tomuso Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Stało się, rozpocząłem warzenie ze słodów. Najpierw 2 zestawy ześrutowane, a teraz od podstaw. Co do śrutownika, to wiele czytałem i sporo się zastanawiałem, w końcu zainwestowałem. Z uwagi, że mam robot kuchenny (maszynka do mięsa) Zelmera zdecydowałem się dokupić do niego młynek żarnowy. Mam za sobą już pierwsze śrutowanie. 4,4 kg. słodu poszło w około 10 minut. Za wzorcową grubość śrutu zostawiłem sobie śrut ze sklepu. Poniżej dwie fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Super! Nie wiedziałem, że do Zelmera jest taki młynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Proszę o namiary na taką przystawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Proszę o namiary na taką przystawkę. OK już znalazłem http://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Proszę o namiary na taką przystawkę. OK już znalazłem http://czesciagd.pl/zelmer-mlynek-zarnowy-9866000-p-206649.html tutaj jest jeszcze taniej (105 PLN), tylko kwestia dostępności i kosztów wysyłki. http://abc-hurt.bazarek.pl/opis/646437/mlynek-zarnowy---przystawka.html Ja osobiście kupiłem w Warszawie na ul. Globusowej 25 za 129 PLN. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 To prawie koszt Porkerta. A wątpie, żeby taki młynek przeżył 100 warek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 . Za wzorcową grubość śrutu zostawiłem sobie śrut ze sklepu. Po tych marnych kilku warkach jakie uwarzyłem dochodzę do wniosku, że sklepy strasznie grubo śrutują. Brałem śrutowane słody z CP i HB i w obu przypadkach zdarzało się sporo nie rozgniecionych ziaren, a śruta była baaardzo gruba i nawet po 2h zacierania rozgniecione drobiny słodu barwiły wskaźnik skrobi (płynny zacier już nie). Wydajność wychodziła przyzwoita 60 - 65% po naszemu więc nie miałem żadnych pretensji, ale samemu śrutuję zdecydowanie drobniej, z wydajnością udaje mi się dojść do 75% a żadnych problemów z filtracją nie stwierdzam (oplot) - na "sklepowej" śrucie też zdarzało mi się, że utykała No i oczywiście gratuluję dokonania jedynego słusznego wyboru i przejścia na słody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 To prawie koszt Porkerta. A wątpie, żeby taki młynek przeżył 100 warek... Ciekawe,jak poradzi sobie z niesłodowaną pszenicą :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 To prawie koszt Porkerta. A wątpie' date=' żeby taki młynek przeżył 100 warek...[/quote']Ciekawe,jak poradzi sobie z niesłodowaną pszenicą :rolleyes: Żarna jak widać na zdjęciach są stalowe, według mojej oceny plastik jest dobrej jakości i co najważniejsze nie muszę do tego dorabiać napędu (wiertarka, mieszadło do betonu, silnik od pralki etc) . Właśnie robiłem pszeniczne, ale to chyba była słodowa pszenica (dopiero zaczynam) Poszło bez problemów. Sto warek to dla mnie raczej kilka lat, chociaż zobaczymy jak się "rozkręcę". "Licznik" obiecuje uaktualniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 . Wydajność wychodziła przyzwoita 60 - 65% po naszemu więc nie miałem żadnych pretensji, ale samemu śrutuję zdecydowanie drobniej, z wydajnością udaje mi się dojść do 75% a żadnych problemów z filtracją nie stwierdzam (oplot) - na "sklepowej" śrucie też zdarzało mi się, że utykała Przy pierwszym śrutowaniu, grubość śrutu co chwilę zmieniałem. Nie mam doświadczenia co do dobrania odpowiedniego ustawienia. Wydajność wyszła mi na poziomie 65-66%. Filtrator z oplotu. Oczywiście przy następnych warkach zamierzam zwiększyć wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 To prawie koszt Porkerta. A wątpie, żeby taki młynek przeżył 100 warek... Co na to Tomuso, który już to zakupił? Nie ukrywam swego zainteresowania z uwagi na cenę i napęd z maszynki do mięsa, którą posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 To prawie koszt Porkerta. A wątpie' date=' żeby taki młynek przeżył 100 warek...[/quote']Ciekawe,jak poradzi sobie z niesłodowaną pszenicą :rolleyes: Powinien sobie poradzić, gdyż w opisie jest: "Urządzenie to ma niezwykle szerokie możliwości ? od mielenia kawy, ziaren i nasion, aż po wytwarzanie mąki na użytek domowego wypieku chleba." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 26 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 (edytowane) To prawie koszt Porkerta. A wątpie' date=' żeby taki młynek przeżył 100 warek...