Skocz do zawartości

Śrutownik - Młynek żarnowy ZELMER


tomuso

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 115
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Witam, pokazał się na allegro młynek zelmera za 93 zł.Jak z jakością śrutowania tym młynkiem? łuska jest cała czy zmielona jak środek ziarna? prosze osoby które maja taki młynek o odpowiedż , chciałem zrobić sobie śrutownik ale jakoś opornie brat mi załatwia poprzez teścia itd walce moletowane, pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, pokazał się na allegro młynek zelmera za 93 zł.Jak z jakością śrutowania tym młynkiem? łuska jest cała czy zmielona jak środek ziarna?

Ale to jest chyba cały czas taki sam młynek Zelmera. Skoro komuś się opłaca go sprzedać po 93 zamiast po 120 to jego sprawa. :)

 

A jakby ktoś pytał to też kupiłem ten młynek. ;) Przetestowałem go na razie mieląc pszenicę na mąkę "pełnoziarnistą". Na ustawieniu 1 (czyli najdrobniejszym) zmieliło się bardzo ładnie - tak że bez problemu dałem tą "mąkę" do chleba. Nie mieliłem nim jeszcze słodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Zakupiłem taką przystawkę do zelmera za 120 zł i zmieliłem nią do tej pory około 30kg więc coś mogę już o niej powiedzieć :

- w sam raz na jednorazowe zmielenie 5kg, większa ilość wymaga prawie godzinnej przerwy dla zelmera celem nieprzegrzania silnika ( tak radzi producent )

czyli jeśli zamierzasz warzyć więcej musisz robić to porcjami

- różne słody = różna wielkość i twardość ziarna a co za tym idzie różny nastaw żarna - dość łatwy do wyregulowania pokrętłem

- mielę dosyć drobno więc mam trochę mączki i trochę gorszej jakości łuskę do filtracji ale jak na razie tylko raz mi się filtr zapchał bo nie miałem wprawy jeszcze ;)

- producent informuje także że nie nadaje się do mielenia kukurydzy, gdyż jest za twarda

- plus jeśli masz ochotę możesz sobie zmielić mieszankę ziaren i upiec pyszny chleb ;)

- samo wykonanie uważam za całkiem dobre ale podejrzewam że porządny porket jest lepszy , jednak nie miałem dotychczas możliwości porównania ;)

- no i nie trzeba kręcić wajchą - wszak urządzenie jest elektryczne :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czy ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia z przystawką do Zelmera?

Jest dużo tańsza niż śrutownik z BA, a już mam młynek Zelmera.

 

http://allegro.pl/oryginal-mlynek-zarnowy-do-maszynek-zelmer-i2370368344.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie narzekam, jedyna wada jak dla mnie to bardzo wolno srutuje ,około 5kg na godzine

 

O matko! Godzina huku w domu, a przymierzałem się do tego urządzenia.

 

Używam, polecam, ładnie śrutuje, zwłaszcza zwilżony słód. U mnie trwa to max 30 min. (4kg)

 

30 min już lepiej, ciekawe dlaczego koledze chodzi o pół godziny dłużej ? kwestie nawilżenia ma aż takie znaczenie ?

 

Znaczy porket krecony recznie jest szybszy o 15 minut

 

W stosunku (że się tak brzydko wyrażę) do którego kolegi ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdybym miał wybór to brałbym Porkerta bez dwóch zdań. Mi przystawka Zelmera w zupełności wystarcza. 30 minut zajmuję mi śrutowanie zasypu ze słodem pszenicznym, który miele na mąkę, pilzneński idzie bardzo szybko.

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=953564&postcount=36

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Śrutuję 14 kg pale ale plus około 1kg karmelowego i czas około trzech godzin, z przerwami 5 min co 1,5kg na ochłodzenie maszynki.Maszynka to stary zelmer kwadratowy, miele dość drobno, mozliwe że nowszy zelmer szybciej kreci itd, oczywiście czas spory ale przystawka kosztowała koło 100 zł z wysyłką ,prześrutowała juz sto kg i żadnych śladów zuzycia.Kuchnia to moje pomieszczenie ,gotuje smaże nawet śpie wiec ten czas mi nie przeszkadza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

Czytając ten watek można odnieśc wrażenie iż generalnie- przystawka jest warta tego aby w nią zainwestować- można prosić o potwierdzenie powyższej tezy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Czytając ten watek można odnieśc wrażenie iż generalnie- przystawka jest warta tego aby w nią zainwestować- można prosić o potwierdzenie powyższej tezy?

Zainwestować to lepiej w Porkerta itp. Młynek Zelmera to mniej kosztowna (i mniej wydajna) alternatywa, ale tylko dla posiadaczy maszynki do mięsa.

 

ps. zmieliłem dziś nim pierwszy raz kawę, espresso o wiele lepsze w smaku niż z mielonki.

Edytowane przez leech
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.