sugarsweet Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Panowie, dyskusja zeszła na znajomość języka angielskiego, a post Pierona został zignorowany. Historia sprzed 3 lat... ;-) złota łopatka I co w związku z tym ? Widocznie temat warty był odświeżenia, a Ty za wiele nie wniosłeś do tego, co napisał Paweł. Wniosłem tylko/aż tyle że nie chodzi tu o zignorowanie Pierona. Drażnią mnie nawiązania które aby zrozumieć muszę przejśc ponownie przez historię... Reszta wpisu Pawła oczywiście jest OK a sam temat aktualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Czy dla uproszczenia można przyjąć zasadę , że przed fermentacją sprawdzam blg refraktometrem a w trakcie fermentacji balingomierzem/aerometrem ? Żeby nie wchodzić w przeliczenia i uniknąć pomyłek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 no właśnie nie bardzo, nie powinno się korzystać wymiennie z dwóch sprzętów mierniczych, bo ich błędy się nakładają, powinno się raczej skorzystać z nich jednocześnie i zrobić średnią. W przypadku obu sprzętów, pomiar brzeczki początkowej jest prawie taki sam, ale już w trakcie fermentacji błędy są odwrotne. W przypadku refraktometru alkohol zwiększa ugięcie światła (zawyża odczyt), natomiast w przypadku aerometru alkohol zmniejsza gęstość (zaniża odczyt). Ja jestem zdania, że powinno się korzystać z jednego urządzenia, tylko trzeba się go dobrze "nauczyć" i nabrać doświadczenia. Quentin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 no właśnie nie bardzo, nie powinno się korzystać wymiennie z dwóch sprzętów mierniczych, bo ich błędy się nakładają, powinno się raczej skorzystać z nich jednocześnie i zrobić średnią. W przypadku obu sprzętów, pomiar brzeczki początkowej jest prawie taki sam, ale już w trakcie fermentacji błędy są odwrotne. W przypadku refraktometru alkohol zwiększa ugięcie światła (zawyża odczyt), natomiast w przypadku aerometru alkohol zmniejsza gęstość (zaniża odczyt). Ja jestem zdania, że powinno się korzystać z jednego urządzenia, tylko trzeba się go dobrze "nauczyć" i nabrać doświadczenia. Hm, czy "właściwy" pomiar to ekstrakt pozorny, czy rzeczywisty? Bo jeśli refraktometr zawyża wynik względem tego, co pokazuje balingometr (czyli ekstrakt pozorny), to wynikałoby, że jest bliżej prawdy (ekstraktu rzeczywistego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Refraktometr zawyża ekstrakt rzeczywisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Refraktometr zawyża ekstrakt rzeczywisty. Czyli nie ma rady, trzeba przeliczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Trzeba obliczać samemu, dość nieciekawym wzorem, albo korzystać z progamów np. Promash Na tej stronie jest też fajny kalkulator. Piwo 12Bx i odczytem 6Bx po fermentaji ma 3 plato FG. U mnie się to zgadza z pływakiem uwzględniając poprawkę na alkohol +1 Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 trzeba przeliczać. ale to nie trudne, ani bolące Poza tym to nadal jest wskaźnik, a nie przyrząd pomiarowy z tą różnicą, że jest IMHO dokładniejszy od spławika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Piwo 12Bx i odczytem 6Bx po fermentaji ma 3 plato FG. U mnie się to zgadza z pływakiem uwzględniając poprawkę na alkohol +1 Jeżeli zeszło z 12Bx do 2Blg (2gi pomiar spławikiem) to poprawka powinna wynieść +2 (20% z tego co przefermentowało, czyli 10Blg), ale niech mądrzejsi mnie poprawią jeśli się mylę. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez harcerski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 chyba czegoś nie ogarniam w twoich przeliczeniach. Z tego co pamiętam to 1brix to 0,972blg czyli 12brix to jakieś 11,67blg, jak odfermentowało do 6brix to to wychodzi jakieś 2,4blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 chyba czegoś nie ogarniam w twoich przeliczeniach. Z tego co pamiętam to 1brix to 0,972blg czyli 12brix to jakieś 11,67blg, jak odfermentowało do 6brix to to wychodzi jakieś 2,4blg Czyli już mamy 3 wersje - 2,4 - 3 i 4Blg ekstraktu rzeczywistego. I bądź tu człowieku mądry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 a jak obliczone zostały poprzednie wersje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 a jak obliczone zostały poprzednie wersje? 2,4 - to twoja wersja 3 - wersja Kilisa (nie podał którym wzorem liczył, zasugerował tylko Promasha i ten kalkulator) 4 - moja wersja oparta na danych, które podał Kilis - jeśli wyszło mu FG 3Blg, "uwzględniając poprawkę na alkohol +1", czyli spławik mu pokazał 2Blg. A skoro przefermentowało 12 - 2 = 10Blg, to wg mojej wiedzy poprawka powinna wynieść +2Blg (20% z 10Blg) czyli FG = 4Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 wersje między 2 a 3blg chyba mieszczą się w zakresie błędu (pomiar i obliczenia). Błędy obliczeń wynikają z użytego współczynnika korekty (w różnych kalkulatorach współczynnik ten jest między 1,02 a 1,045). za to nie rozumiem skąd jest te 20% poprawki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 BeerSmith liczy to na 2,396 czyli dla mnie wynik od leszcz007 jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 wersje między 2 a 3blg chyba mieszczą się w zakresie błędu (pomiar i obliczenia). Błędy obliczeń wynikają z użytego współczynnika korekty (w różnych kalkulatorach współczynnik ten jest między 1,02 a 1,045). za to nie rozumiem skąd jest te 20% poprawki? Spotkałem się z 2 metodami liczenia poprawki na alkohol: 1. tą zaprezentowaną powyżej, prostszą - można sobie przeliczyć w pamięci (5Blg daje 1Blg poprawki). Źródło - to forum - jak chcesz, mogę poszperać, trafiłem na to kilka razy 2. metoda podana na FAQ Browamatora, cyt.: By określić objętość brzeczki niezbędnej dla przeciętnego nagazowania piwa trzeba znać jej pozorny stopień odfermentowania i skorygować go "w dół" o około 15 % tzn. urealnić. Np. jeżeli brzeczka nastawna miała 12 Blg, a otrzymane z niej piwo przed butelkowaniem 3 Blg, to pozorny stopień odfermentowania wynosi (12 - 3)/12 x 100% = 75%. Realny stopień odfermentowania (korekta wynikająca z pojawienia się etanolu w roztworze) to 75 % -15% = 60% Brzeczka o stężeniu 12 Blg zawiera w przybliżeniu 12 g ekstraktu w 100 g (~100ml). 60% z tego tj. 7,2g to fermentowalne cukry. Licząc obiema metodami wychodzi prawie to samo, w naszym konkretnym przykładzie FG = 4Blg i wg FAQ Browamatora FG = 3,804Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 OK, rozumiem, teraz tylko powstaje pytanie skąd Oni mają te dane. Poza tym to jest dobre do aerometru, ale jakoś nijak do refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 chyba czegoś nie ogarniam w twoich przeliczeniach. Z tego co pamiętam to 1brix to 0,972blg czyli 12brix to jakieś 11,67blg, jak odfermentowało do 6brix to to wychodzi jakieś 2,4blg Ja tego nie liczyłem tylko wpisałem dane do strony którą podałem. Promash podobnie podaje. Dla mnie Bx i Blg to to samo, nie wiem czemu się to rozróżnia. Obie skale są oznaczane w tej samej temp. Plato dla mnie jest inną. Poprawki na alc. wg mnie nie ma sesnu obliczać. Przyjmuję ok 1 dla