[/quote']Co na to Tomuso, który już to zakupił? Rok jest na gwarancji ZELMERA i na 24 miesięcznej rękojmi. Tylko muszę zabezpieczyć fakturę. Jak coś popęka to będę korzystał z praw konsumenta albo z gwarancji albo z rękojmi (czyli według nowej ustawy niezgodność towaru z umową, czy jakoś tak) Edytowane 26 Grudnia 2010 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muddy Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 tomuso zainspirowałeś mnie. Ciekaw jestem jak młynek będzie się sprawował. O ile byłby wytrzymały to chyba lepsze rozwiązanie niż porkert, pomimo wyższej ceny całego kompletu można go wykorzystać np do warzyw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 28 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 tomuso zainspirowałeś mnie.Ciekaw jestem jak młynek będzie się sprawował. O ile byłby wytrzymały to chyba lepsze rozwiązanie niż porkert, pomimo wyższej ceny całego kompletu można go wykorzystać np do warzyw. ... akurat u mnie było w odwrotnej kolejności. Najpierw służył żonie do mielenia mięsa + tarcie ziemniaków na placki i innych warzyw. Więc inwestycja dla mnie nie była spora, sama końcówka żarnowa. ...no i teraz służy także mi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Witam mam taki sam młynek od roku i nie raz mieliłem pszenicę......ale na chlebek. Teraz się przymierzam do pierwszej warki, bo tych kilku z gotowców nie liczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Nie było problemów z mieleniem, przegrzewania się itp. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 Z uwagi, że mam robot kuchenny (maszynka do mięsa) Zelmera zdecydowałem się dokupić do niego młynek żarnowy.. Rozpytałem się w Zelmerze o możliwościach przystawek do maszynki (mieszkam kilkaset metrów od zakładów). W/w młynek żarnowy jest konstrukcyjnie przystosowany wyłącznie do użytku domowego tzn. konstruktorzy przewidzieli śrutowanie nim jednorazowo małych ilości ziarna (np. jako dodatek do potraw) - przy intensywnej eksplatacji jak śrutowanie słodu na piwo domowe, jego żywotność może okazać się marna. Kupiłeś przystawke, opisz jak zachowuje się po jakiś 100kg słodu, o ile tyle wytrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Czy ktoś jeszcze tego używał? Czy na prawdę jest tak, że może rozpaść się po jakimś czasie używania, a wtedy zelmer powie: do śrutowania jest porkert... pytanie do użytkowników: Ciekawi mnie to pokrętło od nastawy grubości, jak wygląda śruta przy ustawieniu na max. grubość mielenia? No i jak z wydajnością? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Witam wszystkich. Czy ktoś jeszcze tego używał? Czy na prawdę jest tak, że może rozpaść się po jakimś czasie używania, a wtedy zelmer powie: do śrutowania jest porkert... Przecież to zostało stworzone na użytek domowy, nie wykorzystuje tego w celach przemysłowych Już mam za sobą śrutowanie na dwie warki, dzisiaj kolejne 4,5-5 kg. pytanie do użytkowników:Ciekawi mnie to pokrętło od nastawy grubości, jak wygląda śruta przy ustawieniu na max. grubość mielenia? No i jak z wydajnością? Nastaw 1 oznacza, że otrzymujemy praktycznie mąkę, natomiast przy 3 mamy dużą łuskę. Na razie szukam "złotego środka". Na początek robię trochę śruty z dużą łuską, później przykręcam na drobniejsze. Wydajność pierwszej warki 65 (tutaj wielkością śruty ustawiłem jak w sklepach przy gotowych zestawach), drugiej warki już 69 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 możesz wrzucić jakieś duże/dokładne zdjęcia śruty ? jeśli nie przejdzie na forum to via mail Dokupując taką przystawkę, na pewno nie narażę się aż tak bardzo jakbym kupił Porkerta, chociaż to i tak półśrodek. Ah te żony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 możesz wrzucić jakieś duże/dokładne zdjęcia śruty ?jeśli nie przejdzie na forum to via mail Dokupując taką przystawkę, na pewno nie narażę się aż tak bardzo jakbym kupił Porkerta, chociaż to i tak półśrodek. Ah te żony OK, wieczorem wrzucę na forum fotkę ze śrutowania ZELMEREM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) Tak jak obiecałem w załączeniu zdjęcia. Jedno ze śrutowania słodowej pszenicy oraz jęczmiennego (ustawienia 1, 2, 3, i max). Które z nich najlepsze? Edytowane 25 Czerwca 2012 przez elroy Niestety zdjęcia utracone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 (edytowane) ja śrutuję tak jak na 2 foto - śruta taka jak na 2 foto na godzinie 3 a czasami i jeszcze drobniej ps a jaka wydajność ? Edytowane 7 Stycznia 2011 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroxan Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Muszę przyznać, że efekty są ładne. Chyba pokuszę się o zakup. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się