crocco Opublikowano 27 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 Ma ktoś śrutownik MS-150 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam, pokazał się na allegro młynek zelmera za 93 zł.Jak z jakością śrutowania tym młynkiem? łuska jest cała czy zmielona jak środek ziarna? prosze osoby które maja taki młynek o odpowiedż , chciałem zrobić sobie śrutownik ale jakoś opornie brat mi załatwia poprzez teścia itd walce moletowane, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Witam, pokazał się na allegro młynek zelmera za 93 zł.Jak z jakością śrutowania tym młynkiem? łuska jest cała czy zmielona jak środek ziarna? Ale to jest chyba cały czas taki sam młynek Zelmera. Skoro komuś się opłaca go sprzedać po 93 zamiast po 120 to jego sprawa. A jakby ktoś pytał to też kupiłem ten młynek. Przetestowałem go na razie mieląc pszenicę na mąkę "pełnoziarnistą". Na ustawieniu 1 (czyli najdrobniejszym) zmieliło się bardzo ładnie - tak że bez problemu dałem tą "mąkę" do chleba. Nie mieliłem nim jeszcze słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Oczywiście że, ten sam, zapewne brat mi nie załatwi wałków dlatego szukam czegoś w to miejsce ale nie wiem jak wygląda słód po mieleniu tym młynkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Szukaj na browar.biz, tam są zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 U mnie przez młynek zwlmera przeleciało ze 200kg słodu.Zużycia nie zaobserwowałem. Na jakośćnie naarzekam. Jedynym problemem jest dość długi, w porównaniu do podawanych czasów i ilości dla zgniataczy walcowych, czas przemiału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosolis Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 (edytowane) Jak ustawiacie odległości żaren; czy są one różne dla różnych słodów i czy zależy to od rodzaju piwa? Edytowane 4 Lutego 2012 przez Rosolis czaras3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Pytanie po sporej przerwie,ta przystawka sprawdziła się czy nie ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2012 Od 24.01.2012 to spora przerwa ? Przy okazji zdjęcią z innego forum: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Zakupiłem taką przystawkę do zelmera za 120 zł i zmieliłem nią do tej pory około 30kg więc coś mogę już o niej powiedzieć : - w sam raz na jednorazowe zmielenie 5kg, większa ilość wymaga prawie godzinnej przerwy dla zelmera celem nieprzegrzania silnika ( tak radzi producent ) czyli jeśli zamierzasz warzyć więcej musisz robić to porcjami - różne słody = różna wielkość i twardość ziarna a co za tym idzie różny nastaw żarna - dość łatwy do wyregulowania pokrętłem - mielę dosyć drobno więc mam trochę mączki i trochę gorszej jakości łuskę do filtracji ale jak na razie tylko raz mi się filtr zapchał bo nie miałem wprawy jeszcze - producent informuje także że nie nadaje się do mielenia kukurydzy, gdyż jest za twarda - plus jeśli masz ochotę możesz sobie zmielić mieszankę ziaren i upiec pyszny chleb - samo wykonanie uważam za całkiem dobre ale podejrzewam że porządny porket jest lepszy , jednak nie miałem dotychczas możliwości porównania - no i nie trzeba kręcić wajchą - wszak urządzenie jest elektryczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Czy ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia z przystawką do Zelmera? Jest dużo tańsza niż śrutownik z BA, a już mam młynek Zelmera. http://allegro.pl/oryginal-mlynek-zarnowy-do-maszynek-zelmer-i2370368344.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Ja nie narzekam, jedyna wada jak dla mnie to bardzo wolno srutuje ,około 5kg na godzine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Używam, polecam, ładnie śrutuje, zwłaszcza zwilżony słód. U mnie trwa to max 30 min. (4kg) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2012 Znaczy porket krecony recznie jest szybszy o 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Ja nie narzekam, jedyna wada jak dla mnie to bardzo wolno srutuje ,około 5kg na godzine O matko! Godzina huku w domu, a przymierzałem się do tego urządzenia. Używam, polecam, ładnie śrutuje, zwłaszcza zwilżony słód. U mnie trwa to max 30 min. (4kg) 30 min już lepiej, ciekawe dlaczego koledze chodzi o pół godziny dłużej ? kwestie nawilżenia ma aż takie znaczenie ? Znaczy porket krecony recznie jest szybszy o 15 minut W stosunku (że się tak brzydko wyrażę) do którego kolegi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 W stosunku (że się tak brzydko wyrażę) do którego kolegi ? W stosunku do opcji 30 minut. Głowy nie dam, ale jakoś tak trwa śrutowanie 4 kg słodu. Wiertarką to 5 minut 8 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Gdybym miał wybór to brałbym Porkerta bez dwóch zdań. Mi przystawka Zelmera w zupełności wystarcza. 30 minut zajmuję mi śrutowanie zasypu ze słodem pszenicznym, który miele na mąkę, pilzneński idzie bardzo szybko. http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=953564&postcount=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 Dzięki za porady, zamówię przystawkę do Zelmera, na Porkerta nie mam kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 hmm trochę to dziwne - może od maszynki zależy ? mi osobiście 5kg słodu tak w około 20 minut mieli. pół godziny , godzina to przesada spora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Dużo zależy od ustawienie grubości przemiału. Ja mam raczej drobny i stąd te czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Śrutuję 14 kg pale ale plus około 1kg karmelowego i czas około trzech godzin, z przerwami 5 min co 1,5kg na ochłodzenie maszynki.Maszynka to stary zelmer kwadratowy, miele dość drobno, mozliwe że nowszy zelmer szybciej kreci itd, oczywiście czas spory ale przystawka kosztowała koło 100 zł z wysyłką ,prześrutowała juz sto kg i żadnych śladów zuzycia.Kuchnia to moje pomieszczenie ,gotuje smaże nawet śpie wiec ten czas mi nie przeszkadza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Witam, Czytając ten watek można odnieśc wrażenie iż generalnie- przystawka jest warta tego aby w nią zainwestować- można prosić o potwierdzenie powyższej tezy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 (edytowane) Witam, Czytając ten watek można odnieśc wrażenie iż generalnie- przystawka jest warta tego aby w nią zainwestować- można prosić o potwierdzenie powyższej tezy? Zainwestować to lepiej w Porkerta itp. Młynek Zelmera to mniej kosztowna (i mniej wydajna) alternatywa, ale tylko dla posiadaczy maszynki do mięsa. ps. zmieliłem dziś nim pierwszy raz kawę, espresso o wiele lepsze w smaku niż z mielonki. Edytowane 9 Lipca 2012 przez leech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 (edytowane) Czy ktoś śrutuje na ustawieniu nr 1? Nie jest to już czasem za drobno? Edytowane 13 Lipca 2012 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 13 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2012 Moim zdaniem zdecydowanie zbyt drobno - ja miele tak aby zostala luska potrzebna do filtracji czyli cos w okolicach 2 czy tez bardziej 3. Zbyt drobne mielenie zapcha filtracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się