suchy3 Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Pszeniczka na 3068 fermentuje mi od czwartku. Gęstwę powinienem mieć pod koniec tygodnia. które to jest pokolenie?bo może i dla mnie trochę byś zebrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 które to jest pokolenie?bo może i dla mnie trochę byś zebrał. Nówka nierdzewka To ich pierwsza warka - prosto z saszetki activatora. Ok. Zbiorę tyle ile dam radę. Jesteś już trzeci "w kolejce", a planuję na ich jeszcze weizenbocka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 (edytowane) oddam T-58 - 1szy zbiór ... będą być może w piątek (9.03), a po weekendzie już na bank. Edytowane 6 Marca 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Szukam jakiejś gęstwy pasującej do Pilsa Bohemskiego w okolicy Krakowa. Poratuje ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Z miłą chęcią zaopiekuje się drożdżami california lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro_y Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 W Kielcach są drożdże do Koelscha (2565) i London Ale III(1318). wszystko pierwszy zbiór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Wyeast Abbey II 1 zbiór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) Poszukuję w miarę świeżej gęstwy do piw belgijskich lub angielskich/szkockich od odważnych piwowarów, którzy nie boją się przesłać gęstwy pocztą. Koszty przesyłki zostaną, rzecz jasna, zwrócone Ewentualnych dawców poproszę o kontakt na PW Edytowane 11 Marca 2012 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Kraków - Potrzebuję drożdże do pszeniczniaka, a za tydzień zlewam W3944 i Irish Stout z Coopersa podzielę się gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluchacab Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Kraków - Potrzebuję drożdże do pszeniczniaka, a za tydzień zlewam W3944 i Irish Stout z Coopersa podzielę się gęstwą. za kilka dni będę miał Brewferm Blanche (suche) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Wyeast 1728 Scottish Ale (I pokolenie), do odbioru osobiście lub na pokazie warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Teoretycznie drożdży po mocnych piwach nie powinno się już używać, ale jakby ktoś chciał tą teorię zweryfikować, to mam do oddania wczoraj zebraną gęstwę drożdży 3068 po weizenbocku. Drugi zbiór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Teoretycznie drożdży po mocnych piwach nie powinno się już używać, ale jakby ktoś chciał tą teorię zweryfikować, to mam do oddania wczoraj zebraną gęstwę drożdży 3068 po weizenbocku. Drugi zbiór. Właśnie weryfikuję tą teorię. Zadałem drożdże po Porterze Bałtyckim do brzeczki, która nie chciała ruszyć. Sam jestem ciekaw efektów, tym bardziej że drożdże zaliczyły kilka warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Właśnie weryfikuję tą teorię. Zadałem drożdże po Porterze Bałtyckim do brzeczki, która nie chciała ruszyć. Sam jestem ciekaw efektów, tym bardziej że drożdże zaliczyły kilka warek. Jeśli drożdże świeże to nie ma bata - na pewno ruszą... Ja parę tygodni temu gęstwą po koźlaku wędzonym zadałem portera - ruszyły jak szalone - piwo już na cichej. Zresztą np Gniady swojego medalowego portera też nakarmił gęstwą po doppelbocku. Tak więc teoria teorią, a życie swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 Nie ma wątpliwości co do startu, spodziewałem się tego, że brzeczka zacznie szybko fermentować i tak też się stało. Martwi mnie tylko efekt końcowy tj. jaki będzie smak zielonego piwa i na jakim poziomie drożdże zakończą swoją pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 22 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2012 (edytowane) Martwi mnie tylko efekt końcowy tj. jaki będzie smak zielonego piwa i na jakim poziomie drożdże zakończą swoją pracę. Nawet jeśli coś będzie nie tak, to i tak nie będziesz wiedział czy to dlatego, że brzeczka stała długo bez drożdży, czy też przez te drugie, "zmęczone" drożdże... U mnie w/w porter odfermentował z 22°Blg. do ok 7,5°Blg. W smaku, hmm... dooobre, jak na młody porter oczywiście. Edytowane 22 Marca 2012 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Poszukuję gęstwy do belgów , jeśli ktoś ma ochotę wysłać. Oczywiście pokrywam koszty. Chętnych proszę o PW pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 oddam dzis zebrana gestwe W1084 irish ale - drugi zbior po irish red i dry stoucie najchetniej na wymiane na cos do belgow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Jeśli drożdże świeże to nie ma bata - na pewno ruszą... Ja parę tygodni temu gęstwą po koźlaku wędzonym zadałem portera - ruszyły jak szalone - piwo już na cichej. Zresztą np Gniady swojego medalowego portera też nakarmił gęstwą po doppelbocku. Tak więc teoria teorią, a życie swoje. moje specjalne, które zajęło 3 miejsce we Wrocku było na gęstwie po triplu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 poszukuję gęstwy W3522 Belgian Ardennes (najchętniej) albo W3787 Trappist High Gravity w ilości do przerobienia 40litrów oczywiście pokrywam wysyłkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Szukam gęstwy na portera bałtyckiego , munich lager lub california lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Czy ktoś z Trójmiasta ma lub będzie miał w niedługim czasie gęstwę do wita? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 poszukuję gęstwy W3522 Belgian Ardennes (najchętniej) albo W3787 Trappist High Gravity w ilości do przerobienia 40litrów oczywiście pokrywam wysyłkę Za miesiąc , ale nie wiem czy Cię satysfakcjonuję - czy będziesz czekał ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Za miesiąc , ale nie wiem czy Cię satysfakcjonuję - czy będziesz czekał ? po drodze mam jeszcze zaplanowane jednego brytyjczyka więc za miesiąc w sumie może być będę się odzywał na pw przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2012 bubuś, niedługo będę zlewał pilsa na cichą - byłyby Budvar Lager, a za dwa tygodnie Schwarzbier - byłyby Munich Lager. Daj tylko znać czy jesteś zainteresowany, bo jak nie to wylewam - nie mam już warunków do dolnej fermentacji. PS A jak się to wysyła ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się