Shooter Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Witam, na Allegro kupiłem beczkę plastykową 58l po czosnku w workach. Niestety, albo te worki były dziurawe, albo z siatki, bo mimo leżakowania na strychu ponad 2 miesiące, nadal czuć zapach czosnku. Lubię czosnek, ale nie w piwie dlatego chciałbym się pozbyć tego zapachu. Z zabiegów jakie wykonałem, to mycie wodą z octem i traktowanie pirosiarczanem sodu, ale bezskutecznie. Może ktoś z Was miał podobny problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Cześć Zalej roztworem NaOH. Na miesiąc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 ClO2, tydzień,może 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 do kegów po pepsi używałem skutecznie wodorotlenku sodowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted January 5, 2011 Share Posted January 5, 2011 Może ACE pomoże. Ja mam fermentatory po śledziach i po myciu w rozcieńczonym ACE i po zalaniu wodą na 1-2 tygodni pomaga. czosnek może być gorszy do usunięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Miałem tez po śledziach wiaderka. Tak jak pisze wena ACE ,ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna) i wietrzenie na otwartym powietrzu. Parę dni i fermentory po 10 zł :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Nie robiłem, wystarczy kupić Srebrnego Smoka z Fortuny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Tak jak pisze wena ACE ,ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna) Czemu nie ciepłą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Nie robiłem' date=' wystarczy kupić Srebrnego Smoka z Fortuny.[/quote'] Ze Smoków to uwielbiam Złotego , ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=407&postdays=0&postorder=asc&start=30 obierki po ziemniakach ponoć czynią cuda. Niestety trzeba się zalogować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ze Smoków to uwielbiam Złotego , ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ? Tyle samo co z gotowaną kukurydzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Ze Smoków to uwielbiam Złotego ' date=' ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ?[/quote']Tyle samo co z gotowaną kukurydzą Możliwe, ale co DMS ma wspólnego z czosnkiem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Jeden z rodzajów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 6, 2011 Share Posted January 6, 2011 Jeden z rodzajów. Rodzajów ... ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted January 8, 2011 Share Posted January 8, 2011 Tak jak pisze wena ACE ' date='ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna)[/quote']Czemu nie ciepłą? Jako jeden z nielicznych estrów zapachowych rozpuszcza się właśnie w zimnej wodzie. zresztą wpisz w google to prawie wszędzie płukanie właśnie w zimnej wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shooter Posted January 8, 2011 Author Share Posted January 8, 2011 http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=407&postdays=0&postorder=asc&start=30 obierki po ziemniakach ponoć czynią cuda. Niestety trzeba się zalogować. No to się zarejestrowałem i zacytuję tutaj, może się to komuś przydać. "...rozmawiałem dzisiaj(przepraszam wczoraj) z gościem który robi to i owo i dał mi radę;jak chcesz pozbyć się jakichkolwiek zapachów wrzuć ostrużyny z ziemniaków i będzie git.)podobno mają wyciągnąć wszelkie zapachy itp. właśnie tak zrobiłem i zobaczymy jak będzie :roll:" "...po 12 godz.jak pisłem że wrzuciłem do beczki obierki z ziemniaczków, mogę stwierdzić iż owy sposób działa,zapaszek praktycznie zniknął (potrzymam tak dwa dni) ..." "witam obierki wrzuciłem do beczki i zalałem około 5l.ciepłej wody,dorzuciłem parę skórek z mandarynki(dla zapachu),beczkę postawiłem przy kaloryferze,kilka razy przemyłem środek beczki owym nastawem,na drugi dzień zawartość musiałem wylać bo chyba zaczęły fermentować,następnie wypłukałem i zalałem ciepłą wodą(około 5 l)z płynem ludwik.całość umyłem,wypłukałem iiiiiiiiiiiiiiiiii wącham i wącham i niiiic nawet z drugiej beczki gdzie było czuć plastikiem zapach ustąpił,czyli metoda jak najbardziej skuteczna polecam pozdrawiam" Jutro na obiad będzie DUUUŻO ziemniaczków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now