęstwy w dobrze wymyty, bezwonny słoik. Dodatkowo, koniecznie spróbować piwa robionego na tych drożdżach (no chyba, że jest na cichej). Jak smakuje dobrze, to można działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2012 (edytowane) Nie, piwa jak na razie wyszły dobre poza jednym, ale to wina infekcji. Po prostu mają inny smak niż się przyzwyczaiłem, np. Kolsch wyszedł zupełnie inny niż robiony na suchych, a surowce i zacieranie to samo. Edytowane 15 Czerwca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Jednak Kolsch po jeszcze dwutygodniowym leżakowaniu wyszedł wyśmienity, lepszy niż dotąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Czy ktoś wie, czy można kupić te same drożdże w formie suchej i płynnej? Scooby pisał o US-05/ Wyeast 1056/White Labs California Ale (WLP001)- czy ktoś zna inne przykłady? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 http://www.piwo.org/topic/8630-odpowiedniki-drozdzy-plynnych-i-suchych/ mrblaha 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się