Skocz do zawartości

Oddam / poszukuję gęstwę


Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 5.03.2012 o 11:59, Stasiek napisał(a):

Pszeniczka na 3068 fermentuje mi od czwartku. Gęstwę powinienem mieć pod koniec tygodnia.

które to jest pokolenie?bo może i dla mnie trochę byś zebrał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 5.03.2012 o 15:17, suchy3 napisał(a):
które to jest pokolenie?bo może i dla mnie trochę byś zebrał.

Nówka nierdzewka :) To ich pierwsza warka - prosto z saszetki activatora.

Ok. Zbiorę tyle ile dam radę. Jesteś już trzeci "w kolejce", a planuję na ich jeszcze weizenbocka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję w miarę świeżej gęstwy do piw belgijskich lub angielskich/szkockich od odważnych piwowarów, którzy nie boją się przesłać gęstwy pocztą.

Koszty przesyłki zostaną, rzecz jasna, zwrócone :okey:

 

Ewentualnych dawców poproszę o kontakt na PW

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 19.03.2012 o 14:40, marr napisał(a):

Kraków - Potrzebuję drożdże do pszeniczniaka,

a za tydzień zlewam W3944 i Irish Stout z Coopersa podzielę się gęstwą.

za kilka dni będę miał Brewferm Blanche (suche)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 21.03.2012 o 22:57, Stasiek napisał(a):

Teoretycznie drożdży po mocnych piwach nie powinno się już używać, ale jakby ktoś chciał tą teorię zweryfikować, to mam do oddania wczoraj zebraną gęstwę drożdży 3068 po weizenbocku. Drugi zbiór.

Właśnie weryfikuję tą teorię. Zadałem drożdże po Porterze Bałtyckim do brzeczki, która nie chciała ruszyć. Sam jestem ciekaw efektów, tym bardziej że drożdże zaliczyły kilka warek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.03.2012 o 11:31, 19Mateusz87 napisał(a):
Właśnie weryfikuję tą teorię. Zadałem drożdże po Porterze Bałtyckim do brzeczki, która nie chciała ruszyć. Sam jestem ciekaw efektów, tym bardziej że drożdże zaliczyły kilka warek.

Jeśli drożdże świeże to nie ma bata - na pewno ruszą...

 

Ja parę tygodni temu gęstwą po koźlaku wędzonym zadałem portera - ruszyły jak szalone - piwo już na cichej.

Zresztą np Gniady swojego medalowego portera też nakarmił gęstwą po doppelbocku.

Tak więc teoria teorią, a życie swoje. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma wątpliwości co do startu, spodziewałem się tego, że brzeczka zacznie szybko fermentować i tak też się stało. Martwi mnie tylko efekt końcowy tj. jaki będzie smak zielonego piwa i na jakim poziomie drożdże zakończą swoją pracę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.03.2012 o 11:50, 19Mateusz87 napisał(a):
Martwi mnie tylko efekt końcowy tj. jaki będzie smak zielonego piwa i na jakim poziomie drożdże zakończą swoją pracę.

Nawet jeśli coś będzie nie tak, to i tak nie będziesz wiedział czy to dlatego, że brzeczka stała długo bez drożdży, czy też przez te drugie, "zmęczone" drożdże...

U mnie w/w porter odfermentował z 22°Blg. do ok 7,5°Blg. W smaku, hmm... dooobre, jak na młody porter oczywiście. ;)

 

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 22.03.2012 o 11:45, Stasiek napisał(a):

Jeśli drożdże świeże to nie ma bata - na pewno ruszą...

 

Ja parę tygodni temu gęstwą po koźlaku wędzonym zadałem portera - ruszyły jak szalone - piwo już na cichej.

Zresztą np Gniady swojego medalowego portera też nakarmił gęstwą po doppelbocku.

Tak więc teoria teorią, a życie swoje. :)

moje specjalne, które zajęło 3 miejsce we Wrocku było na gęstwie po triplu :lol::okey::P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 1.04.2012 o 14:12, krys123 napisał(a):

Za miesiąc :) , ale nie wiem czy Cię satysfakcjonuję - czy będziesz czekał ?

 

po drodze mam jeszcze zaplanowane jednego brytyjczyka więc za miesiąc w sumie może być

będę się odzywał na pw

przem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bubuś, niedługo będę zlewał pilsa na cichą - byłyby Budvar Lager, a za dwa tygodnie Schwarzbier - byłyby Munich Lager. Daj tylko znać czy jesteś zainteresowany, bo jak nie to wylewam - nie mam już warunków do dolnej fermentacji.

PS A jak się to wysyła ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.