bimbelt Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 U mnie w kompostowniku laduja rozne dziwne rzeczy - zarowno mloto jak i popiol z kominka. Na razie na jakosc kompostu nie mialem okazji narzekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 A ja wam powiem, ze calkiem latwo da sie zapchac muszle mlotem. Mnie sie w kazdym razie udalo i od tego czasu wynosze do kompostownika. Bedzie z tego wiecej pozytku. Ze swojej strony zapytam was jeszcze o wykorzystanie mlota do wypieku chleba. Gdzies kiedys czytalem, ze mozna dodac jakas czesc mlota. Tylko czy taki chleb nie bedzie bezplciowy? I jeszcze inne pytanie. Kolega wypiekajacy chleb poprosil mnie ostatnio o gestwe celem eksperymentu. Chce zrobic ciasto chlebowe z uzyciem drozdzy piwnych. Czy to moze sie udac w ogole? Pomijam smak, ale czy takie ciasto w ogole wyrosnie? Probowal ktos kiedys? Oczywiście,że wyrośnie. W odwrotną stronę również działa. Robiłem takie badania na uczelni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Nie zdziwiłbym się' date=' gdyby drożdże piekarskie były robione ze zużytych piwnych albo gorzelnianych.[/quote']No to ja powiem, że tak nie jest. Byłem na wycieczce w Lublińskiej drożdżowni i hodowla tych drożdży zaczyna się w laboratorium gdzie mają czyste szczepy sprowadzane z zagranicy, a potem ta wyhodowana gęstwa jest dodawana do większych zbiorników. I w ten sposób z małej probówki robi się kilka metrów sześciennych. A jako pożywkę stosuje się melasę Fajnie wygląa kontrola jakości bo polega na sprawdzeniu jak fermentują i na wypieku małego pysznego chlebka:) Tak samo robi się w browarze domowym czy przemysłowym, to się nazywa propagacja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Kompostownik to podobno niezbyt dobry pomysł. Podobno zakwasza ziemię. Ja karmię kaczki nad kanałem. Optymalne dla chmielu pH gleby to 6,3 - 6,4 (lekko kwaśna). Czyli chyba dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk3333 Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 To ja robę wino Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 młóto można by suszyć, otrzymane ciepłe wilgotne powietrze używać do podgrzewania tunelów foliowych bądź szklarni, a wysuszone młóto używać jako opał. To by było pełne wykorzystanie surowców:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 a właśnie że nie lepiej by było kupić prosiaczka, skarmiać młótem aż złapie ze 100-110 kg, później świniaka w łeb i na kiełbachę, na patelnie, do szynkowarki . Tak przetworzone młóto popić piwkiem BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 nie wiem czy tak zbilansowaną dietą dałoby się prosiaczka utuczyć... chyba żeby to młóto zmieszać z tłuczonymi ziemniakami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 może tegoż świniaczka tuczyć młótem i ziemniaczkami do 15-20kg i na rożen. Do piwka bajka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Nikt nie wspomniał o podpiwku! Ludzie kupują podpiwek kujawski który przecież jest imitacją Najlepiej zrobić na młócie kwas- bezalkoholowy probiotyczny napój http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy Fermentacja bakteryjna (fermentacja mlekowa), która przez to, że trwa dostatecznie długo (wiele godzin), powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych. Z mikroelementami (między innymi żelazem, cynkiem, miedzią, kobaltem, manganem), kwas fitynowy tworzy nierozpuszczalne sole (fityniany), blokując tym samym ich wchłanianie. Wypieraniu tradycyjnej fermentacji z udziałem bakterii (mlekowej) przez fermentację z udziałem drożdży (alkoholową) przypisuje się zwiększoną zachorowalność na drożdżycę (candidiasis). Jeśli więc robimy chleb na drożdżach (a nie na zakwasie) z mąki z pełnego przemiału, to znajdujący się tam w większych ilościach kwas fitynowy stworzy nieprzyswajalne połączenia z zawartymi w mące mikroelementami ze środka ziarna. Stąd lepszy będzie chleb pieczony z białej mąki na drożdżach, niż chleb na drożdżach z mąki z pełnego przemiału. Nie rozwiązuje to wcale problemu, bo po podpiwku czy kwasie wciąż młóto zostaje, ale zawsze mniej się marnuje a kompostowi czy świnkom różnicy nie zrobi- tylko ptaki mogą być niepocieszone (nie wolno stosować jako paszy!!) nie wiem jak ryby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Dlaczego ptaki nie mogą jeść? U mnie wpylają aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Dlaczego ptaki nie mogą jeść? U mnie wpylają aż miło. Ale mowa nie jest o zwykłym młócie, tylko o resztkach po produkcji kwasu chlebowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Zgadza się- do tego stopnia że nie powinno karmić ptaków chlebem. Myślę że po fermentacji drożdżowej także im nie służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Zgadza się- do tego stopnia że nie powinno karmić ptaków chlebem. Myślę że po fermentacji drożdżowej także im nie służy. A ja myślę że ptaszki mają inny przewód pokarmowy, taki prostszy więc jak niema trucizny to jak im smakuje to nic się nie dzieje. Jak popatrzę czasami co kury potrafią wydziobać to szkoda słów począwszy od styropianu :o gorzej jest z innymi zwierzątkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_80 Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2010 Ja odkładam sobie trochę na chlebek a reszta dla kur. Ostatnio 7,5 kg zużytego słodu 8 kur opanowało bez problemu w 5 dni. A jakie jajka były smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Nie wiem czy dotyczy to wszystkich gatunków, ale rokrocznie zimą ornitolodzy apelują aby nie dokarmiać ptaków chlebem, bo fermentuje i szkodzi ich przewodom pokarmowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Tak i za dużo popiołu w mące także jest widziałem raz protokół mąki dostarczonej do piekarni z młyna. Dbają o te ptaszki lepiej niż o ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 witam dziś zatarłem dortmundera a z młóta zrobiłem nastaw na bim berek zobaczę co z tego wyjdzie jak dobre to można mieć piwko i bim berek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 no nieźle kombinujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 myślę ze coś jeszcze da się z młóta wycisnąć może smak tylko cukier trza dać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Ale to baz sensu wg mnie jest. Jaki smak z tych pozostałości ? I tak musisz fermentację czegoś przeprowadzić co tam dodasz, żeby uzyskać %. Zrobić bimber z piwa to jest coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 żeby uzyskać % dałem 4kg cukru bo to wysłodki już bez cukrów ale mają smak zboża i chciałbym go pozostawić w destylacie czyli %z cukru drożdże zrobią swoje a posmaczek z młóta za 4 dni będzie gotowe to napisze co z tego wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 he no ciekawe czy coś przejdzie do gotowego produktu. Napisz co i jak. A jak nie to zawsze można trochę gotowego piwa dodać dla nadania koloru i smaczku. Może jakiegoś portera ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 ew jakiegoś ziarna, albo płatków tudzież kaszki. Ja też chyba coś takiego zrobię następnym razem, bo gąsiorek stoi pusty marnuje się chłopak, a na kompostowniku od słodu jest taki fetor że cała rodzina mnie wyklina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 12 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2010 Sączę właśnie podobnie stworzony bim. Najpierw odfermentowałem cienkusza z wysładzania a po 3 dniach dodałem cukier dla %. Następnie destylat przez 3 m-ce leżakował z płatkami dębowymi i 0,5 cm laski wanilii. Używałem "red etanoli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się