Shooter Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam, na Allegro kupiłem beczkę plastykową 58l po czosnku w workach. Niestety, albo te worki były dziurawe, albo z siatki, bo mimo leżakowania na strychu ponad 2 miesiące, nadal czuć zapach czosnku. Lubię czosnek, ale nie w piwie dlatego chciałbym się pozbyć tego zapachu. Z zabiegów jakie wykonałem, to mycie wodą z octem i traktowanie pirosiarczanem sodu, ale bezskutecznie. Może ktoś z Was miał podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Cześć Zalej roztworem NaOH. Na miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ClO2, tydzień,może 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 do kegów po pepsi używałem skutecznie wodorotlenku sodowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Może ACE pomoże. Ja mam fermentatory po śledziach i po myciu w rozcieńczonym ACE i po zalaniu wodą na 1-2 tygodni pomaga. czosnek może być gorszy do usunięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Miałem tez po śledziach wiaderka. Tak jak pisze wena ACE ,ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna) i wietrzenie na otwartym powietrzu. Parę dni i fermentory po 10 zł :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Nie robiłem, wystarczy kupić Srebrnego Smoka z Fortuny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Tak jak pisze wena ACE ,ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna) Czemu nie ciepłą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ale po co myć? Zrobić piwo czosnkowe A co ? robiłeś czosnkowe ? jak smakuje ? Nie robiłem' date=' wystarczy kupić Srebrnego Smoka z Fortuny.[/quote'] Ze Smoków to uwielbiam Złotego , ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=407&postdays=0&postorder=asc&start=30 obierki po ziemniakach ponoć czynią cuda. Niestety trzeba się zalogować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ze Smoków to uwielbiam Złotego , ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ? Tyle samo co z gotowaną kukurydzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ze Smoków to uwielbiam Złotego ' date=' ale Srebrnego też pijam . Co on ma wspólnego z czosnkiem ?[/quote']Tyle samo co z gotowaną kukurydzą Możliwe, ale co DMS ma wspólnego z czosnkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jeden z rodzajów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jeden z rodzajów. Rodzajów ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 8 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 Tak jak pisze wena ACE ' date='ale potem płukanie zimną wodą (nie ciepłą - porada syna)[/quote']Czemu nie ciepłą? Jako jeden z nielicznych estrów zapachowych rozpuszcza się właśnie w zimnej wodzie. zresztą wpisz w google to prawie wszędzie płukanie właśnie w zimnej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 8 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2011 http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=407&postdays=0&postorder=asc&start=30 obierki po ziemniakach ponoć czynią cuda. Niestety trzeba się zalogować. No to się zarejestrowałem i zacytuję tutaj, może się to komuś przydać. "...rozmawiałem dzisiaj(przepraszam wczoraj) z gościem który robi to i owo i dał mi radę;jak chcesz pozbyć się jakichkolwiek zapachów wrzuć ostrużyny z ziemniaków i będzie git.)podobno mają wyciągnąć wszelkie zapachy itp. właśnie tak zrobiłem i zobaczymy jak będzie :roll:" "...po 12 godz.jak pisłem że wrzuciłem do beczki obierki z ziemniaczków, mogę stwierdzić iż owy sposób działa,zapaszek praktycznie zniknął (potrzymam tak dwa dni) ..." "witam obierki wrzuciłem do beczki i zalałem około 5l.ciepłej wody,dorzuciłem parę skórek z mandarynki(dla zapachu),beczkę postawiłem przy kaloryferze,kilka razy przemyłem środek beczki owym nastawem,na drugi dzień zawartość musiałem wylać bo chyba zaczęły fermentować,następnie wypłukałem i zalałem ciepłą wodą(około 5 l)z płynem ludwik.całość umyłem,wypłukałem iiiiiiiiiiiiiiiiii wącham i wącham i niiiic nawet z drugiej beczki gdzie było czuć plastikiem zapach ustąpił,czyli metoda jak najbardziej skuteczna polecam pozdrawiam" Jutro na obiad będzie DUUUŻO ziemniaczków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi