Jump to content

Co zrobić ze zużytym słodem?


scooby_brew

Recommended Posts

U mnie w kompostowniku laduja rozne dziwne rzeczy - zarowno mloto jak i popiol z kominka. Na razie na jakosc kompostu nie mialem okazji narzekac.

Link to comment
Share on other sites

A ja wam powiem, ze calkiem latwo da sie zapchac muszle mlotem. Mnie sie w kazdym razie udalo i od tego czasu wynosze do kompostownika. Bedzie z tego wiecej pozytku.

 

Ze swojej strony zapytam was jeszcze o wykorzystanie mlota do wypieku chleba. Gdzies kiedys czytalem, ze mozna dodac jakas czesc mlota. Tylko czy taki chleb nie bedzie bezplciowy?

 

I jeszcze inne pytanie. Kolega wypiekajacy chleb poprosil mnie ostatnio o gestwe celem eksperymentu. Chce zrobic ciasto chlebowe z uzyciem drozdzy piwnych. Czy to moze sie udac w ogole? Pomijam smak, ale czy takie ciasto w ogole wyrosnie? Probowal ktos kiedys?

Oczywiście,że wyrośnie. W odwrotną stronę również działa. Robiłem takie badania na uczelni.

Link to comment
Share on other sites

Nie zdziwiłbym się' date=' gdyby drożdże piekarskie były robione ze zużytych piwnych albo gorzelnianych.[/quote']

No to ja powiem, że tak nie jest. Byłem na wycieczce w Lublińskiej drożdżowni i hodowla tych drożdży zaczyna się w laboratorium gdzie mają czyste szczepy sprowadzane z zagranicy, a potem ta wyhodowana gęstwa jest dodawana do większych zbiorników. I w ten sposób z małej probówki robi się kilka metrów sześciennych. A jako pożywkę stosuje się melasę :lol: Fajnie wygląa kontrola jakości bo polega na sprawdzeniu jak fermentują i na wypieku małego pysznego chlebka:)

Tak samo robi się w browarze domowym czy przemysłowym, to się nazywa propagacja... :lol::D

Link to comment
Share on other sites

Kompostownik to podobno niezbyt dobry pomysł. Podobno zakwasza ziemię. Ja karmię kaczki nad kanałem.
Optymalne dla chmielu pH gleby to 6,3 - 6,4 (lekko kwaśna).

Czyli chyba dobrze :lol:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

młóto można by suszyć, otrzymane ciepłe wilgotne powietrze używać do podgrzewania tunelów foliowych bądź szklarni, a wysuszone młóto używać jako opał. To by było pełne wykorzystanie surowców:)

Link to comment
Share on other sites

a właśnie że nie

lepiej by było kupić prosiaczka, skarmiać młótem aż złapie ze 100-110 kg, później świniaka w łeb i na kiełbachę, na patelnie, do szynkowarki .

Tak przetworzone młóto popić piwkiem :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nikt nie wspomniał o podpiwku! Ludzie kupują podpiwek kujawski który przecież jest imitacją :)

 

Najlepiej zrobić na młócie kwas- bezalkoholowy probiotyczny napój

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

 

Fermentacja bakteryjna (fermentacja mlekowa), która przez to, że trwa dostatecznie długo (wiele godzin), powoduje rozkład kwasu fitynowego, co umożliwia powstawanie wchłanialnych form mikroelementów zawartych m.in. w ziarnach zbóż i roślinach strączkowych.

 

Z mikroelementami (między innymi żelazem, cynkiem, miedzią, kobaltem, manganem), kwas fitynowy tworzy nierozpuszczalne sole (fityniany), blokując tym samym ich wchłanianie.

 

Wypieraniu tradycyjnej fermentacji z udziałem bakterii (mlekowej) przez fermentację z udziałem drożdży (alkoholową) przypisuje się zwiększoną zachorowalność na drożdżycę (candidiasis).

 

Jeśli więc robimy chleb na drożdżach (a nie na zakwasie) z mąki z pełnego przemiału, to znajdujący się tam w większych ilościach kwas fitynowy stworzy nieprzyswajalne połączenia z zawartymi w mące mikroelementami ze środka ziarna. Stąd lepszy będzie chleb pieczony z białej mąki na drożdżach, niż chleb na drożdżach z mąki z pełnego przemiału.

Nie rozwiązuje to wcale problemu, bo po podpiwku czy kwasie wciąż młóto zostaje, ale zawsze mniej się marnuje :beer:

a kompostowi czy świnkom różnicy nie zrobi- tylko ptaki mogą być niepocieszone (nie wolno stosować jako paszy!!) nie wiem jak ryby

Link to comment
Share on other sites

Dlaczego ptaki nie mogą jeść? U mnie wpylają aż miło.

Ale mowa nie jest o zwykłym młócie, tylko o resztkach po produkcji kwasu chlebowego.

Link to comment
Share on other sites

Zgadza się- do tego stopnia że nie powinno karmić ptaków chlebem. Myślę że po fermentacji drożdżowej także im nie służy.

Link to comment
Share on other sites

Zgadza się- do tego stopnia że nie powinno karmić ptaków chlebem. Myślę że po fermentacji drożdżowej także im nie służy.

A ja myślę że ptaszki mają inny przewód pokarmowy, taki prostszy więc jak niema trucizny to jak im smakuje to nic się nie dzieje. Jak popatrzę czasami co kury potrafią wydziobać to szkoda słów począwszy od styropianu :o gorzej jest z innymi zwierzątkami.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy dotyczy to wszystkich gatunków, ale rokrocznie zimą ornitolodzy apelują aby nie dokarmiać ptaków chlebem, bo fermentuje i szkodzi ich przewodom pokarmowym.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ale to baz sensu wg mnie jest.

Jaki smak z tych pozostałości ?

I tak musisz fermentację czegoś przeprowadzić co tam dodasz, żeby uzyskać %.

Zrobić bimber z piwa to jest coś.

Link to comment
Share on other sites

żeby uzyskać % dałem 4kg cukru bo to wysłodki już bez cukrów

ale mają smak zboża i chciałbym go pozostawić w destylacie

czyli %z cukru drożdże zrobią swoje

a posmaczek z młóta

za 4 dni będzie gotowe to napisze co z tego wyszło

Link to comment
Share on other sites

he no ciekawe czy coś przejdzie do gotowego produktu.

Napisz co i jak.

A jak nie to zawsze można trochę gotowego piwa dodać dla nadania koloru i smaczku. Może jakiegoś portera ...

Link to comment
Share on other sites

ew jakiegoś ziarna, albo płatków tudzież kaszki. Ja też chyba coś takiego zrobię następnym razem, bo gąsiorek stoi pusty marnuje się chłopak, a na kompostowniku od słodu jest taki fetor że cała rodzina mnie wyklina...

Link to comment
Share on other sites

Sączę właśnie podobnie stworzony bim. Najpierw odfermentowałem cienkusza z wysładzania a po 3 dniach dodałem cukier dla %. Następnie destylat przez 3 m-ce leżakował z płatkami dębowymi i 0,5 cm laski wanilii. Używałem "red etanoli".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.