tomuso Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 (edytowane) #21 Piwo wędzone - Słód pilzneński 1,9 kg - Słód monachijski 1,3 kg - Słód wędzony 1 kg Zacieranie: 60 minut w 62°C 15 minut w 72°C Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut Drożdże: Saflager W34/70 nastaw 23L - 13 BLG Edytowane 5 Lutego 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Część Czytałem dziś wątek o młynku do zelmera, możesz napisać jak sie spisuje i czy używasz go dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 Część Czytałem dziś wątek o młynku do zelmera, możesz napisać jak sie spisuje i czy używasz go dalej? Tak, wszystkie moje warki powstają na tym młynku. Jednak mielenie słodu, np 6 kg dobrze zrobić z kilku minutową przerwą (np. dwa razy po 3 kg). Pod wpływem temperatury plastik grzeje się i zauważyłem, że odkształca się. Wniosek taki, że do małych warek do kilkukilogramów ziarna można go wykorzystywać.( do 25-27 l brzeczki) Nie polecam go dla kogoś kto warzy w kegach 50L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 23 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2012 (edytowane) #22 Lager wiedeński - Słód pilzneński 2,5 kg - Słód wiedeński 3,3 kg - Słód karmelowy jasny 0,5 kg Zacieranie: - 40°C – wsypane słody - 54°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 30 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 30 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut Drożdże: Saflager W34/70 nastaw 23L - 13 BLG Edytowane 20 Lutego 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Dzięki za info, czyli 22 warki młynek przeżył, całkiem nieźle, robię warki 20-25 litrowe czyli tak jak ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) #23 Doppelbock (Górskie Dubeltowe) - Słód pilzneński 3 kg - Słód monachijski 2 kg - Słód karmelowy Caramunich 80-100 EBC - 0,5 kg - Słód melanoidowy 60-80 EBC - 1 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 62°C - 30 min - 72°C - 45 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 30 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Perle (10) i Lubelski (20), szyszki 30 g - 15 minut - mech irlandzki (łyżeczka) 15 minut Gotowanie: 90 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 24L - 13 BLG Edytowane 6 Lutego 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 no z tym melanoidowym pojechałeś po całości,ciekawe kiedy będzie to zdatne do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 (edytowane) nie strasz mnie. jeszcze robie. Jak coś mogę poprawić to prośba o info. przepis sprawdzony z wiki: http://www.wiki.piwo...ski_%28pako1%29 Jakiś mam problem z wydajnością zacierania. Później policzę. Edytowane 6 Lutego 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 może nie jesteś wrażliwy na te smaki ,ale ja po daniu 300 g nie mogłem tego wypić przez pół roku,później było bardzo fajne,ale to była dziesiątka,może w tym mocnym jakoś to inaczej będzie,choć melanoidowo to widzę .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 20 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2012 (edytowane) #24 Lager monachijski - Słód pilzneński 3,5 kg - Słód monachijski 2 kg - Słód karmelowy Karamel Pils -5-8 EBC - 0,5 kg Zacieranie: - 54°C - 10 min - 62°C - 30 min - 72°C - 45 min - 76°C - 1 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 30 g - 60 minut - Lubelski (20), szyszki 20 g - 15 minut Gotowanie: 75 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 25L - 11 BLG Edytowane 20 Lutego 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 17 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 (edytowane) #25 Pilzner karmelowy - Słód pilzneński 3 kg - Słód monachijski 1 kg 20 EBC - Słód karmelowy jasny 20-30 EBC 1,5 kg - jęczmień niesłodowany 0,5 kg Zacieranie: - 62°C - 40 min - 72°C - 60 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Marynka, szyszki 25 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Perle, szyszki 25 g - 15 minut Gotowanie: 60 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 25L - 11 BLG Edytowane 18 Marca 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 #26 Piwo wędzone 2 - Słód pilzneński 1,5 kg - Słód monachijski 2 kg - Słód wędzony 2 kg Zacieranie: 60 minut w 62°C 15 minut w 72°C Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MAGNUM , szyszki 20 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny, szyszki 20 g - 15 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 25L - 13 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) #27 Lager karmelowy z nutą pszenicy - Słód pszeniczny 0,8 kg - Słód wiedeński 2,5 kg - Słód karmelowy jasny 2 kg Zacieranie: 20 minut 52°C 30 minut w 62°C 60 minut w 72°C Chmielenie: - Chmiel goryczkowy MRYNKA, szyszki 25 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny, szyszki 30 g - 30 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 25L - 11 BLG Edytowane 13 Maja 2012 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 (edytowane) #28 Pszeniczne ciemne mocne słód pszeniczny 3,0 kg Słód pszeniczny czekoladowy 