bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Po ostatnim witku miałem mieszane uczucia co do kwasowości tego piwa. Mi to nie przeszkadza, no może trochę ale biesiadnikom tak. Oczywiście witek z założenia powinien być kwaskowato-orzeźwiający jednak chciałbym tę kwaskowatość lekko zmniejszyć. Pytanko od czego pochodzi ta kwaskowatość i czy da się ją zmniejszyć CaCO3 tak jak w przypadku piw ze słodami palonymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 również mnie to interesuje- jedno tak było kwaskowe że je Stasiek wczoraj wylał na różnych drożdżach (3068 i WB-06 ) to samo i co gorsza im wyższa ekstaktywność tym kwaśniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 w pszenicznych oczywiście trzeba uważać na kwas od bakterii bo łatwo je zakazić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 również mnie to interesuje- jedno tak było kwaskowe że je Stasiek wczoraj wylał No cóż... było baardzo mocno kwaskowe. Ale może mi się pechowo trafił trafił egzemplarz? Pamiętam kiedyś zrobiłem pszeniczne, gdzie mi sie dość szczodrze sypneło zakwaszającym, a jednak piwo to zajęło II miejsce w konkursie. Niestety, parę tygodni później otworzyłem to piwo i było no... mocniej kwaskowe, ale sobie tłumaczyłem to właśnie tym zakwaszającym. Ale kolejnych parę tygodni później otworzyłem kolejną butelkę z tej samej warki: mmmm... wspaniała pszeniczka a kwaskowość na rozsądnym poziomie. Nie pamiętam, żebym w innym piwie (innej warce) miał takie przypadki. Może pszeniczne mają większą podatność na zakażenia? Np. przez to że mniej chmielu się im daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Pytanko od czego pochodzi ta kwaskowatość i czy da się ją zmniejszyć CaCO3 tak jak w przypadku piw ze słodami palonymi ? Nadmiar CaCO3 jest fatalny w witbierze - powoduje wydobycie z chmielu przykrej goryczki w końcówce, w tak delikatnym piwie to bardzo razi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 To chyba jakieś fatum na pszeniczne piwa. Ostatnio na 5 warek już 3 wylane. Jedna warka była OK (już jej nie ma ). A te w butelkach aż boje się otworzyć, bo jak butelkowałem to nie za bardzo było. Tak że w 2009 jesienią miałem wszystkie pszeniczne Ok. Tak w 2010 prawie wszystkie KWAS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 No cóż... było baardzo mocno kwaskowe. wink Ale może mi się pechowo trafił trafił egzemplarz? Było bardzo mocno kwaskowe od początku acz trafił Ci się ostatni egzemplarz, bzy kwitną w maju... więc zdążył dojrzeć, nie wiem czy wpływ na to miał też znaczny udział miodu. Mam wrażenie że pszeniczniaki na panelu u Infama nie były aż tak kwaskowe jak te co mi wychodzą, a nie może to być kwestia zakażenia bo wychodziły by inne objawy, no i czemu trafiałoby tylko na pszeniczniaki, a na inne nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Pytanko od czego pochodzi ta kwaskowatość i czy da się ją zmniejszyć CaCO3 tak jak w przypadku piw ze słodami palonymi ? Nadmiar CaCO3 jest fatalny w witbierze - powoduje wydobycie z chmielu przykrej goryczki w końcówce' date=' w tak delikatnym piwie to bardzo razi.[/quote'] witek jest delikatny ? nie piłem takiego. co do CaCO3 to mam bardzo miękką wodę, pytam czy ktoś utwardzał wodę pod piwa pszeniczne by zbić kwaskowatość. a co do kwasu w pszenicznym to wystarczy dodać berlin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 co do CaCO3 to mam bardzo miękką wodę, pytam czy ktoś utwardzał wodę pod piwa pszeniczne by zbić kwaskowatość. Nie ma takiej potrzeby, wystarczy nie zakwaszać zacieru. W zasypie są same jasne słody więc pH powinno wyjść bliskie 6. Ale taki Witbier będzie moim zdaniem zbyt mdły. Niektórzy nawet specjalnie dokwaszają witki kwasem mlekowym albo lactobacillusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 a co do kwasu w pszenicznym to wystarczy dodać berlin... smilies berlin?? Chodzi o przedrostek berliner?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 a ja mam w pszenicznych zawsze przez pierwszy miesiąc (później to mija) dziwna gorycz,jakby tabletkową (czuje sie ją na końcu języka),zupełnie inna niż odchmielowa którą się czuje na bokach języka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Niektórzy nawet specjalnie dokwaszają witki kwasem mlekowym albo lactobacillusem Albo dodają cząstkę cytryny do szklanki i ją wyduszają. pychota Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 @jacer no pewnie witek z cytrynką to piękna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się