piw do 5%. Mierzę refraktometrem bo jest dość dokładny. Pływak niestety nie. Mam jakiś długi, dokładniejszy 0-10blg, ale nie używałem jeszcze. Kilka piw ~12BX, mierzone refraktometrem miały 6-6,5Bx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 OK, rozumiem, teraz tylko powstaje pytanie skąd Oni mają te dane. Poza tym to jest dobre do aerometru, ale jakoś nijak do refraktometru. Te dane wynikają podobno z różnicy gęstości wody i alkoholu, która to wynosi właśnie ok. 20% - ale nie natrafiłem nigdzie na dokładne, matematyczne wyliczenie. I oczywiście dotyczy to poprawki na wskazania aerometru - dzięki temu możemy sobie skonfrontować wyliczenia oparte na pomiarze refraktometrem, co jak widać na naszym przykładzie, daje spore rozbieżności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejW Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, Podepnę się do tematu, otóż nie wiem którym pomiarom wierzyć. Posiadam spławik Biowin, Gomar i Refraktometr. Przy ostatniej warce robię pomiary: a) blg początkowe: 17 blg Gomar, 13 blg Biowim, 15.8 brix refraktometr b) blg po fermentacji: 7 blg Gomar, 5 blg Biowin , 9,5 brix (5.3 blg po przeliczeniu). {na marginesie to chyba za słabo odfermentowało] Dla mnie zbyt duży rozrzut, więc przygotowałem do testów kilka roztworów glukozy na wodzie demineralizowanej i zrobiłem pomiary: roztwór 1: 25 blg Gomar, 21 blg Biowin, 22.8 brix roztwór 2: 19 blg Gomar, 15 blg Biowin, 15,8 brix roztwór 3: 14 blg Gomar, 10,5 blg Biowin, 11,8 brix roztwór 4: 10 blg Gomar, 7,0 blg Biowin, 7,5 brix roztwór 5: 4 blg Gomar, 2,0 blg Biowin, 2,6 brix roztwór 6: czysta woda: 1.0 blg Gomar, 0,0 blg Biowin 0,0 brix. Wszystkie pomiary poszczególnych roztworów w tej samej temperaturze ~21stopni. Komu ufać, mam wyciągać jakąś średnią? Wydawało mi się że Gomar powinien być najbliższy prawdy, ale pomiar na czystej wodzie troszkę mnie zaskoczył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Najbliższe prawdy wydaja się być: Biowin oraz refraktometr ponieważ pokazują prawie za każdym razem tyle samo (Brix -> Blg przeliczałem autorskim kalkulatorem). Prawdę pokazałby tylko kalibrowany z certyfikatem np. Alla France. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 6 godzin temu, AndrzejW napisał: roztwór 1: 25 blg Gomar, 21 blg Biowin, 22.8 brix roztwór 2: 19 blg Gomar, 15 blg Biowin, 15,8 brix roztwór 3: 14 blg Gomar, 10,5 blg Biowin, 11,8 brix roztwór 4: 10 blg Gomar, 7,0 blg Biowin, 7,5 brix roztwór 5: 4 blg Gomar, 2,0 blg Biowin, 2,6 brix A wagowo policzyłeś ile cukru powinny mieć te roztwory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejW Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Cytuj W najbliższym czasie (czyli kilka miesięcy) zainwestuję taki spławik i zrobię testy, bo nie da mi to spokoju! W międzyczasie na pewno będzie coś warzone i po prostu będę mierzył jednym urządzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejW Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 13 minut temu, luki161 napisał: A wagowo policzyłeś ile cukru powinny mieć te roztwory? nie, nie wiem jak to zrobić szczerze powiedziawszy. każdy roztwór robiłem w różną ilością glukozy na odmierzone 200ml wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matz Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) https://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_Ballinga 990g wody + 10g cukru = roztwór 1 blg Edytowane 1 Listopada 2017 przez Matz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się