50gram słód bohemian pilsner 1 kg słód wiedeński 0,5 kg słód caramunich 0,5 kg Zacieranie: 42 - 10' 52 - 20' 62 - 45' 72 - 45' 76 - 10' Chmielenie: 22g goryczkowego Marynka szyszki - 60 minut 10g z uwagi na brak aromatycznego, ponownie Marynka szyszki - 10 minut Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 (pół saszetki), szybki starter 12h - 3L Brzeczka nastawna 22L - 15 Blg Po dwóch tygodniach ładnie odfermentowało do 2 Blg, co powinno dać około 7,5 procent alkoholu Edytowane 12 Maja 2013 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 #29 Octoberfest słód pilznieński 1,6 kg Słód monachijski 2 kg słód carabeige 0,5 kg Zacieranie: 62 - 30' 72 - 60' 76 - 10' Chmielenie: 22g goryczkowego Marynka szyszki - 60 minut 22g aromatycznego Hellersta Hersbr. - 10 minut Drożdże Safbrew Lager W34/70, szybki starter 12h - 3L Brzeczka nastawna 22L - 11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 (edytowane) #30 Pszeniczne jasne słód pszeniczny 1,8 kg słód monachijski 1 kg słód cara hell 0,5 kg Zacieranie: 42 - 10' 55 - 20' 65 - 45' 72 - 45' Chmielenie: 20g goryczkowego Challenger szyszki - 60 minut 15g aromatycznego Hallertau Hersbrucker szyszki - 10 minut Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 27L 11BLG Edytowane 9 Czerwca 2013 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 #31 Pilzner wiedeńsko-karmelowy - Słód pilzneński 2 kg - Słód wiedeński 2 kg - Słód karmelowy 1,8 kg - jęczmień niesłodowany 0,4 kg Zacieranie: - 62°C - 30 min - 72°C - 90 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g - 15 minut Gotowanie: 60 minut Drożdże: Saflager S-23 nastaw 25L - 13 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) #32 czerwony lager - Słód pilzneński 1 kg - Słód monachijski 3 kg - Słód karmelowy 0,5 kg - slod kawowy 0,2 kg Zacieranie: - 62°C - 30 min - 72°C - 90 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny fuggles 20 g - 15 minut Gotowanie: 60 minut Drożdże: Saflager S-23 Nastaw 25 litrów 15 BLG Edytowane 14 Lutego 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) #33 Octoberfest - Słód pilzneński 2 kg - Słód monachijski 2,5 kg - Słód karmelowy 150 - 0,5 kg Zacieranie: - 62°C - 30 min - 72°C - 90 min Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 30 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Lubelski 20 g - 15 minut Gotowanie: 60 minut Drożdże: Saflager S-23 Nastaw 20 litry 15 BLG Edytowane 24 Marca 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) #34 Weizenbock słód pszeniczny 2,5 kg słód pilzneński 0,5 kg słód monachijski 0,5 kg słód wiedeński 1,0 kg słód karmelowy150 0,25 kg Zacieranie: 36 - 10' 42 - 10' 52 - 30' 62 - 45' 72 - 30' Chmielenie: 20g goryczkowego Magnm szyszki - 60 minut 20g aromatycznego - 10 minut Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 Edytowane 30 Marca 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golt Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ile wyszło brzeczki przed fermentacją i jakiej gęstości? Zastanawiam się nad zrobieniem również weizenbocka na tych drożdżach więc interesują mnie każde informacje na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Ile wyszło brzeczki przed fermentacją i jakiej gęstości? Zastanawiam się nad zrobieniem również weizenbocka na tych drożdżach więc interesują mnie każde informacje na ten temat. Okolo 12 BLG, i 24L Jednak wydajność słodu i procesu zacierania u każdego będzie inna więc te wartości mogą być inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) #35 Weizenbock słód pszeniczny 2,5 kg słód monachijski 1,0 kg słód wiedeński 1,0 kg słód karmelowy 150 0,25 kg Zacieranie: 38 - 5' 42 - 5' 52 - 20' 62 - 45' 72 - 45' Chmielenie: 20g goryczkowego Magnm szyszki - 60 minut 20g aromatycznego - 10 minut Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06 Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #36 Koźlak majowy - Maibock - Słód pilzneński 2,5 kg - Słód monachijski 1,5 kg - Słód wiedeński 1,0 kg - Słód karmelowy 300 - 0,5 kg Zacieranie: - 55°C - 10 min - 63°C - 30 min - 72°C - 40 min - 76°C - 10 min Gotowanie: 20 minut Chmielenie: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 15 g - 70 minut - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 15 g - 40 minut - Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut Drożdże: Saflager S-23 Nastaw 24 litry 15 BLG Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuso Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) #37 PALE ALE - Słód pale ale 2,5 kg - Słód monachijski 1,5 kg - Słód melanoidowy 0,5 kg 60-80 EBC - Słód karmelowy carabohemian 180 - 0,5 kg razem 5 kg słodu Zacieranie: - 68°C - 90 min Filtracja: 60 min Gotowanie z wrzeniem : 60 minut Chmielenie na wolnym ogniu 60 minut: - Chmiel goryczkowy Magnum, szyszki 20 g - 60 minut - Chmiel aromatyczny Marynka 15 g - 15 minut Drożdże: US-05 Nastaw 27 litry 12 BLG Fermentacja głośna 1 tydzień - 25 C Fermentacja cicha 2 tygodnie - 18 C Edytowane 9 Czerwca 2014 przez tomuso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się