Skocz do zawartości

Drożdże suche vs płynne


Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

@jake, jakaś aluzja? ;) Napiszę tak. Suche są zdecydowanie bardziej przewidywalne, jednak dobrze zebrana, świeża gęstwa po płynnych, użyta w ciągu kilku dni od zebrania, zadana w odpowiedniej ilości po poprawnie przebytej fermentacji daje moim zdaniem najlepsze rezultaty :) Ale trzeba wszystko zrobić dobrze od początku, czyli zrobić starter, żeby zadbać o szybki start fermentacji (przy nowej paczce drożdży) napowietrzyć, nie przetrzymywać piwa zbyt długo w fermentorze, aż do poprawnego zebrania gęstwy w dobrze wymyty, bezwonny ;) słoik.

Dodatkowo, koniecznie spróbować piwa robionego na tych drożdżach (no chyba, że jest na cichej). Jak smakuje dobrze, to można działać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie, piwa jak na razie wyszły dobre poza jednym, ale to wina infekcji. :)

Po prostu mają inny smak niż się przyzwyczaiłem, np. Kolsch wyszedł zupełnie inny niż robiony na suchych, a surowce i zacieranie to samo.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.